Jennifer sandström

Caféer i Helsingfors – mina favoriter

Det här är en del av min guide till Helsingfors som senare kommer publiceras i sin helhet – det här är andra delen där jag delar med mig av tips på caféer i Helsingfors. Varsågod, här är mina utvalda favoriter bland stans utbud!

Tips på caféer i Helsingfors

Efter att ha bott tre, snart fyra år i Helsingfors, eller egentligen lite utanför i Esbo, så har jag hunnit testa en del caféer och hittat mina favoriter. Så nu vill jag tipsa om dessa!

Min caféguide till Helsingfors är uppdelad i stadsområden för att du enkelt ska kunna navigera och sålla bland caféerna.

tips på caféer i Helsingfors

Helsingfors centrum

* Roasberg

Det här är en av mina favoriter bland Helsingfors caféer. Läget är bra, det ligger nära järnvägsstationen mitt i centrum men har ändå lyckats med en unik vibe och stil här inne. Det är ett bra café att jobba på om man är ensam (de har t.ex. många bord bara för två och wifi). Men också trevligt med sällskap. Bra mat och fika finns också och om du är sugen på afterwork tror jag att de kör även det.

* Paulig Kulma

Jag gillar de här caféerna i centrum som lyckats skapa lite av en oas mitt i kaoset och där man kan fly de livliga gatorna för lite lugn och en bra fika. Paulig Kulma har stort fokus på kaffe eftersom det är kaffemärket Pauligs egna café. Fun fact – varsågoda.

Paulig gör inte bara kaffe, och vad jag inte visste innan är faktiskt att de också äger Santa Maria, Risenta, och Gold&Green.

Det ligger på Alexandersgatan 9 på hörnet och det är trevligast att sitta en trappa upp.

cafe i Helsingfors

Roasberg till vänster, Paulig Kulma till höger.

* La Torrefazione

Jag skrev in namnet i Google Translate som påstår att det är italienska och betyder rostning på svenska. Det låter rimligt, för kaffe är nämligen deras grej. Numera finns de på flera platser inne i stan och runt om i Finland och jag kommer gärna hit för en fika och en god kopp kaffe. Deras brunch brukar också vara helt okej.

Du hittar dem bland annat på Alexandersgatan nära Stockmann, och högst upp i köpcentrumet i Kampen (Kortteli). Samt deras systercafé(?) Fratello Torrefazione på Universitetsgatan.

* Hykke – Hyvän mielen kahvila

Hykke (en finsk variant på hygge kan man säga), med sin slogan som översatt med google translate blir “a good-minded café” är ett ljust, trevligt, litet och ganska nyöppnat café på Kalevagatan. Ägaren är dessutom supersnäll och har passion för sitt jobb. När vi var här första gången bjöd hon på en ny rawcake hon testade för att be om vår åsikt. Sånt höjer ju alltid upplevelsen.

* Ekberg

Nu kommer en riktig klassiker. Café Ekberg är nämligen ett traditionsenligt konditori som tar en tillbaka till tiderna innan hipsterkaffe och mobiltelefoner. De har funnits ända sen 1852 och bara det gör det här caféet på Bulevarden 9 värt ett besök. De bjuder på det bästa fikat och trevlig service i en fin miljö. På sommaren är det särskilt fint att slå sig när här på deras terass i folkvimlet som passerar längs gatan.

Ekberg, jag som fotat med min brors kamera.

* Café Java i Lasipalatsi

Lasipalatsi, eller glaspalatset på svenska, är min favoritbyggnad i Helsingfors. Den har nyligen helrenoverats och är nu tjusigare än någonsin. Här på hörnet ligger trevlig Café Java som jag kan rekommendera om du befinner dig i Helsingfors centrum. Maten och fikat är inte egentligen något speciellt, men byggnaden och lokalen är som sagt, en favorit.

* Café Esplanad

Café Esplanad är precis som Ekberg lite av en klassiker som har känslan av ett mer traditionellt konditori. Det ligger precis som namnet avslöjar, på stans tjusiga esplanad, där Helsingforsborna samsas med turisterna. Speciellt omtyckt är Café Esplanad för sina kanelbullar, eller örfilar som det heter på finlandssvenska (kommer från det finska namnet för kanelbullar).

Café Esplanad.

