Jennifer sandström

Att cykla över Golden Gate Bridge till Sausalito

Som i alla populära storstäder och resmål finns det några saker man som turist bör uppleva i San Francisco. Att cykla över Golden Gate Bridge är en sådan sak. Ja, cykla eller gå över den, eller åtminstone titta på den. Men att faktiskt ta sig över den kan jag tala om är lite av ett äventyr.

Golden Gate Bridge

Hyr en cykel

Vi hyrde cyklar vid Golden Gate Park för att vi bodde precis i närheten. Fick 20% rabatt för att vi reserverat online (tips!) och betalade runt 200 SEK per cykel för en heldag, tog givetvis på oss hjälmar och så gav vi oss iväg med kartan där cykel-uthyraren i detalj förklarat hur vi enklast tog oss fram till bron.

Cykel i San FranciscoBike San FranciscoSan Francisco Golden Gate

Med utsikt ner mot Baker Beach på västra sidan precis innan man når bron.

Det var några kilometer till Golden Gate-bron, genom parker, stadsmiljö och på vägar, upp och ner för branta backar och så plötsligt, när vi precis passerat vackra vyer ner mot havet, får vi syn på bron! IT’S HUGE!! utbrister jag för det är liksom det man tänker, och en man vi passerar bekräftar “It IS huge!” och skrattar.

Det är ett stort monument som någon bestämde för att måla röd, och det visade sig vara ett smart drag. Om inte Golden Gate Bridge varit så röd och upplysande med sin fina kontrast till omgivningen skulle den nog knappast få 10 miljoner besökare per år eller vara en så pass omskriven och populär bro.

Golden Gate

Här ser ni en av anledningarna till varför färgen med sitt namn International Orange valdes till bron – för att göra bron extra synlig i dimman som så ofta drar in över San Francisco (till följd av den varma luften i stan och de kyliga vindarna från havet).

Cykla över Golden Gate Bridge

Vi tog oss ner för den sista backen och hittade stigen som leder fram till brons cykelväg, först under bron och sen upp på vänster sida av den. På vänstra sidan sker all cykeltrafik och på högra kan man promenera.

Cykla Golden Gate Bron

Det som chockar en först är vinden, jag vet inte om det alltid är så blåsigt på Golden Gate Bridge – men det var verkligen stormigt! Och därmed också svinkallt. Dessutom var klockan bara kring 11-tiden och då ligger bron oftast inlindad i den kalla och fluffiga dimman, som drar sig bort närmare eftermiddagen.

Det andra som chockar en är höjden och jag blir lite lätt åksjuk och nästan yr över att cykla i blåsten och då och då kasta ett öga på det vilda och vågiga havet nästan 70 meter under oss. Och så kan man inte låta bli att tänka, om jag skulle tvärnita med frambromsen och flyga över styret skulle jag kanske flyga rätt över räcket… Men det är ju just sådant som kickar igång adrenalinet + att det är värt det!

När vi efter de 2,7 kilometrarna och kanske 10-15 minuter lyckats ta oss över bron så stiger temperaturen i takt med att vinden avtar och vi blir belönade med en skön nedförsbacke när vi sätter av mot Sausalito. Grejen med nedförsbackar är att de är uppförsbackar på tillbakavägen – och det är nog redan här som de flesta fattar beslutet om att ta färjan tillbaka till San Francisco. Typiskt bekväma turister tänkte vi.

Här är en video när vi är påväg tillbaka och ska över bron igen, min pojkvän T som filmar när jag cyklar.

OBS, halvkass iphone-kvalité, men ger en liten känsla av det – och hör hur det blåser!

Sausalito

Vägen till Sausalito är hyfsat enkel och en fin tur, ungefär ytterligare 5 kilometer när du kommit över bron och allt som allt tar vår cykeltur ca. 2 timmar. Väl framme kan du parkera din cykel för några dollars och strosa runt och njuta av den lilla byn ett par timmar, ta det lugnt vid havet och äta något gott. Dock tillsammans med alla andra som också är där för att cykla över Golden Gate Bridge till Sausalito den här dagen.

SausalitoCykla SausalitoCykla till Sausalito

Allt det här turistiga och att Sausalito är  just så turist-anpassat gör att det förlorar lite charmen, i min mening. Jag förstår att turistiga grejer utformat för turister är något som faller merparten i smaken, men inte varken mig eller min pojkvän. Det var alltså ett enkelt beslut att välja att cykla tillbaka istället för att ta färjan till San Francisco – det verkade vi nämligen vara nästan ensamma om att göra. Dessutom sparade vi tillsammans $22 på det!

Turist i Sausalito

Bonus-tips: ha med varma kläder som enkelt kan tas på vid behov, och glöm inte solkrämen, för den behövs både när det är kallt (och man inte känner hur solen tar) och när det blir varmt och man får klä av sig igen!

Och givetvis, trots att det är turistigt, så rekommendera jag verkligen att cykla över Golden Gate Bridge – det är en häftig känsla och ett plus är ju att det är en fysisk aktivitet, något som alltid är en trevlig bonus på semestern!

Golden Gate San Francisco bloggBike golden gate bridge

Det var absolut en av de coolaste upplevelserna i San Francisco – jag var så fascinerad av den här bron!

Har du varit i San Francisco och cyklat över Golden Gate Bridge? Berätta gärna om hur din upplevelse var!

FÖLJ:

28 svar

 1. Om man vill ta sig bort lite från turistmassorna i Sausalito är ett tips att promenera/cykla bort till Bar Bocce för lunch eller en öl. Så nice ställe med boulebana, egen liten strand och fantastiska pizzor.

