Jennifer sandström

Search
Close this search box.

En guide till Belgrad

Inlägget innehåller annonslänkar

En känsla av Belgrad

Oj, jag vet inte vad jag väntade mig men oavsett vad är Belgrad så mycket mer än man kan föreställa sig. Byggnader, gator, lite av ett kaos som utgör någon sorts symbios och blir väldigt spännande att upptäcka. Vi går gator upp och gator ner (konstaterar att det inte är en särskilt platt stad), över kullerstenar och får hela tiden se upp för brunnar, skarvar och annat som dyker upp på trottoarerna.

Vårt första intryck är att trafiken här är ganska intense. Samt att kommunismen definitivt satt sina spår i arkitekturen. Vi kör in genom ”Nya Belgrad” och fascineras av de byggnader som står här och ser halvt skräckinjagande ut. Men jo, trafiken. Det är tur att vi inte vet hurdan den är innan vi kommer hit, för då hade kanske T vägrat köra in överhuvudtaget. Senare läser jag att UD avråder från att köra bil här. Haha, jo tack. Serbiens vägar ska man ta sig an med en viss försiktighet och mod. Ingenting för en nybörjare. Men samtidigt går det väldigt bra. Eller ja, måste säga att när vi letade oss fram genom Belgrads centrum till vårt hotell höll jag andan i vad som kändes som en evighet. Och när navigatorn glättigt föreslår ”make a u-turn” känns det SÅDÄR bra. Vi skippar två korsningar men tar u-svängen till sist på tredje. Det är fredagseftermiddag och det hjälper inte direkt. Men vi lyckas komma fram och parkerar intill hotellet.

Överlyckliga över vår överlevnad andas vi ut inne på hotelle på 5:e våningen. Men ger oss snart ut för att upptäcka staden på ett något tryggare vis: till fots. Och sakta sakta känner vi hur den chockerande trafikupplevelsen liksom övergår i någon sorts förälskelse.

För damn, Belgrad är riktigt bra!

Varför resa till Belgrad?

Det är spännande. Det är något annat än Europas vanligtvis superturistiga huvudstäder. Det är liksom ännu lite oupptäckt, ganska oslipat. Och med det sagt så är det kanske inte något för dig som är ute efter 100% bekvämlighet, toppservice enligt svensk standard och älskar att komma till en plats som är som gjord för turister. Men om du vill ha något som är annorlunda och mer intressant – då ska du resa till Belgrad, för du lär inte bli besviken.

Vad som gör platsen så intressant är dels dess bakgrund under olika styren och dels vad vi läste någonstans under vårt researchande inför resan: problemet (eller just det härliga) med Belgrad är att människor från öst tycker att det är som väst och människor från väst tycker att det är som öst. Det säger ganska mycket om staden och pekar på att det är en plats där dessa två världar möts.

En guide till Belgrad

Först ut lite praktisk info som hur du tar dig till Belgrad och var i Belgrad man ska bo – sen mer om vad som finns att göra i staden. Alltså en weekend-guide med massor av tips!

Fakta om staden:

 • Serbiens huvudstad
 • 1.4 miljoner invånare
 • Valuta: serbisk dinar (RSD). 100 SEK = ca. 1 100 dinar.
 • Floden Donau (som också går genom bland annat Budapest) fortsätter hit där den går samman med floden Sava
 • En av Europas äldsta huvudstäder och har genom åren styrts av: kelter, romare, bulgarer, ungrare, österrikare, turkar, tyskar och serber – därför finns här en särskilt intressant mix av arkitektur
Beograd på serbiska, och betyder Vita Staden

Kort, kontanter och dricks

På restaurangerna frågar de ofta om man vill betala med kort eller kontant så det verkar ganska vanligt att betala med kort. Men vi bär runt på sedlar i tusentals i alla fall. Och även om man betalar med kort bör man dricksa i kontanter eftersom det inte är möjligt med kort. Vi får höra att 10% är standard att dricksa.

Serbisk dinar.