* Lost in Helsinki

Det här är egentligen mer en bar som öppnar efter kl 15 men jag tycker det är lite kvällscafé-känsla och jag gillar den avslappnade stämningen och enkla känslan. Känns inte sådär stökig och bullrig som andra barer. När jag var här hade även personalen humor och tog inte livet på för stort allvar.

* Johan & Nyström

Vid hamnen i en cool lokal ligger Helsingfors enda café Johan & Nyström (förutom det som också finns på flygplatsen). Du är säkert bekant med konceptet och det är värt att komma hit för deras härliga tegellokal, precis vid vattnet.

Här har jag skrivit mer om Johan & Nyström i Helsingfors.

* Deliberi K7

Det här påminner lite om en fancy foodcourt där du kan välja lite olika varianter cafe/bar/restaurang och slå dig ner varsomhelst i den stora och öppna lokalen. Härlig inredning och en skön vibe.

Deliberi K7. 


Rödbergen (Punavuori)

* Moko Market Café & Store

Tycker den här konceptbutiken med tillhörande café är så trevligt. I butiken vill man liksom köpa med sig allt men nöjer sig med att endast titta (fast jag har faktiskt köpt en svensk kokbok och en fin karaff här). Och om du är i det här hörnet av stan och behöver kaffe eller lite mat så är caféet perfekt att slå sig ner på.

Finns även en Moko Market i Sörnäs.

* Levain

Välkommen till brödhimlen. Här har vi ett bageri som fokuserar på riktigt surdegsbröd. Vad kan gå fel?

Finns även i Tölö.

* Green Hippo Café

Ännu en nyöppnad favorit som snabbt slagit igenom som café och på sociala medier. Ett ungt och drivet gäng som ligger bakom och som har ett sinne för marknadsföring, vad det verkar som. Mat, kaffe och fikautbud verkar de också ha koll. Kan rekommendera en frukost/brunch här.

Läs mer om mitt besök på Green Hippo Café

caféer i Helsingfors

Green hippo café.

* Brooklyn Café

Kliv in på Brooklyn Café och försvinn in i New Yorks värld för en liten stund. Och du hittar såklart bagels på menyn. Caféet är grundat av två Brooklynbor, så det borde bekräfta dess äkthet.


Brunnsparken, vid havet

Om det är fint väder så är en promenad längs med havet vid Brunnsparken ett absolut måste i Helsingfors. Här finns två olika caféer du kan stanna till på om du blir frusen, törstig eller hungrig. Café Carusel och Café Ursula. De ligger båda trevligt till vid vattnet.


Berghäll, Sörnäs, Vallgård (Kallio, Sörnäinen, Valilla)

* IPI Kulmakuppila

Ett ganska enkelt koncept i en ljus lokal med högt i tak. Bra frukost, lunch och även brunch på lördagarna.

Vad som gör caféet speciellt är faktiskt också dess bakgrund. Läs mer om farfar Ipi och caféets historia här.

* Oh My Goodness (tidigare Roots Helsinki)

Det som tidigare hette Roots Helsinki heter numera Oh My Goodness och erbjuder samma briljanta koncept med goda bowls, vegan och bra kaffe. Här kan du även få matcha latte och gurkmejalatte när du druckit tillräckligt med kaffe.

Läs mer om caféet här.

* Rupla

Att komma in på det här caféet är lite som att kliva in i någons stora vardagsrum. Samtidigt som det känns väldigt mycket som Berghäll, på ett bra sätt. Otroligt trevlig plats att äta frukost på, luncha eller komma hit och beställa in fika och jobba ett par timmar.

Ett liknande café som jag är nyfiken på men inte hunnit testa ännu och som ligger i närheten är Harju 8.

* Kahvila Päijänne

Längst norrut i det här området, när vi lämnat Berghäll och Sörnäs och istället äntrat Vallgård, hittar vi ännu ett trevligt café med vardagsrumskänsla.

Kahvila Päijänne är ett café med själ och hjärta där ägaren får dig att känna dig särskilt välkommen.

Ännu ett litet café i närheten på samma gata som jag hört ska vara bra är Kahvipaahtimo Päiväkahvibaari.

Helsingfors café tips

Rupla till vänster och Kahvila Päijänne till höger, rekommenderar verkligen deras kardemummabullar.

