Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En av de oupptäckta kontinenterna

Det finns en tid för allt, det brukar jag intala mig själv när det känns som om livet inte rymmer allt jag vill göra och drömmer om. Det var längesen jag lämnade Europa nu, är det så mycket som tre år? Kommer jag aldrig åka på en resa långt långt borta, igen? Det är en tanke jag slås av ibland.

Jag tror att det är en förväntan utifrån lika mycket som inifrån. Alltså – när jag ser andra som reser och vilka platser, länder, VÄRLDSDELAR, som de åker till. Men också när jag känner den enorma reslängtan i mig själv. Jag vet vad det gör med en att besöka något nytt, annorlunda, och kanske till och med något som är skrämmande. Hur länder först kan kännas främmande och sen hur man lär sig navigera genom det. Och så världen – som blir mindre, lite enklare att förstå.

Samtidigt snurrar tankarna om klimatet och hur vi kan bäst bry oss om vår jord, då det känns fint att upptäcka allt som finns nära istället för att koncentrera sig på resor i andra världsdelar.

Men det finns den där biten av mig som tror att det inte går att gå genom livet utan att besöka alla dessa platser. Och även om listan kan bli lång är det främst två större områden jag har i åtanke. Som är för mig ännu oupptäckta och som jag är ofantligt nyfiken på.

Det är Sydamerika och Afrika.

Bara det känns ju totalt överväldigande. Det är territorier man kan spendera månader att resa runt i. Ingen resa man gör på ett par veckor. Och var ska man ens börja?

Det andra är att det inte känns som de delarna av världen dit du bara bokar en biljett och sent spontant flanerar runt. Här krävs lite research (research är som bekant inte min starkaste gren) och för Sydamerika har jag förstått att spanska är en bra idé. Lösningen på det senare problemet är att ta med min kille – och det första? Ja det kräver bara lite planering, men är ju inte direkt omöjligt.

Anyway så vore den absoluta drömmen att 1. ha en anledning att få planera en resa till någon av dessa världsdelar och 2. resa med någon som varit där förut. Så antingen väntar jag på att detta sker – eller så…

Jag har varit på få arrangerade resor i mitt liv, men både till Sydamerika och Afrika kan jag tänka mig att boka en mer eller mindre guidad resa. Får man mersmak och vill återvända och se mer – kan man göra det på egen hand. Lite så som jag upplevt Indien, först en praktik där jag blev guidad in i livet i Indien och senare åkte jag tillbaka mer på egen hand.

Det finns ju också den typ av upplevelser där en guidade tur är rentav nödvändig. Så som att åka på safari. Det närmsta jag kommit detta var när vi skulle gå på en tur i djungeln i Indien med hopp om att se tigrar (vet inte hur stor chansen, eller risken, att faktiskt se en tiger var, kanske skulle vi mest sett andra djur) – men en brutal matförgiftning drabbad hela sällskapet och vår djungeltur uteblev. De safarier vi gjorde som barn i Spanien på 90-talet räknas knappast.

Jag tror att det skulle vara en mäktig och magkittlande upplevelse att åka på en riktig safariresa. Oavsett vilka djur man får syn på. Eftersom det aldrig kan garanteras att faktiskt se något djur (de är ju fria ut i det vilda) är det ju inte alls säkert man får syn på något (eller åtminstone inte alla djur) – men tror ändå bara vetskapen om att de finns där någonstans skulle göra det till en särskild upplevelse. Det känns också lite som en once in a lifetime-grej, som man verkligen borde göra!

Vi har ett par amerikanska vänner (han som var min chaufför när jag som tonåring var på språkresa genom hela USA) som besökte oss i augusti här i Finland och det fortsatte nu sin jorden runt-resa(!) faktiskt först till Zanzibar och sen vidare på safari i både Tanzania och Kenya. Har följt deras resa flitigt, så till den grad att jag faktiskt drömde om zebror inatt.

Gällande Safariresor.se så anordnar de resor till just Tanzania och Kenya men också till Sydafrika, enligt olika önskemål. Kan också tipsa om att kika på deras instagramkonto för mer härlig inspiration.