Långsam kundservice

Servicen i Serbien generellt verkar vara extremt långsam. På restauranger och caféer tar det ofta lång tid att få menyn, beställa eller att få betala. Betalningen kan man ibland gå in direkt och göra, det brukar vara det enklaste och snabbaste alternativ. De är inte stressade över att serva snabbt och gästerna verkar inte heller ta någon stress över det. Bara vi otåliga, uttorkade och hungriga turister som inte har tillräckligt med tålamod. Haha. Istället kan man försöka leva sig in i den lugna kulturen lite mer och inte ha så bråttom.

Övrig info om Belgrad

Ett par saker som kan vara bra att veta inför din resa till Belgrad är att det är väldigt många som röker och det är vanligt att man röker inomhus. Som tur är finns det gott om uteserveringar. Det är också mycket mygg på kvällarna när vi är här i början på juni.

Ta sig till Belgrad

Med bil: Vi körde som sagt bil hit under vår Balkan-roadtrip i somras men Belgrad är egentligen inte ett självklart stopp på en sådan bilresa då det ligger förhållandevis långt österut. Om man kör bil hit bör man vara uppmärksam på att vägarna i Serbien är något sämre än i EU-länderna. Kan också rekommendera att försöka undvika rusningstrafiken om du ska in till eller ut från Belgrad – och kolla upp exakt vart du ska och att det finns parkering.

Med flyg: från Stockholm (Skavsta) kan du flyga direkt med Wizz Air till Belgrad. En resa som tar 2.5 timmar. Air Serbia flyger direkt till Belgrad från både Helsingfors och Stockholm.

Med tåg: det verkar smidigt att åka tåg till Belgrad till exempel via Zagreb eller Budapest. Men just i år (2019) sker stora ombyggnationer av järnvägen Budapest-Belgrad så just nu finns bara rimliga tågalternativ till grannstaden Novi Sad.

Var i Belgrad ska man bo?

Jag skulle rekommendera ett boende i närheten av stadskärnan. Hotellet vi bodde på kändes som ett bra område och också säkert att gå hem på kvällarna. Det är backigt här så man ska komma ihåg att man kan bli ganska trött i benen och fötterna när man promenerar runt. Vi åkte taxi en gång när vi skulle hem från konstmuseet som låg en bit bort och det är förstås också ett smidigt alternativ.

Tycker att allt mellan dessa sträckor är bra områden att bo i:

88 Rooms Hotel är där vi bodde, Ambar en restaurang nere vid floden och även Nikola Tesla-museet är markerat.

* 88 Rooms Hotel

Under våra dagar i Belgrad bor vi på 88 Rooms Hotel. Ett fräscht hotell med bra läge och härlig utsikt. Enda minus är att frukosten inte hade någon ac, något stökig atmosfär och vissa saker i frukostbuffén tog slut ganska snabbt. Det kan också vara ett alternativ att bo på hotell utan frukost eftersom det finns så spännande caféer ute på gatorna – om man orkar ta sig ut på morgonen i jakt på något att äta med tom mage förstås!

Utsikt från hotellrummet.
Kaffe.
Lobbyn.

* Fler hotell att spana in i Belgrad? Det här är några jag gärna skulle bo på om jag besöker Belgrad igen:

Eftersom prisläget i Belgrad är ganska förmånligt kan man passa på att bo lite finare här. Spana in det 5-stjärniga lyxhotellet Saint Ten Hotel.

Mest spännande tycker jag dock att Mama Shelter Belgrade verkar – här skulle jag gärna bo nästa gång!

Även Eden Luxury Suites Terazije ser trevligt ut!

Ett enklare alternativ med väldigt bra betyg från gästerna är Luxury Rooms Velika Skadarlija som är 3.5-stjärnigt.

Hotel Palace var ett hotell som såg mindre trevligt ut med ganska gammeldags look.

Se och göra i Belgrad

* Strosa längs med Skadarska och Strahinjića Bana – restauranger, barer & caféer

Skadarska är vad jag skulle beskriva som den mysiga men också turistiga kullerstensgatan. Det är dock en bra utgångspunkt för ett bra promenad stråk. Området heter Skadarlija.

