Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Jobbigt att bo utomlands – när livet utomlands suger

Mina första längre utlandsupplevelser – när jag inte flyttade utomlands utan bara spenderade några månader åt gången i andra länder, var tidsbestämda. Jag visste att efter 2012 så skulle jag komma hem till Sverige igen. Men de tre resterande gångerna: Indien, Tyskland och Finland – har det inte funnits någon egentlig tidsbestämmelse. Och Finland är det land som lyckats behålla mig längst.

Oavsett om det är 6 månader, ett år, tre eller en hel livsstid så finns det dock alltid stunder när man känner fck this. Stunder när man helt enkelt inte orkar bo i ett annat land och man är nära på att packa väskan och dra.

När livet utomlands suger

Det här ett ämne som jag skulle tippa på att de flesta som flyttat till nya länder eller gjort längre utlandsvistelser är bekanta med. Därför kändes det också viktigt att ta upp i podcasten Livet utomlands och här är avsnittet där vi pratar om När livet utomlands suger.

Att leva utomlands är inte alltid en dans på rosor – ofta stöter man på problem som man kanske i en handvändning löst i sitt hemland. Men en enkel sak kan lätt bli utdragen och man kan känna sig väldigt ensam och utsatt i vissa situationer. Vad är egentligen värst med att bo utomlands? Och hur gör man för att hantera såna här situationer?

Ett avsnitt där vi avslöjar många av baksidorna med det drömmiga livet utomlands och ger våra bästa botmedel mot bråkig byråkrati eller ensamhet. 

Du kan också lyssna i din poddapp, till exempel iTunes eller Acast.


Här har jag tidigare skrivit om: när det suger att bo i Finland.

Sandra har också skrivit ett inlägg på temat: 10 saker hon hatar med att bo i Paris.

Det värsta jag vet med att bo utomlands

Här är några av mina “top of mind” saker som jag tycker är det värsta med att bo i ett annat land och i Finland:

* Att mycket (typ allt) blir lite krångligare.
* Sport på radion på finska.
* När man är hos tandläkaren och de pratar finska med varandra medan de undersöker tand efter tand.
* Försöka driva en svenska enskild firma som bosatt i Finland.
* När sällskapet är majoritet finskspråkigt och plötsligt switchar hela konversationen till finska.
* Att alla banker inte erbjuder svensk service så jag tvingas välja en som har kass mobilapp.
* När tjänster överlag finns översatta till svenska – men bara till typ 50%.
* Att inte kunna tjuvlyssna på folk. Blir alltid lika överraskad och exalterad när jag hör finlandssvenska eller åker hem till Sverige och plötsligt kan tjuvlyssna på alla.
* Finsk yoghurt, finns massor av fettfria(?) och inte så många naturella vanliga…
* Och såklart: att det är lite svårare att ta sig hem till släkt och vänner i Sverige. Men Finland är fortfarande ganska nära.

Vad ska man göra om man inte trivs med att bo utomlands?

Vad kan man göra då, om man känner att livet utomlands är tungt? Det här är något vi går in på i slutet av poddavsnittet och ger lite tips. Vi pratar till exempel om att man ibland bara måste acceptera det faktum att man alltid kommer längta bort. Flyttar du hem till Sverige kommer du förmodligen längta till andra länder igen. Sen så går oftast den här jobbiga känslan över, men om den inte gör det måste man fråga sig om det är värt det? Känner man att det tär för mycket på en kan det vara läge att på riktigt fundera över sin livssituation, vart man ser sig själv om några år och om det är dags att ta action och faktiskt göra något åt saken.

Ett annat tips är att försöka bygga kontakter i sitt nya land. Har du inte en partner som är “local” så kan det vara en god idé att försöka hitta vänner som är det. Det tar såklart tid, men det är fantastiskt att ha ett kontaktnät som du kan lita på och ta hjälp av.

Känner du igen dig? Och vad gör du när det känns ohållbart att försöka leva i ett annat land?

FÖLJ:

15 svar

 1. Intressant podavsnitt!
  En gång emigrant, alltid emigrant! Så tror jag det är. Om man inte direkt vantrivts och bott tillräckligt länge i ett annat land så kommer man alltid att minnas och tidvis längta tillbaka. Jag bodde 18 år i Malmö och skulle idag mycket väl kunna tänka mig att flytta tillbaka trots att jag tappat en del kontakter.
  Angående handelsbanken.fi så finns visst den på svenska. Jag har konto där och det fungerar bra. De har också en mobil app även om jag själv inte använder den. Däremot kan jag tänka att man i H:fors inte alltid får betjäning på svenska över disk.
  Sedan håller jag med om att svenska mobilt bankid är suveränt på många sätt. Aktia har något som kallas Wallet men jag har ännu inte kommit mig för att kolla in den appen närmare.
  Tori.fi är helfinskt men det finns en annan mindre tjänst som finns på svenska, nämligen findit.fi. Annars känner jag igen mycket av det som finns på din lista.