Och min dröm om Afrika och safari (och även Sydamerika) den finns kvar…


Vilka kontinenter drömmer du om att upptäcka?

FÖLJ:

20 svar

 1. Jag gjorde ju alldeles nyss Sydamerika-debut med Ecuador och Galapagos och åh! Sån mersmak! Magiskt resmål, så himla bra. Just dit kan det räcka med typ 3 veckor för mycket kvalitet och samtidigt SÅ mycket Sydamerika. Bra start! Har skrivit en hel del om det och podden om Ecuador är redan ute (Galapagos kommer snart).
  Rekommenderas!

  Det kommer bli mer SA men också sugen på med Afrika. Så många drömmar! Hög igenkänning i känslan – av resornas boost, av världens som blir närmare/mindre och enklare att förstå, och resor… det är ett livselixir alltså.

  1. Ja, det var så kul (och alldeles för inspirerande) att följa din och Annikas resa! Men pratar du någon spanska? Missat ifall du skrivit om det. Och hur tyckte du det var ifall du inte gör det? :)

  1. Du vore ju såklart den eminenta reseguiden 😍 vi ser hur vi överlever vår Sverigehelg sen bokar vi?

 2. Safari har varit bäst i Kenya Majsa mara och runt Hluhluwe-Imfolozi and St. Lucia Wetland har även varit på safari runt Cape Town men det är mer som kolmården. Syd Afrika är värt ett besök men även Kenya och Etiopien.
  I syd Amerika har jag bara varit i Brasilien men skulle gärna se mer av den kontinenten

 3. Instämmer om att Afrika kräver sin research men du gynnar det lokala samhället och din plånbok om du bokar på plats/genom lokala kontakter istället för genom ett svenskt bolag…

  Jag bodde i Tanzania förra året och var till flera nationalparker på safari. En absolut häftig upplevelse och genom expat communityn fick vi tips o rekommendationer och bokade allt själva 😊 Safari var som o vänta på jultomten när man var liten – absolut värt det! 😇

  1. Tror också det är ett bra alternativ om man t.ex. redan är på plats eller känner till landet och vet vart man ska vända sig. Och svenska bolag jobbar väl alltid med lokala företag på plats? Safariresor.se gör det åtminstone, och skulle tippa på att de flesta andra också gör det. Prislappen blir ju ofta något högre när man har en mellanhand, precis som när vi t.ex. handlar varor från en fysisk butik istället för att handla direkt från ett företag, men för många är det värt det pga. just det att det kan underlätta och inge en viss trygghet.

   Kul att höra om din upplevelse i alla fall! :)

   1. Det funkar lika bra om man inte är på, gå med i Svenskar i Tanzania så kommer du få många rekommendationer där det faktiska företaget får vinsten! Jag tror absolut att safariresor samarbetar med lokala företag men säkerligen med större bolag och det är (enligt min åsikt) bättre att gynna mindre företag som har mer behov av att få tjäna pengar! Jag tror nämligen att företagen som samarbetar med en jätte som safariresor.se redan har det bra ställt jämfört med mindre, mer okända bolag :))

    1. Oh, bra tips om Facebookgruppen, uppskattar det! Tack! :) Det kräver antagligen lite mer research att gå den vägen, men är nog ett bra alternativ om man inte har något emot det!

  1. Men du, det är ju ingen dum idé alls! Tror du vi får med oss Sanna? ;) Och vilka länder har du högst upp på önskelistan?

   1. Det dröjer nog ett tag till men i vinter har jag blivit lovad att bocka av en annan av mina bucket-list resegrejer, att plocka mogen mango direkt från träd. Ont om giraffer där dock.

 4. Jag drömmer om att se mer av Sydamerika. Den kontinenten har alltid lockat mig och förra året började jag lite försiktigt med att utforska Buenos Aires och ta en dagstur över till Colonia i Uruguay.
  Annars är jag mer inne på öar än kontinenter för tillfället, ska åka till Mauritius nästa månad och känner ett stort sug att se mer av Karibien. En paradisö med mer att erbjuda än bara strand- ja tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.