Jennifer sandström

Det här är min dröm just nu – därför följer jag den, nu

Just idag har jag en typisk känsla av uppgivenhet och tvivel över min existens, existens online främst. Så som vi har ibland vi kreatörer av text och bild i olika kanaler. Och egentligen vill jag mest ge upp för idag (trots dopamin-kick från träning) men jag tänkte bita ihop, fortsätta lyssna på Malibu på repeat, samt vara lite personlig och berätta vad som egentligen har hänt i mitt liv den senaste månaden.

Ett nytt kapitel: livet som egenföretagare

Idag har det gått exakt en månad sedan den stora förändringen i mitt liv, som jag inte hunnit berätta om för er: maj var nämligen månaden då mitt nya arbetsliv trädde i kraft. Det var precis innan påsk som beslutet klarnade och jag gick in till min chef med bestämda steg. Eller alltså, så bestämda var de nog inte mina steg, men hjärtat – det visste vad jag ville och ibland räcker det.

Hej, jag har bestämt mig för att jag behöver en ny utmaning i livet.

Och så la jag fram mitt förslag. Saken är den att det är svårt att lämna ett jobb som liksom har blivit ens familj. Så efter att ha funderat på allting i hundra olika vändor landade det tillsist i att jag skulle gå ner i arbetstid och få en ny roll. Därför jobbar jag numera bara 40% som anställd, och resten av tiden? Den är tänkt att ägnas åt mitt företag.

Detta innebär att min huvudsakliga titel nu på sätt och vis är just det, egenföretagare. Bloggare, blivande fotograf, frilansare – vi får se vart det bär. Om man vill skulle man kunna säga att jag har världen framför mina fötter.

Hur känns det? Är det rätt beslut?

Jag tror att en hel bok skulle kunnas fyllas med de känslor och tankar som snurrar när man fattar ett sånt här beslut. Jag tror dock att alla beslut vi tar här i livet är rätt beslut, det är liksom meningslöst att tänka tänk om eller jag skulle ha… Dessutom, den tanke som gör att jag kanske inte tar lika allvarligt på det här som man möjligen skulle kunna göra, är att jag vet att livet är föränderligt. Just nu är jag egenföretagare och anställd, om ett halvår kanske livet ser annorlunda ut.

Men det är också därför jag vill följa den här drömmen – för det är den dröm jag har nu.

Hur vet man att man är redo?

Något jag fått höra av andra som startat eget och som jag verkligen försökt suga åt mig: du blir aldrig redo. Du kommer inte plötsligt vakna upp en morgon med all kunskap du behöver, allting i ordning och en extra månadslön som plötsligt rullar in på kontot – och först då bestämma dig för att nu, nu är jag minsann redo att säga upp mig från mitt fasta trygga jobb. 

Så nej, jag är knappast redo. Jag har ingen affärsplan, jag har knappt en plan. Jag vet inte exakt vad jag ska försörja mig på eller hur jag ska få det att gå runt. Och det känns kanske inte precis som om jag har världen framför mina fötter på ett positivt sätt. Men om livet har lärt mig något så är det att man inte behöver ha everything figured out. Jag vet i alla fall en sak, att sälja – det kommer jag behöva göra och det kanske är en bra start.

Och visst är det enklare att hoppa med en livlina, så det får väl bli mitt tips: hoppa, men se till att ha din livlina, vad det nu kan tänkas vara. Ett deltidsjobb, sparade pengar, en stöttande familj – och såklart vetskapen om att det alltid kommer finnas fler jobb som anställd där ute. Det ger en viss trygghet.

Så hello nya liv, och nu vet ni också!


Om du vill följa resan som jag kommer dela med mig av framöver kan du följa mig på Bloglovin’ och Facebook, eller om du trivs bättre på Instagram (@jennsandstrom).

FÖLJ:

69 svar

 1. Grattis! Vad glad jag blir av att läsa detta! <3

  Härligt att du drömmer och vågar följa dina drömmar! Älskar din livsinställning! Hoppas du kommer långt (vad det nu innebär för just dig!). Hurra hurra!

  Stor grattiskram! Det kommer gå fint!

  1. Åh tack så mycket Johanna – så himla fint sagt! Du lämnar alltid så härliga kommentarer :) Tack för peppen! Kram <3

  1. Tusen tack Jessica – och kul att höra från dig! Har ni flyttat tillbaka till Sverige? :)

 2. Åh stort grattis Jennifer!! Det kommer gå svinbra! Heja dig!!! Ser fram mot att ha en till att dela egenföretagarprylens lust och våndor med ❤????????

