Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En sommarstuga i Nagu

Det måste erkännas. Den finska skärgården, Åbos skärgård framför allt, ÄR vacker. Men Östersjön får inte mitt hjärta att slå. Orsakerna är säkert flera.

Den svenska västkusten är en sak. Men det här som ska kallas hav men inte riktigt är det (och dessutom är riktigt ofräsch), får mig att känna: nja. Såväl finska skärgården som Stockholms skärgård. Det är en illusion av vad en skärgård skulle kunna vara. Kanske en gång var.

Om det är något Finland har så är det sjöar. Så allt mer har jag liksom börjat glida över i någon sorts sjöförälskelse. För de är rena, kryllar inte av alger, och så har de ett vemod som kanske inte förut men numer tilltalar norrlänningen i mig.

Och efter alla dessa månader så dras jag väldigt mycket norrut.

Men hur som helst. Vi har hängt en hel del vid den här finska ”havskusten”. Och det går inte att tala negativt om den. Inte på ett uteslutande negativt vis liksom. 

Här spenderade jag och T två av sommarens fina dagar tillsammans med Micka och Catti. Vi låg ut på klipporna och läste, pratade, spelade spel. Bastade och badade, förstås. God mat lagades, vi promenerade och tog det sådär lugnt och skönt.

Stugan påminde om mormors timmerstuga som hon hade när jag var barn i Luleås skärgård.

Förbi den lilla holmen kom segelbåtar seglande och motorbåtar brummande.

Boken jag läste: New Delhi – Borås: Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till Sverige för kärlekens skull.

Och frågar du mig, Jennifer, var skulle du vilja ha en stuga? Ett landställe? Eller vad man nu vill kalla det.

Så finns inget självklart svar.

Men jag upptäcker hellre berg och vandrar på långa stigar. Än glider fram på någon sorts båt.

FÖLJ:

10 svar

  1. Hehe. Har dock inte uttryckt känslorna vad gäller myggor. Man glömmer lätt bort dem, tills man blir påmind igen.

 1. I själ och hjärta är jag också en sjö-tjej, älskar en vacker insjö som inget annat. Men är tillvänjningsfas för hav, kör på massiv daglig exponering för salt och vågor och det kan vara rätt härligt det med :)

  1. Haha! Massiv daglig exponering lär göra susen. Och ja, jag gillar ju saltet och vågorna ❤️

 2. Fint. Älskar också hur du inte inlindar saker utan vågar skriva vad du tycker. Inte så svenskt, tycker jag (men ganska finskt, ändå haha).

  Åh jag kom på idag vart jag skulle bo. I ett stort vitt hus med panoramafönster vid Askimsbadet. Wow! Känns skönt att veta vad man skulle göra om man vann 100 miljoner 😂(..vem vet, liksom, mammas fattige vän van 16 miljoner lite innan han dog av sjukdom).

  1. Haha åh gud. Finland har smugit sig på mig 😉

   Och alltid bra att ha en plan för den där 100 miljoner-vinsten, hehe. Och drömma 😍

 3. Härliga bilder! Då jag är västkustmänniska har jag faktiskt svårt för tallar i skärgården. Fint men inte 100a. Föredrar också vandring istället för att sitta på en båt och titta.

  1. Alltså tallarna vid havet, tycker de är särskilt vackra faktiskt!! De är något speciellt med dem. Men nu när du säger det, så förstår jag vad du menar ☺️

 4. Alltså näe vänta nu. Jag tänker gå till Östersjöns försvar här. Den är ju för grymt jävla fin egentligen, sen kommer vi och smutsar ner den med avloppsvatten och gud vet vad så hela havet håller på att stryka med. Kanske är det bra att algerna blommar sönder den så vi fattar vad vi gör.

  Älskar finlands skärgård. Alltså pellinge i mitt hjärta! Min dröm är att besöka tove jansson ö å sen inspireras så man trillar i bitar å bygger en lika dan stuga.

  1. Ja men det är ungefär det jag menar. Men i och med att jag älskar att bada i havet, så känns det inte lika härligt att bada i Östersjön, förstås. (+ att det inte är 100% havsvatten, hehe)

   Vet iofs inte hur fräsch västkusten är heller? 🙄

   Och Pellinge är väldigt fint ☺️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.