Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur mycket måste man bry sig om miljön & världen?

Det kanske inte bara är jag men det känns som att jag fortfarande befinner mig i den här åldern där man försöker hitta sin plats i världen. Vem är jag? Vad står jag för? Vilka är min prioriterade värderingar? Vilka frågor brinner jag för? Vad är min mening på den här jorden?

Kanske är ni flera där ute som är mycket äldre än jag och fortfarande känner att ni inte hittat svaren på dessa frågor. Jag menar, det är inte helt enkla frågor och kanske jobbar vi med att svara på dem under hela våra liv. Kanske förändras svaren också genom de olika livsfaserna som vi passerar.

Men jag känner mig så jävla lost.

Jag handlar inte ekologiskt men undrar jämt om jag borde? Men å andra sidan äger jag ingen bil och åker inte ens buss till jobbet utan cyklar istället – dock inget val jag tagit med miljön i åtanke utan mer för att det är smidigast så just. Det är ju lätt att rättfärdiga sina andra handlingar genom att man gör “något bra” i alla fall – men av vilken vinning?

Jag sopsorterar, men inte allt. Jag äter kött. Flyger en hel del. Försöker att inte konsumera så mycket men slits just nu av ett enormt behov av att shoppa nya kläder och mer inredning och det blir inte direkt lättare när man hela tiden omgivs av ett samhälle som uppmuntrar konsumtion mer än någonsin.

Problemet är att ALLTING ÄR RELATIVT.

Det var inne på Elaines instagram som frågan kom upp.

“Sopsortering är ju givet, men sen handlar min familj alltid närproducerat och ekologiskt.”

Okej, jättebra, fine osv. Det Elaine gör som är dåligt (som många anser, alltså inte min personliga åsikt, men kanske på sätt och vis fakta?) är att hon konsumerar rätt mycket, för att hon kan. Till exempel renoverar en fin lägenhet och inreder från scratch. Hon flyger mer än vad jag gör – så egentligen flyger nog inte jag mycket alls? Dessutom tränar Elaine, inte bara för hälsan, men för att bli större – vilket innebär att hon måste äta mer än vad hon skulle behöva om hon tränade mindre, hur bra är det för miljön egentligen? Sen undrar jag också – om sopsortering är givet, varför är då inte ekologiskt och närproducerat det?

Dessutom får Elaine betalt för att publicera detta. Inlägget är sponsrat. Vilket skulle kunna ge oss bilden av att: Elaine bryr sig inte ett skit men 1. hon har fått kritik på bloggen hon vill rättfärdiga och 2. hon får dessutom betalt för det.

Jag kritiserar inte Elaine, det är bara alltihop som gör mig förvirrad. Jag vet inte var jag står, var jag bör stå, vad jag tycker eller vad jag bör tycka. Jag vet inte heller om Elaine är genuin i detta och därför känns allting lite fake. Det kanske låter förvirrat, för det är precis vad jag känner mig… Och vart går gränsen?

Hur mycket måste man bry sig om miljön och världen?

Förvirringen fortsätter när jag läser kommentarerna till Elaines instagraminlägg som svarar på frågan hon ställer i slutet om vad vi anda gör för miljövänligt i vardagen: 

“Jag går till en miljövänlig frisörsalong” – Jag klipper mig sällan och färgar aldrig håret, gör det mig till en bättre människa? Kan jag för den sakens skull köpa lite kläder istället?

“Middagens rester blir prima lunch.” – Vad fan skulle man annars göra med middagens rester?

“Släcker allt när jag lämnar lägenheten.” Ja, samma där – känns inte som någon hjälteinsats.

“Vill tipsa om cowspiracy – en mycket insiktsfull dokumentärfilm. ”  – Samtidigt får jag höra att vi inte alla skulle kunna leva helt vegetariskt heller? Finns det någon sanning i det?

“Ekonomi är roten till mycket dåligt, tyvärr. ” Jahapp? Den har man hört förr.

Gör dessa miljövänliga handlingar i vår lilla vardag, i vårt lilla Sverige, någon skillnad i det stora hela? Jajaja, jag vet att man inte ska tänka så och så vidare. Men på riktigt – de gigantiska företagen? De gigantiska länderna? Om man sätter Sverige i proportion till ALLT ANNAT i världen – hur mycket kan vi påverka då? Kan vi vara ett gott exempel som andra börjar följa? Är det så man ska tänka? Och hur mycket måste man göra? Räcker det att släcka lamporna och köpa ekologisk mjölk?