  1. Taaaack Sandra för pepp! Och jaaa, jag ser också fram emot att kunna vända mig till inspirerande personer som du <3

 3. Grattis Jennifer! Jag tyckte du var ascool och modig när du dedikerade en dag i arbetsveckan åt just blogg och frilansande – nu tycker jag du är än mer superduperhäftig!

  1. Alltså du, tack! <3 Du kan vara supercool och häftig själv! Kanske lockar det dig en dag att gå tillbaka till det igen också? ;)

 4. Wow, så roligt! Grattis till beslutet och heja dig! Att starta eget är bland det bästa jag gjort – det är snart tio år sedan nu. Jag vågar nästan lova att du kommer att känna detsamma. Och om du ändrar dig senare, so what? Livet är fullt av nya stigar att testa.

  Stort lycka till!

  1. Tack så hemskt mycket Anna! Du har ju många år av erfarenhet i bagaget. Och tack för peppen, “so what” – det gillar jag! Kram

 5. Häftigt och bra jobbat. Du har en sund inställning och det är det viktigaste. Njut och våga!
  Jag hejar på dig, såklart!
  Emilia

 6. Woho! Det kommer nog gå alldeles utmärk! Du har nog också helt rätt i att man aldrig vaknar upp och känner sig redo. Modigt att våga hoppa! Stort lycka till!

  1. Ja, jag tror verkligen det, man kan ju alltid bli mer och mer redo liksom, så någon gång måste man bara nöja sig och köra ;) Tack så mycket för pepp Julia! <3

 7. Men vad modigt! :) Jag drömmer faktiskt själv lite om att hitta ett typ 50% jobb när jag återvänder till Finland, för att ha tid och ork att försöka mig på något liknande själv :) Men ett fast jobb är i min värld överhuvudtaget ingen garanti, så att faktiskt få en anställning någonstans (och att det faktiskt är ett sorts jobb jag skulle trivas med) istället för att bara snuttjobba/vikariera nu som då är mera av ett drömscenario än en självklarhet för mig, tyvärr.. Bara att hoppas på det bästa, det kommer bli som det är tänkt att bli :)

  1. Aaah jag förstår Maria. Men det låter som en bra plan att ge det ett försök, sen får man ju se vad man hittar. Vad kul att du går i liknande tankar! Och vet du förresten när du kommer hem igen? :) Kram!

 8. Bäst!! :))
  Tack för att du tar med oss på din resa. Inspirera, dedikera, skapa. Gråt också, men aldrig utan att sen ringa en vän som är positiv. Du klarar detta!!

  1. Så fint att få höra att det uppskattas! Jag vill absolut berätta mer fram över om mina tankar och “hur det går”. Tack för peppen <3

 9. Grattis!! Vad härligt!
  Då är vi lite i samma sits du och jag, idag går jag på tjänstledighet från min anställning och kommer vara egen företagare på heltid. Och precis som du skriver – så har jag ingen plan som är tajmad och klar in i minsta detalj. Däremot tusen idéer och tankar…. och det löser sig ju alltid!

  1. Men åh vad spännande Alexandra – så roligt att höra! Då får jag helt enkelt säga tack och detsamma till dig, lycka till! :) Och ja precis, tankarna och idéerna – de flödar, så det är ju bra ;)

  1. Tack så mycket Anna Maria! Och så nyligen du också? Vad härligt att höra. Jaa – heja oss! :)

  1. Har du??? Jag kan inte minnas att jag ska ha läst om det? Kan du inte blogga lite om dina tankar kring det, om vad som fick dig att driva eget, hur det var och varför du gick tillbaka till anställning? :) Vore kul att läsa!
   Och tack för peppen <3

  1. Men oj?? Så himla bra dock att du kunde vända det till din fördel, ibland har jag tänkt att man skulle behöva den där knuffen, det är ju annars lät att hålla fast vid tryggheten. Kör på Elna och lycka till! Och tusen tack för pepp :) <3

