Jennifer sandström

Hos doktorn i Tyskland, ännu en upplevelse.

Alltså. Hade aldrig kunnat tro att jag skulle uppleva en sådan kulturskillnad som jag faktiskt gör med Tyskland. Otroligt intressant.

Idag tog jag min lilla mage och uppsökte en doktor. Fick tips av en norsk kollega, ringde dit och fick en tid i eftermiddags, trodde jag. Mottagningen visade sig ligga i stans finare kvarter. Jag passerade vackra statsbyggnader och lyxiga butiker, mycket design och konst. För att tillsist komma in på en innergård bakom allt detta. Jag vet inte hur det fungerar, men det verkar vara vanligt med egna mottagningar här som läkare, istället för vårdcentraler.

Först råkar jag kila in hos tandläkaren och påstå att jag har en tid. Hehe. Det fanns ingen tydlig skylt, utan bara läkarens titel och efternamn, så alltihop var lite förvirrande. Hittar i alla fall rätt och en ung tjej sitter bakom en disk. Trots att jag inte fanns inbokad så hade doktorn tid, så jag fick sätta mig ner och fylla i massor med papper medan jag väntade. De tog en kopia på mitt EU-sjukkort och påstod att det skulle betala vad summan nu än kan ha varit?

Doktorn kom ut och hälsade på mig och när jag berättade att jag kommer från Sverige utbrister han “Ooh! Bernadotte!” Jag skrattade nervöst. Och det var väl ungefär där hela upplevelsen av att besöka 50-talet började.

20140211-225915.jpg Tyskland känns gammaldags på många sätt och vis faktiskt. (Jag menar, kolla bara hans kontor på bilden. Ett pampigt skrivbord i mörkt trä, olika prydnader och tavlor i rummet. Maffiga fåtöljer att sitta i. Så himla, annorlunda?) Nu är det såhär att mina provresultat kommit i Sverige och de har hittat något de vill ge mig antibiotika för. Men läkaren här vill: 1. Ta egna prover. 2. Om där visar sig något, behandla med naturläkemedel. 3. Fungerar inte det kan vi börja fundera på antibiotika.

Med de där orden skakade han om hela mig. Att en läkare skulle vilja bota en patient med naturläkemedel? Jag tycker det är JÄTTEBRA med tanke på överkonsumtionen av antibiotika världen över idag. Men, det skulle aldrig ske i Sverige – eller?

Det störde mig dock att:
– han verkade misstänka att jag hade järnbrist (eller hjärnbrist som jag stavade det tidigare) eller huvudvärk pga någon jäkla vind som blåser in från Italien? Istället för vad Sveriges provresultat visar på.
– hur han inte verkade höra ett ord av vad jag sa emellanåt.
– att han utdraget och långsamt pratade om hur han önskade att jag skulle få njuta av våren i München, äta god mat och ta ett glas rött vin om kvällarna.
– att han alldeles för överentusiastiskt och superharmoniskt önskade mig en så himla bra kväll. Jo tack, jag ska hem och kvida för min mage och äta en jävla yoghurt!

Jag tror ärligt talat jag fortfarande är chockad över besöket hos den tyska doktorn. Men han kunde i alla fall engelska. Nu ska jag få min mamma att försöka övertala Sverige att maila mig mina provresultat så jag kan vidarebefordra dessa till denna herre i hopp om att få bli botad!

Kampen mot magen fortsätter.

FÖLJ:

12 svar

 1. Haha, låter definitivt lite exotiskt även om det “bara” är Tyskland! Och det är den första jag hört som först associerar Bernadotte med Sverige. Alla andra säger typ Zlatan eller IKEA eller Avicii…. ;)

  1. Hahaha ja det tänkte jag inte ens på! Men ja, han var rätt gammeldags. Han känner nog inte till Avicii ;)

 2. När jag bodde i Cádiz pratade folk alltid om huvudvärk som hade med vinden att göra..tyckte det var konstigt först, tills jag märkte att det slltid drabbade mig också!

  1. Undra om det är så alltså? Har liksom spänningar i huvudet idag också… Finns det någon lösning på problemet då? Naturläkemedel som verkar vara poppis här? ;)

   1. Jag tror helt klart på det! Exempelvis Tarifa som är ännu blåsigare än Cádiz, där är självmordsstatistiken högst i Spanien – en förklaring sägs vara att huvudvärksvindarna kan leda till depression (men, sen är där mycket fattiga invandrare också, vilket kan vara en annan faktor). Min lärare hade fått rådet av sin läkare att bara vila och undvika huvudvärkstabletter. Himla konstigt det där med naturen, men också spännande! Synd att vi svenskar ofta glömmer de aspekterna.

    1. Ooj vad läskigt! Kände av det idag också, så jag vet inte om det är pga vinden som de kallar “fön” eller bara att jag mår dåligt. Hm, hoppas om det är vinden att vinden inte blåser in så ofta?!

 3. Krya på dig!
  Men hoppas inte på att få läkarintyget på mail, jag fick lära mig nu när jag började jobba på f-kassan att man inte får maila något sånt på mail pga. sekretessen och det lär ju vara samma på sjukhusen.

  1. Jaaa vad jobbigt. Läkaren tog dock min mail när jag var där som om det kunde vara möjligt? De ska posta det till mamma så får hon skanna in det. Gud vad jag ser fram emot när sjukvården så småningom kommer att digitaliseras :)

 4. Haha, ja lite roligt är det ju. Det bra med tyskland är ju att man får gå till vilken doktor man vill, så tveka inte att gå till en expert om du inte känner dig bättre snart! Och med vinden: det är inte så starkt nu, var betydligt mer första lördagen du var här. Som om du inte hade ont i huvudet då så är du kanske inte känslig. Får hoppas det, för när det är fön är det vackert väder och klar sikt så man kan se bergen ända från münchen :-) krya på dig, hoppas du mår bättre snart

  1. Åh vilket bra svar! Då vet jag att vinden nog inte påverkar mig så mycket… :) Jaa fast, hur ska jag veta att det är en expert? ;) Han verkade ju högst “expertklassad”. Nåja, ska tillbaka i morgon och tjata lite. Tack iallafall <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.