Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Girls in Tech Helsinki – Skills Bootcamp.

Teknologin håller på att ta över världen, det kan vi konstatera. Det är bara en tidsfråga innan programmering kommer vara en självklar del i grundskoleutbildningen; det har redan börjat implementeras på sina håll. Men fortfarande idag, år 2016, vilka är det som är ledande inom allt tekniskt? Det är männen. Till och med i de branscherna som är överrepresenterade av kvinnor, är det män som finns på teknik-sidan. Så, tänk er att datorer och alla möjliga program blir mer och mer betydande för allt vi gör. Tänk er att allt detta också skapas av majoriteten män. Vad betyder detta? Ja utan att gå in på djupa analyser kan vi kort och gott säga att kvinnorna behöver step it up och ta plats även i denna värld!

Just i detta syfte är Girls in Tech ett fantastiskt initiativ och i helgen fick jag förmånen att delta på deras Skills Bootcamp här i Helsingfors.

Jag måste säga att Finland är ett beundransvärt land när det kommer till teknik! Uppenbarligen. Jag gillar det. Men hur kommer det sig att JAG befann mig på detta event? Jag som jobbar med i princip motsatsen till systemutveckling (okej inte riktigt, men åtminstone ett helt annat område som marknadsföring faktiskt är)? Jo, eftersom jag jobbar för ett företag som erbjuder ett så kallat SaaS – Software as a service – är det högst relevant med tanke på att vi är cirka 20 anställda och hälften jobbar med just programmering och själva mjukvaran. Det är alltså alltid bra att ha bättre förståelse för vad som händer inom företaget.

Sen så råkar jag bara vara allmänt intresserad av allt möjligt. Att koda (till exempel HTML och CSS) är också i mitt intresse med tanke på bloggen. En dag kanske ni kommer få se en supercool design här på bloggen – som jag knåpat ihop helt själv! Gjorde faktiskt en hemsida i lördags i HTML, helt från scratch!


Här satt vi och jobbade på vår hemsidor som bäst (säger man så eller har jag blivit finlandssvensk?), i Grandpa Room. För övrigt galet mysigt kontor som Tuxera har i Ruoholahti, som ni ser. Där har vi alltså befunnit oss två hela dagar, ett fyrtiotal tjejer i åldrarna 23-40 (ungefär, skulle i alla fall tippa på att jag var yngst??).

Vi har förutom att bygga hemsidan haft inspirerande föreläsningar, workshops, blivit boostade till max, pushade att ta över världen, lärt oss om mindfulness och Service Design, om säljprocesser och fått höra massvis av stories från tidigare anställda på Nokia (japp, tror alla som snackade hade jobbat där, Finland i ett nötskal, hehe) eller Microsoft.

Känner mig helt overloaded av information, inspiration och iver att lära mig mer.


Vi tog fram en app som ska hjälpa flyktingar när de kommer till Finland och övade på själva processen för Service Design. Konstaterade det uppenbara: Att flytta till Finland – inte enkelt!

Det var så coolt att se alla nio olika grupper presentera alla möjliga idéer. Så häftiga idéer som väcktes till liv och utvecklads under endast ett par timmar! Det ni alltså – tänk vad entreprenörskap kan skapa och ta fram! Precis vad denna värld behöver mer av.

En cool kvinna som jag minns särskilt var Saija som börjat sin karriär som städerska och sedan pluggat till sjuksköterska, för att sluta som programmerare när hon var 40. Anledningen var sin handikappade dotter som hon under 90-talet tänkte skulle ha nytta av en dator. För att kunna lära sin dotter var hon alltså tvungen att först lära sig själv – och blev hooked.

Det är också en av “the main takeaways” från helgen; ingenting är skrivet i sten och allting är möjligt – du kan byta karriär och kommer förmodligen gå olika vägar under livets gång! Som också fick mig att känna: jag är fortfarande SÅ ung. Fin känsla ändå. Och framför allt något som alla ska påminna sig själva – age does not matter.

FÖLJ:

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.