Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Dag 7: hav, berg & turister i Kotor, Montenegro

Kotor är vad alla pratar om, så känns det när vi påbörjar bilresan på två timmar från Podgorica (som vi gillade massor!) till Kotor. Kanske den populäraste destinationen att besöka i Montenegro.

Vi har träffat folk i norra Montenegro (i Durmitor bland bergen) som redan varit där och alla i Podgorica pratar om hur fint det är i Kotor. Men där det är som absolut finast tenderar också alla turister att samlas. Alla våra farhågor besannas när vi rullar ner för berget in i viken och in på Kotors gator.

Det här en beachdestination. En partydestination. Och en ort för de stora färjorna att slå till vid och spendera en dag i. Det är ett charterresmål i miniformat. Och mini är kanske det mest beskrivande, för även om det kanske inte egentligen är supermycket turister, så är det ganska maxat med turister. Kotor är inte stort och en dag här känns alldeles lagom. Hade visserligen kunnat ha lite mer tid för att hinna bada. Eller gör en båtutflykt i viken.

Det är vackert men vi har svårt att ens uppskatta naturens skönhet som omger Kotor efter alla vackra vyer vi redan sett på resan. En roadtrips senare stopp får alltid lida lite.

Men vi promenerar i alla fall längs med havet i solnedgång, äter middag på en terass med bra utsikt och bestiger nästa morgon bergstoppen där det ligger en borg (fantastiskt att de byggt denna med hela trappan upp till toppen), i soluppgång. Avslutar med brunch i gamla stan och konstaterar att det var ett fint dygn ändå.

Härlig strandpromenad att promenera längs i solnedgången. Obs varning för restauranger med “vi pratar tyska, holländska osv”.

I takt med att solen började stiga upp på himlen så steg vi upp för berget. Magiskt att gå vid 7-tiden innan mängder av folk trängs upp och ned för trappan. Tips!

Promenader känns aldrig så bra som uppförs när man för varje steg får bättre och bättre utsikt.

Ett av promenadens läskigare partier, en skranglig liten bro…

Och så brunch här, på en ljuvlig plats i skuggan!

Frågade om iskaffen var söt och servitrisen svarade “inte så”. Sen kom denna… Hehe

Det hjälpte förresten inte heller att jag bokat ett partyhostel åt oss. Det var ett ganska fint rum, med tegelväggar och havsutsikt. Men inte riktigt som jag föreställt mig.

Tänkte att Kotor skulle vara en lugn plats vid havet. Det var snarar en väldigt busy liten stad vid havet. Och ett partyhostel där man välkomnas med en shot, som drivs av “coola killar”, nja inte exakt den upplevelsen vi var ute efter.

Det är dock som sagt väldigt vackert här, jag fattar liksom varför man kommer hit. Men jag skulle vilja vara lite i utkanten, i något annat område längs med Bay of Kotor, där jag kunde njuta av alltihop i min ensamhet. Lite så känner vi.

Eller så kanske staden förtjänar att man läser på lite mer om dess historia och fördjupar sig mer i det?

Det var hur som helst kul att nu ha besökt Kotor för en dag och en natt!

FÖLJ:

6 svar

 1. Ni verkar ha det fantastiskt! Jag bodde i Dobrota som låg 2-3 km utanför Kotor men vid samma bukt. Rekommenderar starkt pga mycket lugnare där.

  1. Ja jag tror vårt boende låg precis i början av det området faktiskt. Vi promenerade bortåt en bit till och där var ganska lugnt och skönt.

 2. Vi spenderade någon timme i Kotor och ja, gamla stan var fin men jag vart inte jätteimponerad. Trappan upp i bergen var det enda jag ville göra men det hade vi inte tid med haha. Är glad att vi bodde i Herceg Novi, det var fint och mycket lugnare där!

  1. Ahhh vad synd att ni inte hann med det. Och kan förstå att det inte var helt din cup of tea ;) Vi hann tyvärr inte besöka Herceg Novi, hade gärna gjort det!

 3. Jag kan också rekommendera Dobrota, man kan ta strandpromenaden in till Kotor. Bodde på ett jättemysigt litet hotel Casa del Mare Pietra. Frukosten var den mest fantastiska jag nån gång ätit. I närheten fanns prisvärda restauranger. Tips: besök även Perest och Lady of the Rocks. Att resa när det är lågsäsong lönar sig, mindre trängsel o bättre service.

  1. Bra tips ja!! Tror det var ännu mer i det området som vi åt middag, bland tjusiga villor. Och vårt hostel låg i början av Dobrota. :)

   Och ja, älskar också att resa i lågsäsong, den här gången fick jag anpassa mig efter normalt arbetande människors semester ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.