Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Dag 1: Split till Mostar

Mostar är ett måste när du besöker södra delarna av Bosnien-Hercegovina. En historisk och vacker, nästan sagolik plats. Herregud vad fint. Och alla de små detaljerna, de gamla ruinerna som finns kvar med vildvuxna träd och buskar, katterna som myser omkring, människorna som är väldigt relaxed och trevliga.

Och det är det här alla kommer hit för att se: Stari most.

Stari Most eller Old Bridge, som ni skymtar över floden.

Visst får man känslan av att man vill hoppa i och bada? Very much när man väl är här i värmen kan jag tala om. Men floden Neretva är bara 12 grader varm. Från den stora gamla bron är det dock unga killar som livnär sig på att samla in pengar från turister och hoppa ned från bron. Känns halvgalet att hoppa ner från 24 meters höjd, i en flod som är hur djup?! Men tydligen finns det några turister (inte jättemånga) som också kommer hit och gör det, mot en avgift på 25€ som går till att se efter bron.

Resan till Mostar från Split

Vi landade i Split med direktflyg från Helsingfors på fredag kl 11. Och ungefär 2 timmar senare var vi iväg med vår hyrbil och körde raka vägen mot Mostar (att hyra bil är alltid lite ångest, känns som om de alltid vill lura en?).

Redan inflygningen till Split är hur fin som helst.

Och sagolandskapet börjar på en gång med bergskullar och vassare bergstoppar. Att köra Split-Mostar är en fin biltur och vi tog motorvägen fram till gränsen från Kroatien, trots att den kostade ungefär 10€. Vi visste inte riktigt hur dyr den var och om man vill spara pengar kan man istället köra kustvägen mot Makarska och sen inåt.

En känsla av Mostar

Vi checkar in på Villa Lipa som är lite som ett homestay/bed&breakfast och ganska gulligt. Ägaren är riktigt trevlig, visar oss till parkering några hundra meter bort och fixar kaffe.

På golvet i vårt rum kryper det myror och precis utanför fönstret sjunger moskén här intill sin bön. Två saker som känns som livet precis här där vi befinner oss. Ingenting som stör, utan snarare tillför.

Det är en spännande plats, Mostar. Här finns också historian. Stari most, den gamla och väldigt vackra bron, den var helt förstörd innan den 1993 börjades byggas upp igen. Något som tog drygt 10 år att få färdigt. Den har varit en viktig symbol för landet och är idag en viktig punkt för turismen här.

Vi hade förväntat oss en liten liten stad. Men det gamla Mostar är omgivet av ett större samhälle med ett hundratusental invånare.

Med den här utsikten äter vi middag på Restaurang Kulluk.

Och nu är vi redo att fortsätta mot nästa stopp i det här landet.

FÖLJ:

11 svar

 1. Vackra, vackra Bosnien och Hercegovina (inte alla partisk bara för att jag är född där 😋)

  Trevligt och fint inlägg. Ser fram emot resten av er resa…

  1. Åh det vi har sett har varit så vackert! Skulle vilja se mer av landet :)
   Och tack!

 2. Mostar var verkligen hur fint som helst. Var där för ganska exakt en månad sedan. Vi var först i Kroatien, och gjorde en liten roadtrip till Mostar och vilket ställe. Helt klart en av höjdpunkterna på vår resa

 3. Balkan är så fint och fortfarande på vissa ställen väldigt orört:-) Brukar själv mest vara i Serbien och Montenegro!
  Njut nu av härliga balkan!

  1. Ja det verkar verkligen så. Spännande att upptäcka länderna här och lera sig mer om kulturerna. Tack! Vi är riktigt nyfikna på att se mer av Serbien efter vår natt i Mokra Gora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.