Jag har en liten hippie i mig som är redo att leva ut sitt fulla jag om det krävs. Hippien (i mig alltså) tänker hängmatta istället för säng, noll plast i kök och hushåll, minimal konsumtion och shopping, miljövänliga val vid så många resor som möjligt, odla själv, enbart vegetariskt, second hand. Och så vidare.

Men hippien i mig känner sig inte alls särskild motiverad att kliva fram, “när alla andra lever ett liv i lyx och flärd”.

FÖLJ:

23 svar

 1. Det här är typ mitt favoritämne så detta kommer bli långt.
  Jag tänker så här:

  desto rikare du är desto större ansvar har du för vår värld. “vi” i Sverige är när vi är “vuxna” och arbetar förhoppningsvis så rika att vi kan fundera över detta, och ha råd att göra förändringar. Vi tillhör de rikaste på jorden. jag reser också en hel del med flyg och ibland bil och det är ju inte bra, men det är något jag inte är beredd att ge upp. Att åka hem till min familj eller resa till andra ställen för att upptäcka är en sak jag inte vill avstå från. Därför “bryr jag mig inte” om att tänka på det. Det är för viktigt för mig.

  Däremot kan jag tänka mig att lägga några extra kronor på maten som då blir ekologisk i den utsträckning det går. här är det inte jättestor prisskillnad på ekologisk mat och ekologiskt är väldigt inne. Men visst köper även jag o-ekologiskt ibland, är absolut ingen ängel här. Äter t.ex. ute och då är ju maten som den är ibland.

  Jag tror att det är så här man måste tänka. Vill man inreda ofta och köpa nytt kanske man kan sälja av eller donera så att det inte bara slängs? vill man flyga kanske man kan köpa ekologiskt istället? och vill man äga en bil så kanske man kan äga en så miljövänlig bil som möjligt?

  Vi måste inse att vi är olika och har olika behov och prioriteringar och att det inte är någon tävling. Vi måste prioritera och bor du granne med alla i släkten och vänner då kanske du kan avstå från flygandet. Så är det ju inte för mig.

  Mitt tips är att du börjar någonstans. Bestäm dig för en sak där du kan tänka dig att prioritera miljön. Kanske är att sluta flyga, köpa ekologisk frukt eller närproducerad mjölk, börja där så kommer det komma en fortsättning som passar dig automatiskt.

  1. Kloka tankar Alex! Jag kommer nog att skriva mer om detta… Känner att det finns något intresse i mig som vill lära mig mer och få mer kunskap om det :)

 2. Känner att jag skulle kunna resa mindre (hålla mig till tåg inom vackra Sverige/Norden) men man VILL ju när man ser alla exotiska platser som andra reser till. Det blir en viktig del i självförverkligandet för att man ser att det är något alla “lyckade framgångsrika” personer verkar göra. Tror jag, och det är synd eftersom det inte är hållbart att flyga kors och tvärs över planeten som hobby.

  1. Jaaa, jag ska skriva något om “the rebound effect” senare som jag läste om igår efter att ha skrivit det här inlägget. Men visst är det svårt – och var går gränsen för att resa mycket/lite liksom?

 3. Ååh bra tankar! Håller helt med! Läste Elaines instagram och funderade faktiskt senast i dag på hur mycket jag borde “satsa” på att leva rätt, och har det egentligen nån betydelse. Säkert har det nån betydelse men helt ärligt, inte så att jorden märker av det. Men det är ju inte dåligt att göra ekologiska val.

 4. Well, jag lever nog ganska mycket som hippien inuti dig. Det är bara att låta dig själv ta plats och leva som du vill, utan att vara rädd. Det kan ta tid, men det är värt det.
  Jag rekommenderar boken except resistance, jag har den hemma om du vill låna, men måste själv läsa ut den först X)
  Förändringen av världen sker inte som en konfettibomb som exploderar med en perfektion, utan det är vi som skapar förändringen, oavsett hur lite eller mycket vi gör.
  Och det krävs att vi agerar.

  Skulle vara kul å ses å prata om dessa saker :)
  Ha det fint och ha ingen panik, du kommer landa så småningom.

