Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En helg för två i Uppsala – Sveriges 4:e största stad

Det var i torsdags som jag och min kille packade ner våra somrigaste kläder i varsin väska och klev på båten mot Sverige. Det var varmt och hela helgen framför oss skulle vara varm. 30 grader mer exakt. Så lite kändes det som om vi var på väg någonstans ner i södra Europa snarare än till Uppsala.

Och peppade var vi, äntligen hade det blivit dags att upptäcka Sveriges fjärde största stad i det här samarbetet med Destination Uppsala.

Min enda relation till staden är egentligen att jag och pappa träffade ett par från Uppsala när vi var på Island 2008. Två år senare fick vi övernatta hos dem när jag skulle flytta hemifrån Gällivare och vi bilade hela vägen till Jönköping. Men då hann vi aldrig besöka själva staden… Så detta blir faktiskt mitt första besök här.

Läs också: en guide till Uppsala

Uppsala ligger bara 40 minuter med tåg från Stockholm.
Bra grej att välkomnas med söta skyltar som direkt upplyser en om stadens sevärdheter.

Kanske tänker man inte genast på Uppsala som en sommarstad, men faktum är att det inte alls är en dum idé att åka hit för ett par dagar mitt under sommaren.

Det känns snarare ganska lyxigt. För vad man antagligen förknippar Uppsala med är att det är en studentstad. Såhär i slutet av juli är det alltså ganska lugnt här. Det är sommar, semestrar och folk har lämnat Uppsala – och om inte för sin hemstad så kanske för utlandet.

Jag tycker om att upptäcka en plats när det är lite mer lågsäsong. Som att få en privatvisning med lite mindre brus, inte lika mycket som stör.

Läs också mina tips på saker att göra i Uppsala på sommaren

Och när man går längs med Fyrisån, klättrar upp på slottets tak eller cyklar ut till Gamla Uppsala kan man inte riktigt förstå att det inte är ett mer populärt resmål för en sommarhelg eller kanske en dagsutflykt om man bor nära?

Turisterna borde liksom strömma hit, till en så trevlig stad med sina ståtliga byggnader och spännande historia – bara ett stenkast från Stockholm. Och jag tror faktiskt att allt fler börjar hitta till Uppsala, både svenskar och utomlands ifrån. Vi hörde redan en hel del norska och lite tyska på gatorna. Så vill man uppleva det där lugna, då får man skynda sig!

Fyrisån som ger en liten liten känsla av Amsterdam.

Så, vad har vi gjort under denna somriga helg i Uppsala?

Egentligen precis allt det man vill göra när man åker bort för att komma ifrån allt annat en stund – och vill se en ny plats. Lugna morgnar vid hotellfrukosten med en tidning, strosat runt på Uppsalas gator och tittat på allt vackert som finns här (domkyrkan! slottet! botaniska trädgården!), fikat så mycket vi bara orkat, tittat lite i butiker, besökt ett par museum och ätit bra middagar.

Här kommer helgens highlights:

* Vandring uppe på taket av Uppsala slott

Utsikten från slottstornet.

Uppsala slott är inte bara sevärt utifrån utan också ovanifrån!

Det är kittlar lätt i magen när vi går upp i slottets ena torn för att sedan kliva ut genom en lucka rakt ut på taket! Vi är fyra stycken som tillsammans med en guide (en jättebra guide dessutom!) får vandra här uppe och gå längs med de smala ”bryggorna”. Mitt på taket slår vi oss ner och njuter av utsikten, den sköna vinden och historiska berättelser om Uppsala och slottet.

Redan innan vi gick upp i tornet började berättelserna och en lite lustig historia var om varför det fanns en helt vanlig lägenhetsdörr uppe på vinden. Det hade med kronprinsessan Victoria att göra, från den tiden då hon pluggade här och bodde på slottet. Det var nämligen hennes livvakt som bodde på vinden, bakom den där lägenhetsdörren och de enkla väggarna, helt utan fönster.

Allt som allt tog turen 1.5 timmar och vilken upplevelse! Rekommenderar det till dig oavsett om du bara är på besök i staden eller kanske är Uppsalabo. Turerna anordnas av Go Adventure.

Sista etappen när man fick möjlighet att luta sig bak och känna ännu lite mer adrenalin.
Uppsala Slott – så vackert med sin rosa färg!

* Middag på Aalto’s

När ja gjorde research inför den här resan råkade jag hitta ett hus med en viss bekant arkitektur. Det är nämligen så att Alvar Aalto (Finlands stolthet och främsta arkitekt och designer) lämnat sitt avtryck även i Sverige. På två platser varav en av dem är här i Uppsala: Västmanlands-Dala nationshus. Jag vet dock inte hur lyckat projektet var, Aalto placerade nämligen en trädgård under huset (det fanns ett önskemål om att bevara trädgården) och det kan vi ju ana hur det gick med den, det var både för mörkt och kallt för växterna… Så det gjordes om och det är här det idag finns en restaurang i Aaltos minne, därav namnet Aalto's. Och en italiensk restaurang eftersom han var förtjust i Italien.

