Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur är det att bo i Finland?

Finland, det ligger så nära Sverige men ändå finns där små skillnader. Det är ju ett annat land och vi har nog rätt dålig koll på Finland och finnarna som svenskar. Jag får känslan här att man ser upp till Sverige, medan vi svenskar inte riktigt tänker på Finland, alls? Vi är lite som storebrorsan, kör vårt race med förundrande blickar från lillebror. Och så kommer man hit och upptäcker att Finland har massor av awesome grejer och att vi kanske borde snegla på dem lite oftare! Till exempel borde vi basta oftare, äta mer rågbröd och försöka kopiera Finlands undervisningssystem. 

Läs också: Faraway Finland – en podcast om Finland, på svenska

Jag fick en så söt kommentar från Krista-Maria under det här inlägget. Hon är nyfiken på hur man som svensk upplever det att bo i Finland. Hur klarar jag mig med min svenska till exempel? Samt, något ni är flera som undrat över, hur kommunicerar jag och min pojkvän?

Vid första anblick ser det ut precis som Sverige, men desto närmare in på skinnet man kommer Finland, ju fler intressanta skillnader upptäcker man…

– I matbutikerna är spelautomater, så kallade slotmaskiner, vanligt förekommande. Du betalar, tar dina växelmynt och går och spelar lite. Alla spelautomaters pengar går i slutändan till välgörenhet. Bra grej? Ja! Skulle man ställa upp en slotmaskin i svensk matbutik tvivlar jag på att någon överhuvudtaget skulle våga sig fram till den.

Tv-programmen är same same but different. De har halv åtta hos mig, men med kändisar som deltar utan att tävla om pengar. De har let's dance, men sänder de på söndagar och juryn sitter betydligt ståtligare och mer välklädda.

– Att Mumin länge varit Finlands stolhet är fortfarande tydligt – men Angrybirds är på god väg att ta över i det avseendet.

IMG_1176.JPG

– När det är officiell flaggdag i Finland går de nuts, i alla fall här i Åbo. Jag har aldrig sett så många av ett lands flaggor upphissade under en flaggdag, är det typiskt finskt??

– Mycket är på svenska, i princip alla matvaror och produkter hittar man på bägge språken. Och det är inte konstigt egentligen – Finland ÄR ett tvåspråkigt land även om det inte är helt enkelt. En del som pratar finska tycker det är fruktansvärt slöseri att de måste plugga svenska i skolan och de som är finlandssvenska tycker det kan vara jobbigt att om de vill bo utanför Österbotten måste de lära sig åtminstone begriplig finska. Min finlandssvenska kompis Victoria har skrivit ett intressant inlägg om det här: att bli accepterad som den individ man är (det handlar om att vara finlandssvensk och en minoritetsgrupp i sitt hemland). Men när jag är i Åbo eller Helsingfors i butiker/caféer/sjukhus så pratar jag alltid engelska, ibland frågar jag om de kan svenska men oftast ser de lite skamsna ut och svarar english.

Design och arkitektur är extremt viktigt i Finland och också något de är stolta över. Jag har en känsla av att man hittar Iittala i alla finska hem.

Skolan! Förutom att Finland uppenbarligen har ett awesome system har de helt annorlunda sätt att ansöka till universitet osv.

Om ni tycker det är intressant och kul att läsa om dessa skillnader mellan Sverige och Finland fortsätter jag gärna att skriva om det – jag har några på lager som kommer göra sig bra i egna inlägg! Bland annat ska jag berätta mer om hur jag och min pojkvän pratar med varandra – spänningen är olidlig – kan det vara svenska, engelska eller har Jennifer redan lärt sig flytande finska? 

