Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Det jag saknar mest med Sverige

Dagen till ära. Den 6:e juni. Som jag inte tillbringar varken ledig eller i Sverige, men ändå skulle vilja hylla litegrann. Vad passar väl bättre än att lista allt det där som jag saknar med mitt hemland?

Förutom allt det uppenbara såsom relationer och att man aldrig behöver anstränga sig språkmässigt så kommer här några andra saker jag saknar med Sverige.

Det jag saknar mest med Sverige


* Mobilt BankID. Åh, denna eminenta lilla lösning. Jag vet inte hur andra länder överlever utan det? I Finland behöver jag 1. ett användarnamn 2. ett lösenord och 3. en papperslapp med bankkoder. Undviker därför oftast att logga in på min bank eller göra saker som kräver denna ansträngning (så långt det är möjligt).

* Swish. På temat pengar och digitalisering, en annan svensk idé som världen borde ta efter. Idag kan du swisha till allt i Sverige. I Finland finns MobilePay, men det är inte i närheten lika etablerat som Swish. Alla verkar liksom inte ens ha installerat det?!

* Att deklarera. Det är kanske ingenting Sverige-specifikt, men däremot: att behöva deklarera i två länder är en fckng mardröm rent mentalt och praktiskt. Eller okej, det kanske var att ta i – men det är betydligt knepigare. Särskilt när man slutat som anställd och försöker driva företag.

* ICA. Matbutiken som för alltid kommer ha en särskild plats i mitt hjärta. Jag älskar allt med dig. Hur förmånligt det var att vara student och ha ICA-kort. Rabattcheckarna, erbjudandena, sortimentet, era tv-reklamer.

* Nya produkter/tjänster. Varje gång jag ser något nytt och tänker åh – ser fram emot när ni expanderar till grannländerna. Och så väntar man glatt i flera år och hoppas på att det ska ske.

* Events. Med tanke på den bransch jag befinner mig i, som egenföretagare och bloggare, skulle det helt klart vara en fördel att bo i Sverige. Men jag gör så gott jag kan, besöker Stockholm emellanåt och tar tillvara på de internationella events som anordnas här i Helsingfors!

Var det tråkiga svar? Har jag glömt någonting?! Sanningen är väl att jag inte har så mycket Sverige-längtan, och att Finland inte är så dumt i jämförelse.

Varför firas Sveriges nationaldag den 6 juni?

Varken Sveriges eller Danmarks nationaldagar har någon särskild stark koppling till historien- och det är därför vi, till skillnad från både Norge och Finland, inte direkt har för vana att fira stort under denna dag. Vi har helt enkelt ingenting att fira. Dessutom hade vi lyxen att kunna välja vilken dag som skulle vara Sveriges flaggdag, som det var från början: “Ett utomhusfirande på senhösten ansågs inte praktiskt och istället sköts frågan till 1916 och anknöts till 6 juni, det datum då Gustav Vasa 1523 valdes till kung.”

Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform skrevs under den 6 juni 1809. – wikipedia

Hipp hipp hurra! Firar ni svenskar på något vis idag?

FÖLJ:

23 svar

 1. Firar genom att göra ingenting. Sjukt värdelöst. Hade önskat att jag fick vara ledig denna dagen en annan dag istället när det passar mig.

  1. Men åh, njuuuuut av ingenting, haha! Men du är väl en sån som gillar att vara aktiv? ;)

 2. Firar inte (bor ju inte i Sverige längre så är inte ledig, men har i ärlighetens namn aldrig firat). Ser däremot fram emot Åland självstyrelsedag nu 9 juni, då är man ledig (åtminstone på mitt jobb, osäkert om det gäller överallt) så kanske hittar jag på nåt extra trevligt med barnen bara för att!

  Lever ganska utan min mobil så saknar inte Swish eller bank-id så mkt men fattar att det säkert är smidigt. mobilen är en asgammal smartphone som jag kan använda för internet i nödfall men ganska osmidigt, och för mig har det blivit en viktig grej att hålla det osmidigt, för jag behöver mkt odigital tid för att få ro i huvudet. så gillar att sitta vid datorn när jag väl ska vara på internet! Med vänlig hälsning pensionären

  1. Wow. Vad spännande att du inte lever med din mobil så mycket. Haha, pensionären. Har det alltid varit så eller något du gjort på senare tid?

   Och du – hade ingen aning om Ålands självstyrelsedag och att den var den 9 juni. Tack för info! ;)

  2. När jag var liten var det stor marknad på torget 9 juni och alla barn klädde ut sig. Jag har en pingvindräkt och brorsan en pandadräkt, det året vann vi (har mycket diffusa minnen om vad dock..). Clowner har vi åxå varit. Mamma hade fullt sjå med att sy dräkter när vi var små!

   Svenska nationaldagen firade jag med att sova nästan tio timmar, sy (fast inte maskeraddräkter då..) och äta choklad.

   1. Haha åhh, jag vill ha en pandadräkt! Så det där med att sy ligger i generna förstår jag… :)

    1. Ja, mormor sydde också! Mamma har fått lova att jag ska ärva hennes symaskin. Den är en sån där som bara går och går, den är ju mer än 40 år gammal redan nu.