 5. Intressant! Jag känner också att det är så många saker som man kan/bör vara involverad i. Nån kanske inte gör så mycket för miljön men skänker pengar till organisationer eller hjälper till med flykting-katastrofen. Det finns många sätt att göra något bra. Jag flyger mycket och det kommer inte ändras, sopsortering görs inte lika bra här i Kanada som hemma och det kan jag få ångest över ibland. Man får kanske känna efter själv och göra det man kan och vill. Man kan inte göra allt, men små saker här och där tror jag hjälper i långa loppet.

  1. Kul med en kommentar från dig Hanna! Ja, man skulle ju kunna hoppas att små saker hjälper i det långa loppet – ska skriva mer om det senare. Diskuterade lite igår med min pojkvän som just nu pluggar lite om just hållbarhet osv :)

 6. Jag känner tyvärr att jag inte gör speciellt mycket för miljön. Eftersom jag bor på landet så är jag nästan tvungen att ha egen bil för det kommer nästan inga bussar alls och närmaste busshållplats ligger flera kilometer från mitt hem.

  Jag studerar och har inte råd att köpa ekologiska produkter då de är dyrare, men jag slösar inte pengar på onödiga nya kläder så det är ju bra. ;)

  Flyger gör jag inte speciellt ofta men har varit på en del längre resor som man inte riktigt vill tänka på hur mycket de påverkar miljön.

  Det är svårt att veta hur man ska kunna påverka, tyvärr leder det ofta till att jag väljer att inte tänka på det nästan alls..

 7. Jag försöker se på resandet, som är den största miljöboven i mitt annars ganska ekologiska liv, som något jag lär mig saker på. Utan kunskap skulle vi inte kunna göra något som är bra för miljön. Jag tänker tillbaka på alla platser jag besökt där tex sopsortering inte existerar och att när jag är irriterad över att det är 500 m till återvinningsstationen tänker jag men där hade de inte denna möjligheten att göra något bra för miljön så går jag med glädje 500m för att kasta 3 konservburkar och 5 vinflaskor!

  Jag försöker iaf intala mig själv detta :) jag kan inte göra allt men jag kan iaf göra lite.

 8. Det är fantastiskt bra med alla som tänker på miljön! Själv är jag (tyvärr!) lite pessimist och har svårt att se hur planeten ska kunna räddas.Därför kan jag inte uppbåda den där entusiasmen och engagemanget som en del har, tyvärr. Däremot känns det ju liksom självklart att inte skräpa ner, att inte slösa energi i onödan, att undvika att slänga mat osv. (När man bor i en husbil blir man faktiskt bra på att spara vatten och el – vi har ju t.ex. bara 120 liter och sedan måste vi fylla på någonstans. Elen är också begränsad när vi fricampar.) Det är ju någon slags grundläggande respekt för resurserna och det man har. Jag måste säga att en sak som varit trist med att resa runt i Europa är att man ser att folk slänger och lämnar så ohyggligt mycket skräp ÖVERALLT.

  1. Förstår hur du menar.
   Ja precis, det är ju självklara saker. Och kan tänka mig att ni levt väldigt ekologiskt under er ettårs långa resa! Flugit har ni inte heller behövt göra :)

 9. Intressant ämne! Jag tycker det är bra om man försöker göra något, t.ex. sopsortera, köpa begagnat, handla ekologiskt. Men tyvärr tror jag inte att det gör så stor skillnad i det stora hela. Det behövs nog större drastiska förändringar för att det ska kunna göra skillnad för världen. Tror jag.

 10. Jag försöker tänka att även små saker räknas. Jag plockar tex ett skräp om dagen, när jag ändå är ute med hundarna brukar jag ta upp nån plastpåse eller nåt som ligger och skräpar för att slänga den på ett bättre ställe.

 11. Like Freedomtravel I’m acutely aware of how little water and ‘stuff’ we use living in our van. We purposely bought a well insulated camper so that we could heat it efficiently (It’s Swedish, of course!).
  Living so minimally has shown me how few objects and clothes I need in my life. I was shopping yesterday for essentials and the amount of pointless, wasteful stuff that is out there is scary! You don’t need it people!!!!
  I try not to fly, it’s amazing how far you can get on trains and ferries. Although I am flying to Helsinki in Jan because of time constraints.
  I am a veggie, and I’ve cut down on dairy a lot over that past year.
  Having spent a lot of time in Asia, I do feel like we’re fighting a losing battle though, but I don’t think that’s an excuse to ignore the issues.
  I’m a total hippy ;) xxx

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.