Det här är mitt tips: Promenera längs med Bulevar despota Stefana och sväng ner på gågatan Skadarska (se här på Google maps). Här ligger massor av restauranger och barer. Som sagt, trevlig kullerstensgata men också ett av Belgrads mer turistiga områden. Promenera vidare och sväng vänster längs med Strahinjića Bana (här i Google maps) som är en nice gata med många lägenhetshus men också restauranger, barer och caféer som poppar upp längs med vägen.

Så här mysigt är det längs med Strahinjića Bana.

* Nikola Tesla Museum

Nikola Tesla är en snubbe som vi kommer in på redan när vi bilar från Bratislava till Österrike med några vänner innan vi når fram till Belgrad en vecka senare. Det är också en snubbe vars staty vi stöter på i Zagreb. Och varför han tycks dyka upp lite här och var är för att han till nationaliteten var serb, född i det dåvarande Kejsardömet Österrike men i en stad som idag hör till Kroatien.

Och vem han var? Ja, en viktig vetenskapsman inom elektronikens värld, kort och gott. Han var bland de största under sin tid och därför tycker jag det var kul och spännande att ta chansen och besöka Nikola Tesla-museet som ligger i Belgrad. Även flygplatsen här har fått hans namn.

Info om museet:

Museet är litet så den guidade turen där man får allting berättat för sig var väldigt bra. Det innehåller dessutom ett interaktivt moment som åtminstone fick mig att hoppa till.

De har 135 000 besökare årligen, och gissa vad? Besökarantalet har ökat enormt sen företaget med samma namn, Tesla, blev världskänt.

Mer information här.

* Botaniska trädgården

När du blir trött på all trafik och det bullriga storstadslivet kan du promenera in i den botaniska trädgården: Jevremovac Botanical Garden.

Här ligger trädgården – väldigt nära hotellet vi bodde på.

* Parken Kalemegdan & Belgrads fästning

För mer grönområde är den här parken ett bra alternativ! Det är också här du hittar Belgrade Fortress som alltså är ett fort, eller en fästning, man kan besöka. En av de mer populära turistattraktionerna i staden.

Tips: ta en guidad tur där ett besök på fästningen ingår!

* Floden Sava

En mäktig flod som flyter genom staden och delar det “gamla” Belgrad från Nya Belgrad. De flesta av sevärdheterna ligger öster om floden Sava men du bör definitivt ta dig över till andra sidan. Jag kan rekommendera att promenera över och kika på alla barer som ligger längs med vattnet innan du fortsätter till konstmuseet MCAB (se nedan tips) eller kanske besöker shoppingcentret Ušće om det är din grej.

Tips: åk på en kortare kryssning på floden!

Utsikt ner mot floden Sava.
På väg över bron över floden: vägar de höll på att fixa + spännande väggkonst till höger.
Flodens “charmiga” färg – och här ligger barerna på rad.

* MCAB – Museum of Contemporary Art Belgrade

En cool byggnad från 60-talet som renoverats och än idag är stadens moderna konstmuseum. En biljett kostar endast 300 dinar per person och vi tyckte de hade både en och två spännande och lite annorlunda utställningar här. Jag tyckte den som var framtagen för blinda var särskilt bra och en annan som är svårglömd var den med tusentals blyertspennor.

Också ett bra stopp på vägen om du just tagit en promenad ut hit och vill svalka dig en stund i ac. Om du inte orkar promenera tillbaka kan jag rekommendera att gå till shoppingcentret och ta en taxi därifrån – det gjorde vi!

Mer info om museet här.

* Marknaden Bajlonijeva

Det här var en marknad vi gick förbi under vår sista morgon i Belgrad då den inte låg långt ifrån hotellet. Marknaden Bajlonijeva har öppet varje dag och är en typisk lokal marknad som jag kan rekommendera att göra ett stopp vid om du är i krokarna.

Det fanns även bord med loppisfynd här och vid ett bord lekte en äldre man med två små kattungar. Jag som gick med kameran i handen och gärna ville fånga ögonblicket fick dock en rejält arg blick och ett no no, I don't like that. Sånt ska man förstås respektera.