 3. Alltså jag var relativt tidig med smartphone (2009) för jag var såld på att kunna ha spotify i mobilen. men senas jag köpte ny mobil var det en billig smartphone från ICA Maxi (nu fick vi in Ica här också, perfekt anknytning till inlägget!) år 2014 och har inte uppgraderat. märker att jag lätt drar iväg på internet bara av att ha det i datorn så känner att så länge jag kan klara mig utan att ha det fullfunktionellt tillgängligt hela tiden är det nog bra för mig. kan googla fram adreser och sånt på telefonen i nödfall så den funkar liksom för allt det där praktiska folk sa i början när man skaffar smartphone, typ “tänk om man är ute och behöver få reda på var man är! vad praktiskt!” osv.
  dock ingen shame givetvis på den som använder sin smartphone mkt, jag vet ju hur beroende jag skulle kunna bli så det är därför jag inte skaffat nån bättre!

  1. Haha, så mycket smygreklam för ICA ;) Och wow. Det låter ganska hälsosamt. Vore intressant att testa något sånt!

 4. BEroende på vilken bank du har så har de olika fördelar, har både Nordea och OP och exempelvis Nordea har en kod-app så man behöver aldrig dendär papperslappen. OP igen har Swish som fungerar riktigt bra :) Lättast sku ju vara att alla banker sku ha alla smarta lösningar, men det är vi väl på väg till ;) Hoppas du haft en bra dag :D

  1. Jaa – bäst om bankerna synkar ;) Men alltså, jag valde Aktia när jag flyttade hit pga garanterat svensk service typ… Och jo, det har jag ju fått. Men deras mobilapp har känts som hämtad från 90-talet… Hehe.

 5. Jag håller helt med om Mobilt BankID och Swish. Min huvudbank här i Finland använder ännu denna irriterande papperslapp men jag hoppas verkligen att vi snart får kasta den. Samma med Swish, borde även införas här gemensamt för alla. I hela Norden!

 6. Åh, de där sakerna som tar för självklara. Intressant att läsa om vad du saknar! Men underbart att du trivs så bra i Finland.

  Här i Strängnäs där jag bor firas det lite extra, eftersom det var just här som Gustav Vasa valdes till kung. Kommunen bjuder på tårta och det är mycket sång, musik och tal. :) Jag satte ut några flaggor på vår altan (och tittade på grannens flaggstång) men har annars inte firat. Har tyvärr skadat mig illa i en fot och fått sy, så allt känns rätt kämpigt för tillfället.

  1. Åh, vad mysigt att det uppmärksammas lite extra där i Strängnäs.

   Men det lät inte alls kul med foten :( Jobbigt såhär sommartid också. Krya på dig <3

 7. Det finns mobil ID i Finland också, du kan skaffa det här https://mobiilivarmenne.fi/sve/ :) Är dock inte helt säker var allstans det funkar eftersom jag själv bor i Sverige och behöver det ytterst sällan, men åtminstone FPA och liknande grejer går att logga in på med den. Och OP:s Pivo ska funka med alla banker och den funkar väldigt bra (åtminstone i min bekantskapskrets där alla har Pivo), så den kan du ju kolla upp :)

  1. Jaa tack, sist jag nämnde det i bloggen fick jag tips om det. Försökte börja använda det men tror inte att det gick om jag minns rätt? Eller så var det för krångligt? Haha. Måste kolla upp igen.
   Är Pivo som swish alltså? Har skaffat den appen för att ha cityshopparis kuponger, men inte förstått allt vad man kan göra i den ;)

 8. Jag, som är ungefär bäst i världen på att slarva bort saker ÄLSKAR när jag kan göra saker utan kort, kontanter. Men systemen bakom är bräckliga, så vi kan mycket väl skjuta oss själva i foten.. :)

  Och nej, firade inte pga har aldrig varit tradition. Var däremot i stan och passade på att njuta av ledighet, det är ju alltid trevligt!

  1. Tänker du generellt att tekniken inte går att lita på eller att systemen inte ännu är så välutvecklade?

 9. Tänkte tipsa om bank med mobilt id och garanterad svensk service: Ålandsbanken 🇦🇽 Finns kontor på Bulevarden o helt bra hemsida tycker jag :)

  Ålands självstyre firas på många håll traditionellt på Åland, sång, musik, dans, tal följt av Ålands pannkaka /tårta o kaffe typ :) Sen slutar alla skolor senast 8.6 för att va lediga o många får va lediga från jobbet :)

  Det kom ja o tänka på här från havet där jag guppar mot ön :))

  Ha det bra!

  1. Oh, tack för tipset. Såklart att de ger svensk service på Ålandbanken. Undra om jag valde Aktia för att de hade kontor i Hagalund kanske… Det känns som, efter de kommentarer jag fått efter det här inlägget, att jag borde överge dem i alla fall och byta till en annan bank ;)

   Fint att skolorna slutar innan den 9:e på Åland – skulle vara kul att komma till ön och uppleva firandet någon sommar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.