Jennifer sandström

En enda lång Valborgs-helg

Valborg, eller vappu, i Finland, det är inte som valborg i Sverige – det är faktiskt bättre. Det här landet har skaffat traditioner och roliga happenings runt omkring hela valborgs-helgen, och även om man också festar som om det fanns någon morgondag – så handlar det inte bara om det. Och trots att man helt och hållet skippat majbrasorna i Finland, så gillar jag det, eller kanske just därför?

Det är studentmössor, heliumballonger, bubbel, picknickar i parker, bruncher, sötsaker (tippaleipä), en speciell dryck med namnet sima som man skulle kunna jämföra med våran jul- och påskmust, och så vidare. Därför är det fint att få fira Valborg här, i år igen, för tredje året i rad.

Vädret har varit sådär typiskt apriligt. Såhär fint var det i torsdags när jag cyklade från gymmet. Och igår, lördag, så återvände vintern med en snöstorm. Idag ser det lovande ut igen.

Vi började vårt valborgsmys redan i torsdags med våfflor, bubbel och spelkväll hemma hos Tanja (min kollega slash vän) i deras nya lägenhet.

Sen fortsatte fredagen med en blogg-festival, Ping Helsinki, hela dagen, som följdes upp av en pre-vappu-fest på ett kontor inne i stan. Det blev tackolov en ganska kort, men trevlig kväll.

#pinghelsinki, en bussiness/blogg-festival som hölls i fredags på Clarion Helsinki. Gotta love hotellets fantastiska ballonger alltså. Snacka om att ha förstått värdet av marknadsföring i sociala medier. 

Ståtliga Clarion precis vid vattnet, och kontorsfesten som hade så många fina ballonger!

Lördagen började med brunch hos Ts vänner, lite för att fira att jag fyllt 25 och också för att umgås såklart. De hade dukat upp så himla fint och GOTT. Bästa sättet att spendera halva sina lördag på.

Citronpajen till höger, mitt “mästerverk”. Herregud, varför provar jag (som aldrig gör någonting i köket) på osäkra kort när jag ska leverera något? Till brunchen i morgon hos Jasmin får det bli en morotskaka, det har jag gjort förr!

Och nu är det söndag och när man trodde att helgen var över så har den knappt börjat!

Nu är det dags att åka in till stan, för möss-ceremonin mitt på torget vid Havis Amanda där alla tar på sig sina gamla studentmössor. Och sen ska vi fortsätta festen i en lägenhet inne i stan! Yay.

Glada Vappen på er! Som man säger här i Finland.

FÖLJ:

7 svar

  1. Sima heter mjöd på svenska :) men varje år när jag googlar detta på svenska och engelska så undrar jag hur den alkoholhaltiga mjöden (som dyker upp på google) skiljer sig från den finländska mjöden (som ju är alkoholfri)?! Råkar du ha hört om mjöd tidigare, och är det i så fall känt som en alkoholhaltig dryck för er i Sverige? :)

    1. Aaah det stämmer ju. Alltså, jag lyckas alltid glömma de svenska orden. Sen så använder vi inte det i Sverige utan då är mjöd något vikingarna drack som Åsa nämnt här nedan. Och jag tror inte det är särskilt vanligt idag :) Kom på nu också att tippaleipä ju heter struva…

  2. Åh, mjöd är sååå gott! Men den ska vara hemlagad helst, annars blir den mer som läsk.

    Och ja, mjöd i Sverige är ju det man tänker att vikingarna drack, och det var det alkohol i. Och det blir det nog i hemlagad mjöd om man låter det jäsa lite längre :) Det är ju typ honung och vatten som får jäsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.