  1. Självinsikt är första steget, eller hur man nu brukar säga ;) Tack så mycket Drydeeeen!

 10. Du är så modig! Jag skulle aldrig våga det. Tappa inte tron på det du kan! Det kommer bli helt kanon.

  Btw, jag drömde om dig i natt. Att jag skulle resa någonstans och hade en layover i Helsingfors. Så jag bestämde mig för att helt sonika åka hem till dig, gå in i din lägenhet (hur jag nu visste var den låg??) och lägga mig och sova i en gästsäng i ditt vardagsrum (också helt random att den stod där bäddad och klar!). Sen kommer du ut ur sovrummet och jag drabbas av plötslig reality check och tänker “jag kanske Borde ha hört av mig innan…”. Du bara “jaha är du här?” och sen la du dig bredvid och så snackade vi som att vi varit bästa kompisar sedan vi var små. Jag frågade varför dörren var öppen på natten varpå du svarade “ja men du vet, det är Helsinki”. Haha så himla rolig dröm!

  1. Hahaha aaaalltså guuud Christine – skrattade verkligen åt detta! För det är typ exakt så jag hade reagerat (well, i princip, hehe), det känns som om du fått en ganska rättvis bild av mig genom bloggen. Haha! Min dörr står alltid öppen (okej faktiskt inte literally) – tyvärr har jag ingen gästsäng i vardagsrummet, men soffan kan fungera… ;) Och repliken “ja men du vet, det är Helsinki” känns också som att det är så jag försvarar allt lite märkligt med. Kul att du berättade <3 Kanske är det ett tecken att du borde komma och hälsa på?

   Och tack för fin kommentar och pepp, det betyder massor! Kram

 11. Du är så cool. Du inspirerar! jag har gått igenom liknande men inte lika stora beslut som du och känner helt igenom mig i allt du skriver. Det kommer bli hur bra som helst det här. KRAAAM!

 12. Så himla härligt att läsa ditt inlägg och även andras kommentarer!! Jag är i en väldigt liknande sits och känner starkare än nånsin att “nu är det dags”. Jag sa upp mig från mitt trygga jobb förra sommaren efter 7 1/2 år där, hoppade på några utbildningar som jag trodde skulle passa mig men har ännu inte hittat helt rätt. Jag är dock väldigt glad att jag ger mig själv denna tid och chans att upptäcka mig själv på nytt då det trygga livet till slut bara skapade ångest och rädsla i mig själv som jag nu kämpar med att jobba bort. Igår var min första praktik dag på utbildningen jag går, med gråten i halsen gick jag dit men klarade dagen och kände mig stolt att jag tog mig igenom det. Men hjärtat och magen sa starkare än nånsin “det här är inte Du! Det är dags”. Så precis som du behöver jag ta klivet nu – avsluta utbildningen som bara skapar ångest och kasta mig ut i något jag länge gått o tänkt på och inte kan släppa – egenföretagare. Att vara nyfiken och att vilja utforska och leva livet, det är något att kämpa för! Stor lycka och lycka till – ska bli roligt att följa din resa!

  1. Wow, jag förstår vad du menar och vet att det inte är enkelt. Men särskilt magen, har ofta rätt. Så lyssna till magkänslan. Massa lycka till åt dig Johanna! Tack för din kommentar.

 13. Åh, det pirrar i magen när jag läser! I sommar är det tre år sen jag tog klivet och det var en sån grym frihetskänsla. Stora eller små – tror alla steg en gör på det sättet med det syftet, får en att växa. Och bli mer tillfreds som människa.

  Lycka till – ska bli jättespännande att följa dig!

  1. Små små steg är en bra början tänker jag :) Och du har varit egen i 3 år – wow!
   Tack så mycket för kommentaren och all pepp Katta – det hjälper att ha personer som dig i sin online-omgivning :) <3

  1. Tack så mycket, vad snäll du är! Också inspirerande att möta personer som dig som också följt sin dröm :)

 14. Hej Jennifer! Jag gör (och kommer att göra ännu mer i framtiden) precis som dig. Frilans is da life! Så roligt att ha en finlandssvensk “kollega” i bloggvärlden. Det som jag tänkte göra mer nästa år är självfallet att RESA! Och det är ju du expert på – så jag kommer att slavläsa din blogg nu. Kanske vi kan få ihop ett samarbete nån gång gällande resandet. Who knows?

  1. Malin, hej! Kul att du lämnade en kommentar. Vad roligt att du är lite i samma sits och att du är inne på att resa mer! Jag gillar också att hitta bloggkollegor här i Finland, och är väldigt tacksam för er finlandssvenskar eftersom jag ju är svensk och inte pratar någon finska ;) Ett samarbete ihop i framtiden vore absolut kul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.