Belgrad har också fler marknader och både Farmers’ Market Kalenić och Zeleni venac är enligt Tripadvisor mer välbesökta än Bajlonijeva. Så mitt tips är att besöka den som råkar ligga närmast!

* Makadam Concept Store

En trevlig butik och café som vi promenerade förbi när vi var på väg att korsa floden över till andra sidan, ett passande stopp på vägen.

Ligger här.

* Guidad tur genom staden

Jag gillar att upptäcka städer till fots och om du också föredrar det men ändå skulle vilja få en guidning av Belgrad kan du ta en titt på den här guidade halvdagspromenaden genom stan.

* Partystaden Belgrad

Belgrad är faktiskt känd som en partystad och kanske är det delvis också därför som den brukar jämföras med Berlin (och inte bara för sin oslipade fasad).

Det känns som allra tydligast när vi promenerar ut efter hotellfrukosten redo att upptäcka staden på lördag morgon och hör musiken dunka genom vad som verkar vara en gömd källarklubb i en byggnad. Då är klockan nio på morgonen. Och på nätterna när vi sött ligger och sussar i våra sängar kan vi bara ana vilket drag som stadens alla barer och klubbar har. Garanterat värt en upplevelse om man känner för det!

Längs med floden finns också flera partyställen på rad. De har placerats som på flytande stora flottor ute i vattnet och verkar ärligt talat riskabla att gå ut till, eller hem från, på smala bryggor över vattnet. Men det är en cool syn som ger en viss känsla till staden och floden.

Det här är ett av ställena längst med floden, ligger alltså här, med en förhållandevis stabil brygga, alla såg inte lika stadiga ut.

Belgrade by night.

Tips på restauranger & caféer i Belgrad

Här är några restauranger som jag skulle rekommendera när du är i Belgrad. Se vad du är sugen på och testa någon av dessa!

* Östra sidan av Sava-floden

På västra sidan ligger alltså ett partystråk av klubbar ute i floden, men på östra sidan ligger faktiskt ett fint och ganska kort promenadstråk med flera restauranger. Här är det perfekt att sitta och äta middag i solnedgången.

Vi gör lite research och bestämmer oss till slut för:

* Ambar

En restaurang med serbisk mat som serveras som mindre rätter att dela på. De har tagit några klassiska serbiska rätter och lagat dem med en modern touch. Det visar sig vara ett genialiskt val och vi älskar maten, stämningen och känslan här. Personalen är trevlig och det är ett ställe jag absolut vill rekommendera vidare!

På Ambar kan du välja ett ganska intressant alternativ på menyn, unlimited. För 2990 dinar, alltså knappt 300 SEK, får du äta så mycket mat du orkar och alltså beställa in rätt efter rätt tills du är mätt. Vi känner oss inte riktigt så hungriga så komponerar istället ihop ett visst antal rätter som räcker gott.

De serverar dessutom trevliga gintonics!

* Restauranger i Skadarlija

I området jag tipsade om här ovan där det är nice att promenera på kullerstensgator (men som också är ganska turistigt) finns flertalet restauranger och barer. Vi är superhungriga så sätter oss på första bästa, Zlatni Bokal, som har en intressant uteservering och äter något lokalt. Det är helt okej men är kanske inte jätteimponerad.

Hungriga, otåliga magar som nöjde sig med detta – knappast jättekul men kändes ganska lokalt.

* La Taqueria

Här äter vi lunch en dag och det är riktigt bra tacos. Tips! La Taqueria ligger här på Google maps.

* Cafe Kafeterija Magazin

Enligt min kille bland de coolaste caféer slash konceptbutik han någonsin klivit in i. Och ja, kanske måste jag hålla med honom. Byggnaden är flera våningar med öppet och högt i tak i mitten, inbjudande atmosfär och spännande utbud av mat och dryck.

Kafeterija har flera lokaler men den här Magazin som ligger på Kralja Petra 16 är den vi besöker och det verkar vara deras största.

Vi testar ett par nyttiga och bra juicer.