Ps. Krista-Maria, du har sjukt bra svenska för att inte ha kunnat prata alls bara för ett år sen. Har förstått att det kan vara en stor fördel att kunna både finska och svenska i det här landet – så bra jobbat :-)

FÖLJ:

43 svar

  1. Åh Pernilla nu vet jag inte så mycket om den finska skolan specifikt liksom. Jag vet att de måste göra ett prov när de söker på in högskola, kan skriva lite mer om det senare :)

 1. Intressant! Och ja, vi finländare är ju helt crazy när det kommer till flaggdagar. Här i vårt höghus var vi bor så har vi dejour på att flagga! En vecka åt gången, och är det flaggdag så ska flaggan upp 9 på morgonen och ner typ 8 på kvällen, totally sick :’) Råkar man glömma (som jag gjorde i förra veckan) så kan man vara säker på att nån granne kommer och knackar på och undrar om allt står rätt till, då man inte flaggar! Jag sa att jag inte orkar gå ut i snöstormen med min bebis för att lägga upp flaggan, så jag frågade vänligt om han kunde lägga upp den åt mig, och visst, det gjorde han så gäääärna! Var väl glad när han fick röra flaggan fast det inte var han som hade dejour ;)

  1. Hahaha vilken rolig story! Jag blev så förvånad över detta fenomen alltså, men det stämmer tydligen, att det är mer extremt än i Sverige :)

 2. Jag visste inte ens att spelautomaters pengar går till välgörenhet…! Då får jag väl vara lite mera positivt inställd till deras närvaro i fortsättningen (har hittills enbart haft fördomar kring dem, som att det är att kasta bort sina pengar och leder bara till spelberoende)… :P

 3. Roligt att läsa ditt inlägg, vi funderar sällan på hur andra upplever vårt Finland. Ville också kommentera spelautomaterna, min egna åsikt. Håller med om att det är bra att pengarna som läggs i spelautomaterna går till välgörenhet, men i Finland finns det massvis av spelberoende också, kanske ökat antal just på grund av detta. Spelberoende finns i olika former och djup, och man har kunnat konstatera att många spelberoende spelar enbart vid spelautomaterna, just i butikerna. Spelberoende medför ofta också sociala problem utöver ekonomiska, så själv skulle jag vilja minska dessa. I förebyggande syfte har man redan höjt åldersgränsen.

 4. Vad kul att läsa! Det där med att det flaggas så mycket har jag inte tänkt på förut men så är det nog, vi gillar att flagga!
  Här i Österbotten klarar man sig endast på svenska och det är jätteskönt. Jag tror det är många svenskar som inte ens vet om att det finns finlandssvenskar eller vad det är så kul att du skriver om det! :)

  1. Svarar suuuper sent, hahah, men vi svenskar lär oss faktiskt om det i skolan! Både om finlandsvenskar men också om språket, finska är trots allt ett minoritetsspråk i Sverige!
   (Sen är min mamma också finlandsvensk)

 5. Väldigt intressant att läsa om hur du upplevt att bo i Finland!

  Visste du att personer med svenska som modersmål ska få betjäning på sitt modersmål när det gäller sjukvård på tvåspråkiga orter (som t.ex. Åbo)? Så nästa gång du behöver vårdtjänster inom den kommunala sektorn kan du bra tala svenska och kräva att få träffa en läkare som kan svenska.

  1. Jaaa det stämmer – MEN har haft läkare som kunde svenska också och det var inte heller optimalt. Tack ändå :) klart det kan vara bra i vissa situationer om ingen är särskilt kunnig på engelska!

 6. Tänkte slänga in en kommentar. Själv tycker jag Sverige och Finland är väldigt olika! Men jag har aldrig “sett up till Sverige och har inte heller fått en sån känsla av att finnar skulle gör det. Smaksak. Största skillnaden är nog människorna. Svenskar är så sociala och trevliga mot okända folk, medan finnar är mera inåtvända och håller sina saker för sig själva. Andra skillnaden jag vet om är just skolan, som du skev om. Har själv fått en sådan bild att i Sverige bryr man sig inte riktigt om skolgång, medan man i Finland lägger det som nr.1! Kultur… Hmm… Ja svårt att säga. Kanske flaggdagarna som folk nämt. Vi gör det vel för att hedra och visa stolthet? Vet inte riktigt :D kul att läsa om hur en svensk ser det hela! /en tvåspråkig finlandssvensk

  1. Jag måste nog säga att “väldigt olika” är en definitionsfråga. Men annars kan jag hålla med dig om att människorna skiljer sig aningen. Dock tycker jag vi har kulturer som är så pass lika att jag har svårt att kalla oss väldigt olika… :)
   Roligt dock att du delar med dig av dina tankar – intressant att läsa!

