Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Du kan inte få mig att sitta still längre

Mina tänder gör ont för att jag biter så hårt om nätterna. Det beror på en hel massa saker och 2020 kom inte direkt och underlättade.

När vi gör eller upplever något nytt får vi de där kickarna som kan liknas vid att ta en uppiggande drog. Antagligen minst lika beroendeframkallande.

Eller så sitter det i mina gener.

Det var därför det bästa jag visste som barn var att möblera om. Eller helst flytta till ett annat av husets alla rum. Mitt barndomshem bär fortfarande spår av mina tapeter och färgval i tre olika rum (vardagsrum och kök inte inräknade, trots att jag fattade besluten även där som cirka tolvåring).

Det är därför jag längtade bort, hamnade utomlands.

Det är därför jag reser.

Och det är därför jag nu kryper på väggarna i tvåan hemma i Esbo.

Så det var inte ett svårt beslut att planera in den där resan till Ruka i norra Finland som jag just kom hem från. Eller till Åland om ett par veckor.

Eller till min hemstad senare i höst.

Ja ni läste rätt. Jag trodde nog länge att mitt livs mest våghalsiga resa skulle vara den till Indien när jag var dryga tjugo. Inte en resa hem till Norrbotten.

Men med denna skrikande längtan finns inga alternativ. Så nu finns en tågresa inbokad. Jag tar bilen med och kör från norra Finland över gränsen till Gällivare. Karantäntid inplanerad.

Och vem vet hur vår värld ser ut i oktober? Förhoppningsvis kommer jag tillbaka på något vis. Men sånt kan man bekymra sig över senare.

Ps. Det är lätt att tycka att en resa utomlands just nu är fullkomligt idiotiskt. Och det tycker jag antagligen fortfarande. Men att resa för att hjärtat längtar, efter någon man saknar så så så, det förstår jag. Och det är hundra procent försvarbart.

FÖLJ:

12 svar

 1. Tycker det är bra att visa och påtala hur man gör det så ansvarsfullt som möjligt, de där resorna som ändå krävs i dessa tider för att hjärtat (eller själen) värker! Att planera in sina karantänsveckor, att tänka igenom “har jag en lösning om något gör att jag inte kan komma hem igen?” Det är så lätt att det blir helt svartvitt, men man får nog ha en ödmjukhet för att folk kommer att ha vissa behov trots allt, och då får man försöka se hur man kan göra de behoven så coronasäkra som möjligt liksom!

  1. Tack Ulrika!

   Och ja precis, ville undvika att behöva byta till buss och träffa familjen på en gång. Så löste det nu med bilen. Och sen helt egen tågkupé med toa så slipper röra mig i tåget (måste älska de finska tågen där detta är mer standard och inte första klass som i Sverige 😍).

 2. Jag tyckte också om att ändra om och dona då jag bodde hemma, jag gillade och gör än idag stilrent och inte mycket greje. De andra i familjen var prutliga och had mycket framme så jag rensade undan mycket sådant hela tiden,

 3. Jag är helt med dig, jag tog tåget från Umeå till Värmland i sommar och det fanns inget alternativ för mig, jag hade ärligt talat åkt dit även om Sverige inte lättat på restriktionerna över sommaren.

  1. Jaa förstår. Behöver man resa nu är det antagligen klokt att dra på sig en mask. Nu rekommenderas det ju i Finland för all kollektivtrafik också.

 4. Jag tycker det är ett bra beslut du tagit och inget någon annan skall lägga sig i. Du vet själv bäst varför du reser, hur och vad som händer där. Du är en vuxen, klok människa som kan hantera detta på ett bra sätt. Tyvärr finns det människor som känner rädsla och frustration över pandemin och som vill få utlopp för sina känslor och vad är då bättre än att hitta någon som inte omfattar just deras principer till alla stycken som man kan skuldbelägga och daska till. Det är så det fungerar, inte minst på sociala medier.

  Situationen i Gällivare har ju blivit bra mycket bättre än det var tidigare i sommar. Till exempel har det de senaste två veckorna bara funnits 2 sjukdomsfall per vecka i Gällivare. Inget Helsinkifors direkt kan tävla med.

  1. Tackar! Du har bättre koll på Gällivare än jag. Det låter ju faktiskt lovande. Kanske man vågar gå och handla mat till o med?

   Helsinkifors 😅👌

   1. Så fint du skriver och sätter ord på det. Och så klokt du resonerar. Såklart du ska hem. ❤️

    Åhh vad jag önskar alla kringresande influencers nu tänkte på detta också 😭, så många som tycker “nu är corona över” (alltmedan det ökar hos unga vuxna i länet).

    Och precis som du resonerar mina morföräldrar som är runt 80. Krossar mitt hjärta vad de riskerar, men krossar också mitt hjärta om de inte kommer. Det i sig är ju också en risk.

    Sträckläser några inlägg nu. Hha gillade äcen det om ceo, vet aldrig varför för det berör inte mig, men kul läsning alltid ändå tycker jag.

    1. kul Johanna att du uppskattar även inläggen om sökoptimering! 😅 hehe.

     Och ja, förstår nog inte heller riktigt hur en del tänker och resonerar nu. Skönast vore om alla kunde ta sitt ansvar på något vis.

     Förstår också att du vill träffa dina morföräldrar 😘

 5. Och ändå tycker jag att man ofta kan tänka på Norden som ETT, även om det verkligen varit tydligt under våren att det är olika länder. Så att resa inom Norden, det känns liksom inte så mycket. Beroende på var man bor kan ju en resa inom landet vara betydligt längre än att bara åka strax över gränsen.

  1. Ja eller snarare kanske från vilka områden man reser. Danmark och norge öppnade väl upp för vissa svenska områden? Det känns logiskt. Och att Finland stängde Nyland under våren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.