  Men en sak som är bra i Finland och som jag inte förstår varför det inte finns i Sverige, nämligen att själv väga, och prismärka t.ex. grönsaker och andra varor i lösvikt. Så smidigt och fungerar hur bra som helst.

  1. Tack PJ, vad kul att du lyssnar! Oj var det så länge du bodde i Malmö? Då kan jag tänka mig att det också känns väldigt hemma för dig.

   Hoppsan, undra om det var för det där med att man kanske inte får svensk betjäning här nere som jag valde bort Handelsbanken? Något måste det ha varit när jag kikade på det 2015, eftersom jag har dem som bank i Sverige… Hm. Japp jag har Wallet men det är lite oklart vad det är bra för ännu, haha.

   Tack för tipset om findit.fi ska se om det kan vara något :)

   Tycker du det är en bra sak?? Att väga och prismärka själv? Jag är så trött på dessa klisterlappar som har sånt superklister och bara är i vägen, haha!

   1. Ja men visst, så bra är egenbetjäningen med egenmärkning av vikt och pris! Jag vet inte varifrån idén kommit men om det är från Finland så slår den både Nokia och Lordi. Är lapparna i vägen? Ha, ha, hur då?

    Samma här, jag vet inte riktigt vad man skall ha Wallet till även om Aktia är min huvudbank. Idag testade jag för första gången Swish. Det skedde på vintermarknaden i Jokkmokk och visst fick jag min souvas. Och god var den!

 2. Ooh, och jag som finlandssvensk i Sverige saknar den finska yoghurthyllan mest av allt! Tycker Finland har i särklass den bästa yoghurten, (även om jag tycker att utbudet nu börjar vara så stort att det nästan är sjukt, de största affärerna har ju typ 150 meter yoghurthylla), och jag brukar inte köpa fettfria sorter.

  1. Haha skojar du??? Gud vad roligt – och märkligt. Nu måste du ju berätta, vilken yoghurt är det som är så bra som jag har missat? Kanske är det för att yoghurthyllan är för stor att jag blir alldeles överväldigad? ;)

 3. men det gör man ju numera! Väger grönsaker på våg och får ut en liten lapp. Däremot slipper vi hålla koll på vilket nummer palsternackor hade och springa till vågen efter varje val av grönsak, vi kan ta alla på en gång, gå till vågen och sen trycka på pedagogiska bilder av vår grönsak istället för grönsakens nummer.

  Jag har bott halva mitt liv i Sverige nu. Om jag blir kvar? Jag vet inte. Kärlek och jobb för mig dit det behövs tänker jag.

  Jag saknar en del finska kakor och kex. Domino. Fasu Pala.

  1. Fasu Pala!!! Det är min all-time favorite och de borde introduceras i Sverige!

   Lustigt att ni också har systemet om att väga frukt och grönt själv, och med pedagogiska bilder istället för nummer ;)

   Gillar din inställning om framtiden också, man behöver inte veta eller ha det planerat tänker jag.

 4. Det finns något som heter Mobiilivarmenne som ska (väl?) motsvara Sveriges Bank Id i någon mån. Men ja, efter att ha bott i Sverige som finne i 1,5år så känns det så himla jobbigt att behöva logga in med sitt pappers(!)kodkort :D

  1. Men åh, aldrig hört talas om – tack för tipset. Jag måste testa det här Mobiilivarmenne. TACK!

 5. När jag bodde 1,5 år i Dublin gick jag genom 3 faser: 1. oj vad härligt och söt, 2. fy fan, varför INGENTING funker i det här förbannade land och 3. okeij, Irland är inte Finland, bussarna har ingen rationell tidtabell och allt är lite si och så, men by and large, det är fint och jag tycker om det. Men det kan ofta vara hårt också i fas tre – man saknar hemskt sitt eget språk och känner sig frustrerad när man kan inte handla de enklaste saker utan att fråga och känna sig dumm… Men jag tror att det ger också lite edge till vardag, lite extra spänning och färg till nånting som kan också känna ganska så grått och rutinerad i sitt eget hemland.

  1. Jag känner igen det där, vet att det pratades mycket om när vi åkte på utbyte på universitetet. Det är tydligen ganska typiska och klassiska faser, men verkar som om de är lite olika långa för alla och kanske att det går i looper om och om igen också om man stannar längre ;) Edge och extra spänning – absolut, det är det som gör det dels värt det tycker jag.

 6. haha alltså som finsk som bor i sverige håller jag med lina om att jag saknar yoghurtutbudet i finland <3

  1. Haha så roligt ändå, passar på att fråga dig också – vilken är den bästa yoghurten här i Finland som jag kanske missat och måste prova? :D

   1. Nu är ju jag ålänning och där finns ju ÅCA-mejeriet med egna sorter, men gillar du lakrits måste du testa den smaken (mer efterätt än frukost) och havtorn är åxå mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.