Här fick vi helgens bästa restaurangupplevelse. Stämningen, känslan, maten, servicen – allt var på topp! När vi satt här funderade vi också på hur många av gästerna som kunde tänkas känna till herr Aalto? Han är ju en legend i Finland men inte riktigt lika välkänd i Sverige.

Jag åt en sallad med räkor, enkla ingredienser men riktigt bra smakkombinationer!

* Cykeltur till Gamla Uppsala

En sommarhelg med fint väder, vad passar väl bättre än att hyra cyklar och ta en tur en bit utanför stan?

På lagom avstånd, ungefär 5 kilometer bort, ligger Gamla Uppsala. En perfekt utflykt för ett par timmar! Här ute finns en vacker stenkyrka, de omtalade kungshögarna, Gamla Uppsala museum och caféet Odinsborg som är värt ett besök. Museet har dessutom en ganska cool VR-upplevelse – har inte tidigare testat något liknande där man interaktivt kan gå runt i värld och styra saker med hjälp av en kontroll. Gillar ändå hur man kan få uppleva det gamla med hjälp av den modernaste tekniken!

Speciellt sista biten var fin att cykla och eftersom det var så varmt svalkade det ganska skönt uppe på cykeln!

* Alla caféer!

Ja, vi passade på att fika massor – det var svårt att låta bli med stadens utbud av caféer! Här är ett urval:

Güntherska Hovkonditori & Schweizeri

Ett klassiskt konditori som lyckats bevara en mysig gammaldags känsla med en modern touch. Güntherska ligger vackert vid Fyrisån men även en fin sommardag vill man gärna slå sig ner inomhus för att ta del av den fullständiga upplevelsen.

Croissant med räkor – liksom det bästa av två världar! Såg också att det fanns i Saluhallen.

Slottscaféet

Vi picknickade i Stadsträdgården med mat som vi fick med från Cajsas Kök som har caféet på slottet och även catering. Och vi avslutade vår picknick med en efterrätt på slottscaféet – där var det riktigt skönt att komma in när det var hett utomhus.

Efterrätt och en kaffe på Slottscaféet.

Café Victoria i Botaniska trädgården

När vi hade besökt slottet (eller ja, slottets tak främst) på lördagen strosade vi ner genom den Botaniska trädgården och satte oss på Café Victorias uteservering med något svalkande att dricka och sött att äta. Gott fika och en drömplats såhär på sommaren!

Äppletosca med vaniljvisp för mig. Glass för honom.

Ja, vilken helg. Både jag och min kille blev förtjusta i Uppsala. Jag gillade särskilt ån och alla broarna som går över den inne i stan, samt det rosa slottet – vilken dragningskraft det har! Eller åtminstone jag är svag för sånt. Och så är det ju charmerande med lite mindre städer.

Uppsala bjöd också på tre solnedgångar som var svåra att slita sig ifrån.

Mysig restaurang precis vid ån.

Det finns några saker som vi inte hann med som jag ser fram emot att få komma tillbaka och upptäcka en annan gång! Jag ska dock sammanfatta allt vi faktiskt hann med i ett inlägg med tips på sådant man kan göra i Uppsala på sommaren. Hur låter det?

Och vill avsluta med en fråga till dig, vad har du för relation till eller bild av Uppsala?

FÖLJ:

10 svar

 1. Åhhh, har varit flera gånger i Uppsala! Ätit min första pizza där som typ 10-11 åring och varit på både gåsmiddag och vårbal på Östgöta nation. Som vuxen (hehe) har jag varit på jobbresa och besökt universitetet. Enbart goda vibbar av Uppsala!

  1. Vilket minne med att ha ätit först pizzan där, haha! Och härliga grejer du varit på i Uppsala! Så nästa gång du får chansen kanske du tar en tur uppe på slottet? ;)

   1. Jaa, åker gärna på nytt besök! Caféerna är heller inte så tokiga 😁 Min kompis storasyster studerade juridik i Uppsala på typ 70-talet så kompisen och jag tog en Vikinbåt över och hälsade på. Det var rysligt roligt!

    1. Åh, kan tänka mig. Och ja med tanke på det korta avståndet från Stockholm är det en ganska rimlig resa även från Helsingfors/Åbo :)

 2. Uppsala är min favoritplats på jorden! Pluggade där och har aldrig någonsin känt mig så hemma och välkommen i en stad som jag kände mig där. Saknar det varje dag. Kul att du gillade! :)

 3. Jag har pluggat i Uppsala och bodde dör under 3 år. Jag älskar den staden! Lagom stor, trevliga miljöer och perfekt att kunna promenera runt. Trevliga restauranger och fantastiskt studentliv! Nostalgi <3

  1. Ja det är det som är så trevligt med lite mindre städer, korta avstånd och lätt och snabbt att ta sig runt. Fick den känslan av Uppsala! Roligt att du trivdes så bra :)

 4. Tråkigt nog har jag igen som helst relation till Uppsala. Har bara varit där på genomresa. Men nu, efter att ha läst ditt inlägg, känner jag helt klart att jag missat något. Nästa gång vi är i Sverige får vi definitivt ta en tur dit. Verkar vara en fin och mysig stad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.