Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Finlands lösgodis.

Att vara fitnessprinsessa och predika om att inte äta socker, det arbetet överlåter jag gärna åt andra. Istället skulle jag vilja citera en viss Isabella Löwengrip: “Jag har hört många säga att man inte ska förknippa glädje och att umgås socialt synonymt med goda saker. Alla familjer är olika men hos oss är det glädje att få äta god mat, fika med paj eller omsorgsfullt välja godis på helgerna.”

Lite så känner jag, även om det “bara” är torsdag idag och jag fick för mig att köpa godis. Dock hade jag en högst rimlig anledning att göra det, faktiskt! Jag ska berätta…

(Btw, passade också på att klippa mig ikväll på Iso Omena – kör alltid en dropin och hoppas på att de har en ledig tid, love it!)

Såhär är det, en av Sveriges bästa saker har alltid varit lösgodiset. Om det är något jag är sucker för så är det just godis (till typ 80% choklad). Och när jag flyttade till Finland, så var det trots deras liknande godishyllor, ändå en besvikelse. Godiset var helt enkelt inte samma. 

Men vad hände ikväll? Jag promenerar in på Prisma, passerar godishyllan och stannar upp.. VAD ÄR DETTA? CANDY KING? En helt sprillans ny godishylla, hur stor som helst – med alla de bästa smakerna. Och så tänkte jag, mmm Finland – nu kan jag bo här för alltid.

Obs! Ser ni den lilla klisterlappen med barcoden och priset? Visst har jag berättat att man i alla finska matbutiker (utom Lidl) måste väga allt i lösvikt själv och sätta en lapp på – precis som med självskanning. Det värsta just med godiset är att man då tvingas se exakt hur dyrt det blev, hehe…

/ Godisprinsessan som för det mesta förespråkar balans i livet – lite av allt men aldrig för mycket av det goda!

FÖLJ:

14 svar

 1. Jag har undrat varje gång du har nämnt svenskt lösgodis, att vad är det som är så annorlunda med det vi har här i Finland. Är det här alltså första gången du ser Candy King i en finsk matbutik? :D

  1. Jag vet inte om det är det som funnits förut…? Har inte kollat så noga på märket, men godiset har alltid varit skumt – TILLS NU! Haha… Tänkte att det måste vara pga Candy King? Stod någon stor skylt där med “uusi uusi” – vet inte vad det betydde dock.

 2. Hög igenkänningsfaktor Jennifer! Gillar man annat än choklad här i Tyskland blir är utbudet sååå torftigt :) Haribo med sina plastiga gummibitsgodisar (gummibärchen, bläk!) fyller resterande del av godishyllan. Sist vi var i Sverige nu så laddade vi upp med flera kg lösgodis ;) Varje fre och lördagkväll får alla i familjen välja varsina 50g valfria bitar. Den regeln kör vi iof med tyskt godis också men vi hoppas det svenska godiset ska räcka typ hela sommaren, ha ha!

 3. Vill bara kommentera, roligt då du skriver prisma och sen på lappen står det K citymarket :D Men Candy King är vanligt i de finländska matvaruaffärerna

  1. Hahaha – alltsåå… Får man skylla på att det är jätteförvirrande när butikerna ser exakt likadana ut och ligger mitt emot varandra? ;)

 4. Har du aldrig köpt lösgodis i filmuthyrningsbutikerna, typ makuuni? De brukar ha väldigt stort utbud :) Själv älskar jag både svenskt och finländskt godis, får jag endera är jag nöjd. Utbudet i Spanien och i synnerhet Tyskland är betydligt tråkigare. Men Finland har ju förstås allt det där nostalgiska, godis som jag ätit sedan jag var ett litet barn. Det är få saker som slår det <3

  1. Det är faktiskt sant, jag tänker alltid att jag borde gå dit – men det finns liksom ingen som ligger exakt i de områdena jag rör mig (måste vara höjden av lathet), så det har liksom inte blivit av ;)

 5. Avundsjuk på dem som inte vuxit upp med svenskt godis – ingen av mina internationella vänner har fattat tjusningen med svenskt godis, eller knappt ens godis överhuvudtaget… Vaaaarför är det så gott – och så svårt med “lagom”. I sockerväg finns dock det godaste i världen i Finland – Berliininmunkki muuuuums

  1. Haha eller hur! Aaaalltså jag har nog aldrig ätit en berliininmunkki??? Kanske måste testa ;)

 6. Jag som kommer från Finland, men bott i Sverige i flera år tycker istället att jag saknar finskt godis. Visst, svenskt lösgodis kan jag också tycka är bättre, men inget slår den “vanliga” finska godishyllan! Har aldrig varit i ett land (inte ens usa) där alternativen är så många! Och en annan grej som jag saknar i Sverige, och i Nederländerna där jag bor nu, är den finska glassdisken! Tusen olika sorters singelförpackade glassar att välja mellan! I Sverige finns ju typ bara GB, och i Nederländerna knappt ens det.

  1. Gud jag har aldrig tänkt på glassarna?? Måste undersöka detta närmare… Men jo det är nog lite det, vad man vuxit upp med ;)

 7. Jaaa lösgodis är bäst! Kommer ihåg att jag längtade ihjäl mig efter det när jag bodde i England. Haha, jag bad till och med mina kompisar som kom och besökte att ta med en enorm påse godis med väl utvalda bitar (gröna, röda, svarta winegum, gröna sura kastanjer osv).

  1. Hahaha, underbart! När jag bodde i Kanada skickade min mamma till och med naturgodis till mig ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.