* Jazz Café

Det här stället gick vi till en av dagarna och blev imponerad av både deras frukost och deras lemonades. Vi åt inte någon frukost men såg menyn och vad andra beställde in. En kall och svalkande lemonad fick räcka för oss, men vi hade gärna kommit tillbaka hit för frukost om vi inte redan haft det på hotellet.

Bredvid Jazz Café ligger massor av andra restauranger med uteserveringar på rad. Här på Google Maps.

* Sapore

Om du vill ha bra glass i Belgrad ska du gå till Sapore. Det händer dock att jag väljer andra sötsaker och bakverk framför glass och det har de också här på Sapore.

* LUFF GELATO Vračar

Mer glass snubblar vi över i väntan på att Nikola Tesla-museet ska öppna. För här i närheten ligger nämligen LUFF GELATO som är ett litet café på hörnet i ett område som är mer bostadsområde. Jag dricker bara en cappuccino men deras glass ser minst sagt frestande ut.

Som du ser finns det massor att se och göra i Belgrad!

En långhelg räcker knappt och dessutom finns det spännande utflykter att göra härifrån till andra ställen i Serbien. Och eftersom jag själv faktiskt besökte Mokra Gora förra sommaren kan jag verkligen rekommendera en tur dit! Den här guidade turen verkar som ett bra alternativ. Serbien har fantastisk natur så passa på att uppleva lite av den när du ändå är här!

Ha en underbar resa!

Och om du som läser redan varit i Belgrad får du gärna komma med fler tips och guldkorn för staden.

FÖLJ:

14 svar

  1. Tack. Och visst? Jag blev nyfiken på Belgrad förra sommaren när vi körde in i östra Serbien bara för en natt och hann höra mycket gott om staden ☺️

 1. Jag älskar Belgrad, och det finns såå mycket att se och göra. Ett absolut MÅSTE är att besöka sveti sava, den största ortodoxa kyrka/tempel. Att sola och bada på Ada när de är högsommar. Hotell Moskva och hotell zepter är att rekommendera. 😊

  1. Jaa det var något vi bortprioriterade denna gång faktiskt. Det var kanske en nackdel att vi redan besökt några städer och kyrkor 😉 Men finns allt anledning att återvända till Belgrad!

   Och tack för fler tips, förhoppningsvis kan även fler ta del av dem!

 2. jag var i belgrad för kanske 12 år sen, som ett stopp på en tågresa ner till thessaloniki. det är en väldigt speciell känsla i belgrad tycker jag. minns att jag blev otroligt illa berörd av att se de utbombade husen från natobombningen 1999. vi strosade runt på stan och köpte vi med oss lite öl och mat och spelade kort i parken i väntan på att vårt tåg skulle gå senare på kvällen. vid ett tillfälle blev vi omringade av ett gäng tonårskillar, uppenbart hemlösa, som luktade typ thinner och jag hann tänka att hmm, det här var nog inte så bra. men det enda de ville var att spela kort med oss. sen efter typ 40 minuter tackade de för sig och drog. men din guide gjorde att jag blev nyfiken på att återvända!

  tågresan belgrad-thessaloniki var en berättelse i sig sen. hade läst att det inte fanns en servering och att man skulle bunkra upp med mat och vatten själv på den 14 timmar långa tågresan. mitt ex fnös och sa att det självklart måste finnas servering på tågen. de 14 timmarna blev 21 timmar och det enda i matväg vi hade med oss var en halv liter vatten och ett paket kex i trettiogradig värme. det var inte så bra stämning mellan oss på tåget sen kan jag meddela, haha.

  1. Men så fint att få läsa om ditt minne från Belgrad!! Tack för att du delade det. Måste varit så spännande att resa där redan för 12 år sen. Skönt att den där till en början obehagliga upplevelsen visade sig vara ganska oskyldig! :)

   Men HERREGUD tågresan, haha! Det låter faktiskt ganska fruktansvärt. Det blev inte så traumatiskt att du än idag alltid bunkrar upp rejält inför tågresor? ;)

   1. det har säkert hänt massor på de där tolv åren, och har alltid tänkt att jag vill återvända. är liksom inte klar med stan än. och haha, den där resan har resulterat i att jag alltid googlar saker innan och verkligen litar på det som skrivs.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.