 7. Jag saknar Finland…snart inte varit där på tio år mem det börjar bli dags nu. Framförallt saknar jag finsk mat. Allt är så sötat så vet inte om jag skulle gilla dwt idag. Men grilla finsk korv i bastun och dricka fil till… eller äta ruispalaa. Eller höra språkdt.

  gick i finsk skola i sverige. Heja vet jag disciplinen och allt man lärde sig! Tråkigt att behöva bli lärare i ett sämre skolsystem..men tur att jag känndr att Sverige är hemma för mig fast jag är fisnk :)

  1. Men, vad menar du med att allt är så sötat??? Till exempel?? Och vad är typisk finsk mat? Haha dricka fil till… Det har vi inte gjort. Men ja, brödet ruispalaa gillar jag massor!

   Ja den svenska skolan skulle nog bra nog kunna anamma lite av den finska disciplinen!

 8. Supertrevligt att läsa om hur du ser skillnader mellan Sverige och Finland. Vi är ofta och hälsa på till Norrland då vi har nära släktingar där, så minst en gång i halvåret. Jag har också märkt massa skillnader mellan Finland och Sverige, men inte bara det. Det är nog skillnader på ställen i Finland också, på samma sätt som det är i Sverige. Har varit till en del städer i Sverige, och om man jämför till exempel Stockholm och Haparanda så hittas redan stora skillnader. Jag tycker överlag om båda länderna, jag ser inte upp till Sverige mer än jag ser upp till eget land, eftersom båda länderna har både för och nackdelar. Det jag älskar mest med vårt land är nog Bastun och den finska grillkorven. Vårt utbildningssystem är också mycket bättre här, och Finland satsar nog hårt på att så många som möjligt kan få en yrkesutbildning. Sveriges största plus enligt mig är nog att Skagenröra är MYCKET billigare där än här, och dessutom godare. Sen är nog människorna där överlag mer öppna och glada, här är vi nog mer tillbakadragna och aningen konservativa.

  1. Jaa, förmodligen är det så också såklart! :) Haha vad roligt det om skagenröra – ska passa på att äta det när jag är hemma ;)

 9. Vad roligt och intressant att läsa det här inlägget då man själv är finlandssvensk :) Jag ser framemot att få läsa flera sådana här inlägg!

 10. Hej :) Kul när du bor i Finland nuförtiden :)
  Jo alltså flaggorna är alltid uppe här, jag får fundera varje gång den är uppe, varför den är uppe igen. Det är ganska heligt att det ska flaggas när det är flaggdag.

  Att pengarna från spelautomaterna går till välgörenhet e väl egentligen bra, men de sporrar ju folk att spela mera. De “bakar fram” lättare människor som blir beroende… :)

 11. Jättekul att läsa. Jag är också svensk (gällivarebo) som bor i Helsingfors med min finska kille. Känner igen mig i det du skriver. Vill gärna läsa mer och även om dina tankar att leva med en finne ;)

  1. Kul att du kommenterade Carolina och kul att du hittat till min blogg! Tina berättade i ett mail att du var bosatt i Helsingfors, hade jag ingen aning om. Men roligt att höra :) Och ja, fler tankar och inlägg om detta ämne kommer – du får se till att komma med dina åsikter i ämnet också och se om de stämmer överens ;)

 12. Intressant det ni skriver om spelberoende, jag har inte reflekterat över det. Dock, om man är benägen att bli spelberoende tror jag den största fällan är internet?? Men jag vet inte. Kanske skulle det hjälpa att minska spelautomaterna i butiker?

 13. Roliga tankar! Kul att höra hur en svensk upplever Finland på det här sättet. Är själv 100% finsk och finsktalande men bott i Sverige hela livet. Den finska musikkulturen är helt olik Sveriges. Om man tittar på de finska topplistorna så ser man hur över hälften av låtarna är finska, medan man i Sverige har kanske 10% svenska låtar. Det här grundar nog sig på att vi finnar alltid varit så kassa på engelska. Från 60-90-talet finns ALLA internationella hits från engelbert humberdink till italodisco som finska versioner. Det lever kvar än idag, vilket jag tycker är fint. Jag tycker att svenskarna är dåliga på att göra “eget”, utan måste helatiden kolla vad resten av världen håller på med. Den svenska musikindustrin i sverige är inte alls lika stor som den finska musikinsustrin i finland. Finländare är även galna i musikfestivaler. Musikfestivalerna är människors sätt att träffas på somrarna. De finns i varenda liten by i skogen, och det finns gott om inhemska artister som turnerar. Svenskarna har inte lika mycket musikfestival, och på festivalen är det oftast de stora internationella artisterna som drar mest folk. :)

