Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Ett charmigt bed & breakfast i Borgå

Borgå, eller Porvoo på finska, är ett populärt utflyktsmål för Helsingforsborna och jag har varit här ett par gånger tidigare men bara under väldigt korta vistelser. I maj fick jag i samband med PING-festivalen chans att besöka Borgå igen, tillsammans med Visit Porvoo som bjudit in mig och fler resebloggare från Europa. Jag håller på att skriva ihop några tips i en miniguide men tänkte börja med att berätta om det mysiga bed & breakfastsom vi fick bo på en natt.

Vår minibuss svängde in till Gamla Borgå och vi guppade över kullerstenarna och så stannade vi mitt på rådhustorget. För det är här, i de gamla stadsdelarna av Borgå, som det charmiga Old Town Bed & Breakfast Ida-Maria ligger – mitt emot det gamla rådhuset som är en rosa byggnad, kanske Borgås vackraste.

Old Town Bed & Breakfast Ida-Maria

Det visar sig vara ett bed&breakfast med en ägare som lagt ner själ och hjärta i verksamheten. Hemmet och rummen är charmiga och unika i den gamla byggnaden från 1700-talet. Antingen kan du bo i huvudbyggnaden eller i de mindre ”strandbodarna” vid ån. Det finns också bastu, såklart.

Såhär ser ingången ut till det rummet där jag fick bo, i huvudbyggnaden.

Ett rum på övre våningen där man gärna sitter och tittar ut över de söta husen i Gamla Borgå.

Till frukost dukades en liten buffé upp med allt man behöver. Till exempel havregrynsgröt och kaffe.

Och juice, frukt, ägg och karelska piroger.

» Här kan du se aktuella priser och mer info om Ida-Maria


Bo på båten M/S Fredrika

Något nytt som Ida-Maria Bed & Breakfast öppnat upp från och med den här sommaren är att du kan bo på en båt! Det är en liten båt med rum för två som vi passade på att kika in i.

Det lilla fartyget med namnet Fredrika gick tidigare med turer i ån här i Borgå. Men den gamle mannen kunde inte längre fortsätta köra båten och när den kom ut till försäljning var Ida-Marias ägare snabba på att lägga beslag på den. Så förvandlade de båten till ett hotellrum – och även ett café!

Det här alltså, så charmigt!

Kan inte tänka mig något mer romantiskt än att somna här i solnedgången, i all sin enkelhet och ensamhet ute på vattnet. Så hit kommer jag nog kanske tillbaka för en natt, på ån.

Och under dagarna när inte någon sover i båten så finns ett café här.

Fredrika, båten är döpt efter Fredrika Runeberg som var fru till Johan Ludvig Runeberg. De som gett namn till den berömda bakelsen som du också måste äta när du är i Borgå: runebergstårta. De var båda författare och även om det är herr Runeberg som tenderar att få mest cred, så var Fredrika inte att underskatta. Såhär beskrivs hon på WikipediaFredrika Runeberg anses vara Finlands första kvinnliga journalist och den första kvinnliga författaren som kritiskt analyserat kvinnans ställning i hem och samhälle.

» Här kan du kontakta dem om du vill boka en natt på båten!

SUP finns också tillgängligt hos Ida-Maria Bed & Breakfast. Ån i Borgå är perfekt att SUP:a fram på.

Fler tips om Borgå?Lyssna på Faraway Finland-podden avsnitt 6.

FÖLJ:

5 svar

  1. Jag blev jättesugen att besöka och bo på det B&B:et.
    Mysigt är i underkant!
    Tack för tipset🔝👍🏼

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.