Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur spirituell är du?

Millennials sägs vara mer öppna för den spirituella världen (och astrologi). Eller den andliga världen då. Spirituell på svenska betyder väl egentligen inte ursprungligen samma som det engelska ordet spiritual. Men är väl mer eller mindre ett vedertaget begrepp av de flesta idag, för det andliga.

Kanske beror det på vårt ständiga sökande efter mening. Att efter generationer som frossat i fakta och information (?) kommer nu en våg av en ny tid där faktan är så självklar att man söker dess motpol, det som inte går att förstå eller förklara med ord, siffror och forskning.

Men jag, och mitt spirituella jag, var står vi?

När världen ser ut så här, och man befinner dig på en plats som den här, vill man liksom tro på högre makter och magi.

Well, jag är uppvuxen i ett hem där vetenskap och forskning var den enda sanningen. Min bror brukar säga något om att “även om vi inte vet vad som är sant, tror jag i alla fall på det vi kunnat bevisa”.

Och därför kände jag igen mig väldigt mycket i forskaren Emma Frans ord i vad jag tyckte var förra årets bästa sommarprat.

Jag tycker det verkar så himla fint att tro på något, och för att vara helt ärlig lite naivt, just så naiv man kunde önska att man var. Och det finns ändå en liten sammetspåse med kristaller här hemma inhandlade på en resa i USA och jag älskar när min nära vän plockar fram sina tarotkort. Men det handlar nog mer om idén, dess mysighetsfaktor och inspirationen än att jag hänger mig åt dess kraft till hundra procent.

Jag har även haft mina beskärda del av perioder i livet som varit mer spirituella. Behöver t.ex. bara gå tillbaka till något blogginlägg från under min tid i Indien, eller minnas den starka meditationsupplevelsen på Nya Zeeland som satte sina (tillfälliga) spår. Det går ju liksom inte att låta bli att tycka att allt det spirituella är vackert, mysigt, fantastiskt och magiskt. Stjärnhimlen och månen är dessutom det tveklöst bästa jag vet.

Men på ett rationellt plan tror jag helt enkelt inte på det. That's it.

Och nämner någon law of attraction flippar jag inombords. Jag äger faktiskt boken, The Secret, och läste den när jag var 20. Som med mycket jag tar in blir jag lätt såld på det. Men det finns två sidor av varje mynt och om man vänder sig till vetenskapen förstår man snabbt att den kvantfysik (eller vad det nu är) de snackar om inte har någon vetenskaplig grund alls. Jag är övertygad om att du kan ta dig an det mesta här i livet, gå så långt du önskar eller uppnå de drömmar du drömmer om. Men lika övertygad är jag om att det inte beror på “universums krafter”.

Dessutom sägs ju tankens kraft vara förunderlig (placeboeffekten osv.). Och då skulle det kunna vara troligt att det är därför visionboards och drömmar funkar – för att du vet vart du är påväg och du jobbar mot det medvetet och undermedvetet.

Med det sagt kan man ju förstås ändå ta till sig det bästa av den “spirituella världen” om man så önskar. Stenarna är vackra, att meditera hälsosamt, horoskop kan vara roliga och positiva tankar skadar ju sällan. Problemet uppstår först när det ersätter vetenskapen, eller någon försöker kapitalisera på någon annans svaghet, men det är en annan diskussion.

Och för att bolla över frågan till dig: hur spirituell är du?

FÖLJ:

12 svar

 1. Magiska bilder!

  Jag är ganska hokus pokus, men det var mitt sätt att hantera kriser. Död, sjukdom, arbetslöshet, inre oro. Perfekt i coronatider.

  Fakta ger mig lugn i nuet, men spiritualitet ger mig hopp.

 2. Så intressant ämne! Jag är inne på samma linje som du. Astrologi, magi och tarot känner jag mig 100% skeptisk till. Attraktionslagen har jag däremot börjat intressera mig mer för på sistone, men det har mer att göra med hur jag vill tänka och agera för att uppnå mål. Inte så mycket att jag tror universum ger en det man ber om så länge man har rätt inställning.

  Meditation skulle jag däremot inte placera i någon ”flum-kategori” utan där tycker jag de positiva effekterna känns ganska vedertagna inom vetenskapen. Fast meditation är ju väldigt brett förstås och det finns ju säkert mer spirituella inriktningar. Men att ta till sig det bästa av den spirituella världen låter sunt. Göra det man mår bra av men inte svälja allt med hull och hår.

  1. Ja tänker att man kan se på attraktionslagen lite mer som ett sorts ”positivt tänkande” om man vill. peppar man sig själv varje dag med ”det är det här jag vill, det är det här jag vill”, och om man faktiskt tror på sig själv, är det kanske lättare att faktiskt ta sig dit 😉

   Och nej håller med dig, meditation är ju mer än så! Bra poäng!

 3. Jag är mer på planet att jag -känner- att det finns något mer därute, men jag vet inte om jag vågar tro egentligen. Vill så gärna men kan inte avgöra på riktigt. Tänker att människan alltid har behövt tro på något, kanske hänger det ihop med vår intelligens, att vi inte kan “nöja” oss med att det bara är det vi kan ta på som finns, så att säga. Eller så är det så att människor alltid har trott för att vi -vet- att det finns något i själen, att vi vet det genom arv, som ärvda reflexer.

  Så, ganska spirituell men samtidigt tillbakadragen angående alltihopa?

  Har väldigt svårt att ta andras ord för sanning när det kommer till spirituella processer också. Skulle jättegärna vilja kunna vältra mig i ett trossystem (av den med hedniska sorten då) för det hade kanske kunnat skänka lite lugn i hanteringen av omvärlden, men jag kan inte. Hur vet du att det där är sant? Vad hade personen som sa det för motiv? Är det bara hittepå som gått i info-arv eller är det nedärvd sanning? Ja, du förstår. Källkritiker ner i tårna, svårt läge!

  Lutar ju dock åt att jag tror att det finns mer än vad vi tror därute, om inte annat pga den rena -känslan- av att inte vara ensam (men jag är animist också), och inte bara sakerna som saknas i kvantfysiken (som är sinnesrubbande intressant och obegripligt på samma gång). Har lurat på det i många år och har inte kommit längre än såhär.

  1. Tack för intressant kommentar! Tycker det är fint att höra olika perspektiv på vad vi är och de stora frågorna… :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.