 14. Intressant för mig att läsa som har en sambo från Sverige! Själv så har jag också bott i Sverige (i ett år) och har lagt märke till samma skillnader mellan den finska och svenska kulturen. Vi är så lika men ändå olika:)

  Jag och min sambo pratar både svenska och finska med varandra. Jag är alltså helt finskspråkig men svenska har alltid varit mitt favorit skolämne! Min sambo har också lärt sig jättebra finska fast han tycker att det är ett väldigt svårt språk.

  Det skulle vara roligt att lära känna fler svenskar som bor i Finland. Det är ändå inte så ofta man träffar svenskar som bor här! Du får kontakta mig om du vill:)

 15. Har bott här i sydösterbotten nu i 15 år. Har finska föräldrar, men född och uppvuxen i Sverige. Fick chansen att komma hit för ett två årigt projekt, som konsulterande företagare. De första åren var jobbiga då Finland, tyvärr är ett mkt byråkratiskt land och förstår fortfarande ännu inte varför företagande skall göras så krångligt och dyrt här.
  Finland skall ju ligga långt när det gäller studie resultat, men här har de ju assistenter i klasserna som hjälper till. Detta bidrar ju till att eleverna får bättre förutsättningar att klara sig i skolan.

  1. Är det så Marit – att företagande är krångligare och dyrare i Finland än Sverige? Intressant att höra om! Och i Finland har de assistenter som alltså underlättar undervisningen? Låter ju vettigt i så fall.

 16. Hej,
  Har bott i Finland ( Helsingfors) i snart 1 år.
  Underbar vacker stad och tycker att saker och ting funkar. Allt kostar mer jämfört med Sverige men jag tycker det är värt det.

  Även fast Finland är tvåspråkigt tror jag man måste lära sig finska för att “smälta in”.

  Finnar älskar sitt land och sina traditioner.Och mycket ska man värna och vara stolta över.
  Flaggdagar
  Skolan och respekten för lärarna.
  ..Och massa mer saker som funkar så mycket bättre än i Sverige.
  Bla- Kollektivtrafik, taxi med “korrekta” priser.

  Sen som svensk finns det en och annan sak som finnarna borde ändra på…men finnen är så stolt så de tar ogärna synpunkter från svensken har jag märkt.

  1. Vad intressant Andreas! Jag håller helt med dig :) Hur kommer det sig att du flyttade till Helsingfors? Och vad gör du där?

 17. Jag heter också Jennifer och jag bor i Finland! Har gått skola här och tycker inte det är så speciellt, men ja jag har hört att Finlands skolor har mer disciplin än svenska skolor.
  Vi blir strängt undervisade och måste kunna det vi lär oss, utan något felsteg.
  Sovmorgnar kan förekomma vissa dagar, att man börjar någon timme eller två, senare.
  Skolmaten är bara hemlagat i skolan, och många olika alternativ att äta.
  Mobbning förekommer sällan eftersom vi alla sen årskurs 1, lärt oss att hålla ihop. Det är tack vare vårt härliga skolsystem, som vi inte tröttnade på skolan! Vi blev respekterade och våra åsikter togs i beaktande av lärare och rektor. Vi fick välja möbler och även något litet djur till klasserna (ex hamster eller fiskar). Målning av väggarna i alla skolutrymmen var också kul! Biljard- och pingpongbord, sköna soffor, stereo och dvd-spelare (som man oftast kopplade telefonen till), kaffekokare i elevutrymmet, TV, och på gården hade vi boxningssäck, bänkar, regnskydd, fotbollar, korgboll…
  Jag trivs.

  1. Vad trevligt att höra – tror du har väldigt rätt i det! Tack för din kommentar Jennifer :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.