  1. Tips från en local – tack Linnéa vilket bra tips! Jag får föra vidare det till andra som ska till San Francisco framöver! :)

 2. Det där med blåsigt på broar kan vara lite läskigt ibland faktiskt. Husbilar har ett stort vindfång sp när det kommer kastvindar rycker det ofta rejält i bilen… Har aldrig varit i USA flr övrigt ;)

  1. Herregud ja, skulle inte vilja köra husbil i blåsiga områden… Minns när vi hyrde bil på NZ, en mini som jag körde och när det blåste trodde jag att vi skulle flyga av vägen… Haha!

   Ohh, USA känns ju som camping-landet nummer 1, är det något ni har på er lista?

    1. Jag förstår jag förstår – och jag säger, åk dit för naturen, den är rätt mäktig! ;)

 3. Som du redan vet har jag varit i SF fem gånger och hälsat på kompisar :) jag har både cyklat, promenerat och åkt bil över bron. Och gillade promenaden bäst, det var också första gången jag var på Golden gate bron – kanske därför jag tyckte det var bäst. Älskar både SF och bron, första gången spenderade jag säkert 2,5 timma bara på bron. Satte mig ner en stund och bara njöt av hur fin den är. SF som stad var länge bästa platsen på jorden enligt mig men har nu fått konkurrens av andra städer i USA. Men den ligger nog fortfarande topp fem skulle jag tro.

  1. Alltså – jag kände verkligen inte sån absolut kärlek för SF. Men det kan ju å andra sidan ha och göra med att jag inte känner staden lika bra och inte heller känner allt för många locals där ;) Kul att du gjort allting över bron!

 4. Åh vad häftigt att cykla över Golden Gate Bridge! Det skulle jag också väldigt gärna vilja göra.

  Min systers exman var mitt på bron när Loma Prietaskalvet drabbade San Franciscobukten 1989. Just då förstod de inte vilket rejält jordskalv det var!

 5. Just att resa till San Francisco är min dröm och det verkar jättetrevligt att kunna cykla över bron så man verkligen får se detaljerna :)
  Förresten, är det lag på cykelhjälm i Kalifornien? Här hemma är ju inte vi vuxna speciellt duktiga på att ha hjälm när vi cyklar…

  1. Vad fint Mia – hoppas verkligen du får chansen att åka dit en dag! Nja, jag tror inte det, uthyraren sa “förresten, vill ni ha hjälm eller?” lite som om han antog att vi inte skulle ha det – men jag ser det som en självklarhet! På Nya Zeeland minns jag att det var lag på det även för vuxna. Och jag har även hjälm när jag cyklar hemma i Finland till jobbet och så – känns som en trygghet, lite som att ta på sig säkerhetsbältet :)

 6. Vilka minnen! Jag cyklade över golden gate bron 2010 efter att ha hyrt cyklar nära fisherman’s wharf och följde norra kusten till bron via Lombard street. Jag och min vän försökte oss på att cykla upp till vänster efter bron, men gav upp efter 50 meter pga de branta backarna. Sedan fortsatte vi ned till Golden Gate park via skogsvägen längs med kusten (fick bära cyklarna i trapporna). Vi besökta japanska trädgården i parken och Ashbury heights innan vi rörde oss tillbaka mot cykeluthyrningsstället. Tog hela dagen, men det var en fantastisk utflykt!

  1. Åh Ulrika det låter som att ni hade en fin tur också! Kustvägen där till Golden gate park har jag hört och förstått ska vara otroligt fin. Vägen till vänster efter bron var dock kanske en för tuff utmaning? Insåg att man inte heller kunde beräkna med att gå lika snabbt överallt inne i SF just pga backarna ;)

   1. Ja, backarna efter bron var oss övermäktiga, speciellt då vi visste vilken lång väg vi hade tillbaka.Skogsvägen från Golden gate bridge ned till västra kusten ända till golden gate park kan jag verkligen rekommendera!

 7. Ålskar broar och dimmor! Vi har en liknande bro i Lissabon, som jag faktiskt sprungit över två gånger, och sådan där dimma från havet får vi ofta här, Jag hoppas att jag lyckas tajma och fota Lissabonbron i dimma någon gång, det är en liten dröm jag har, men Golden Gate- bron i dimma slår nog det mesta.

 8. Jag läste ju det här inlägget inför resan men valde att inte kommentera det då med risk för att röja överraskningar osv. :) Vi cyklade inte lika långt utan vände vid brofästet på norra sidan, på grund av tiden på dygnet. Vi funderade på om vi skulle ta färjan tillbaka men tyckte att det kändes väldigt onödigt, ingen av oss har några problem med att svettas över bron två gånger så att säga så vi tog helt rätt beslut. Riktigt fin känsla att cykla där i slutändan och ja, jag rekommenderar det också. Och här är mitt inlägg på ämnet. http://www.dryden.se/2016/09/golden-gate-bron-pa-tva-hjul/

  1. Med all rätt! Ser fram emot det där inlägget om hur man planerar en resa i hemlighet, skulle vara så kul att få göra det för någon!

   Och jo, jag svettades och frös om vartannat under vår tur. Men alltid härligt att få ett träningspass på köpet ju!

 9. Ett så roligt inlägg att ta del av! I höst åker jag och min man till San Francisco och ditt restips inspirerar oss. Tack för att du delade med dig.
  Kram

  1. Vad härligt med en höstresa till San Francisco! Om det är bra väder rekommenderar jag verkligen cykelturen över Golden Gata Bridge och hela vägen till Sausalito. Om du vill ha några fler San Francisco-tips så har jag samlat alla mina blogginlägg om staden här: https://jennifersandstrom.se/tag/san-francisco/

   Ha det så fint och tack för din kommentar. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.