Tölö

Det här är kanske den stadsdel där jag rör mig minst, men har nu en kompis som bor här och snart en till som flyttar hit så känns bra att få anledning att spendera lite mer tid. Här finns också två caféer som jag faktiskt inte varit på men förstått ska vara bra. Därför vill jag tipsa om dem.

Om du rör dig i Tölö alltså, spana in Relove (även en secondhand-butik, därav namnet), och Café Regatta. Det senare är faktiskt lite av en Helsingforsklassiker så jag kan inte fatta att jag inte besökt det ännu. Ligger i närheten av Sibelius monumentet.


Esbo

Esbo är, för er svenskar som inte känner till, staden just intill Helsingfors och den kommun som jag själv bor i.

Om du är ute efter något mer speciellt kan jag rekommendera Nokkalan Majakka som ligger i en jättefin byggnad vid havet. Här kan du sitta på takterassen en härlig sommardag eller inomhus i värmen och spana på de isande vågorna på vintern.

Ännu ett café vid havet är Café Mellsten som ligger vid Mellstens strand.

I Hagalund rekommenderar jag caféet som ligger i museet WeeGee Emma: Café WeeGee.

Ett nyöppnat café i Hagalund centrum är också Café Tarina (de finns också i Munksnäs) och ett annat jag tycker har trevlig miljö är Lasikahvila.

I Otnäs finns också ett Brooklyn Café som jag rekommenderade här ovan.

På Nokkalan Majakkas takterass redan i april.


Det blev en hel del caféer och tips nu. Kanske kan du som bor här hitta någon ny spännande favorit? Och för dig som kommer på besök här hoppas jag att den här caféguiden gav massor med inspiration. Helsingfors har helt klart ett nice utbud av caféer.

Bor du i Helsingfors och har du något favoritcafé som jag inte tagit med här?

Läs också första delen i min Helsingfors-guide: barer i Helsingfors – mina favoriter

FÖLJ:

15 svar

  1. Oj så pass, då måste du det definitivt! Både bra frukost- och lunchbuffe :)

 1. Så bra lista, tack för den! Många är favoriter hos mig men hittade också nya alternativ som lät intressanta, måste testa nästa gång i Helsingfors 😊 Och café regatta måste du absolut testa, bara för att det är så annorlunda. Jag har cyklat dit många gånger och det är alltid lika mysigt!

  1. Jaa jag kan inte fatta att jag inte besökt café regatta, borde jag skylla på min kille att han inte tagit mig dit?? Det borde ju ha varit en av de grundläggande lära-känna-Helsingfors sakerna när vi först kom hit ;)

 2. Bon Temps Café i Mejlans, hörnet av Mannerheimvägen och Almvägen. God lunch och stans bästa bullar. Not kidding!

 3. Max’ Café på Munksnäs allén i Munksnäs! Autentiskt ställe😊 Kaffe, kakor, bullar o även lunch.

 4. Älskar Arnolds Donuts, om de har något ställe som räknas?

  När jag är i finland gäller ”en Berliininmunkki om dagen är bra för magen”. Varför finns inte sådana i sverige? Mm..

  1. Haha åh, älskar den regeln! ;) Är de alltså omöjliga att hitta i Sverige? Det visste jag inte. Vet inte ens om jag ätit en här. Känns som om jag måste göra det nu bara för det. Blir alltid sjukt sugen när man passerar Arnolds, men går liksom aldrig in där. Så tack för inspirationen ;)

 5. Vilken härlig lista! Jag älskar caféer. Är i dag i Helsingfors på Work Goes Happy på Operahuset och har hunnit med Musikhusets café och som bäst avnjuter jag en cappucino på Ekbergs café och väntar på att dottern ska komma från sina studier 😁
  Ett av mina favoritcaféer är Roberts Coffee som ligger på Högbergsgatan. Delar lokal med en underbar inredningsaffär. Härligt ställe!
  Och Moko, där har vi shoppat tallrikar, mera tallrikar, brickor… you name it. Dvs då när de ännu hade en butik i Åbo.

  1. Nej men se där, en Helsingforsdag, så trevligt! Och vilket bra tips på Roberts coffee med en butik! Tack :)

 6. Härligt! Ska tänka på din lista när jag besöker Helsingfors nästa gång 😊
  Fråga, vet du om det mysiga caféer i Mejlans är kvar (mejlans 21). Det är inrymt i en gammal trävilla (gård?)
  Vet ej namnet men tänker att det inte kan finnas så många där?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.