Jennifer sandström

Min bakgrund inom sökoptimering – där allting började

2014 blev jag för första gången på riktigt introducerad för begreppet SEO. Tror jag. Om jag ska vara ärlig så minns jag inte riktigt om jag hade stött på det innan, det hade jag kanske? Men det var i alla fall då jag började som intern på ett startupföretag i München. Vi hade långa workshops om sökoptimering, det minns jag. Och jag skrev text efter text som var fullmatade med mycket bullshit och många keywords. Jag var en textmaskin (har än idag inga problem att skriva 600 ord om typ ingenting). Jag kontaktade också bloggar och köpte bloggsamarbeten (för bara några hundra kronor, those were the days) och anordnade ett par lyckade kampanjer för att få in länkar till vår sajt (utan att betala en enda krona).

Samtidigt insåg jag att, hey – det här med sökoptimering är ju faktiskt något jag kan använda i min blogg. 

Så gissa om det gjorde mig ännu mer motiverad, både till att lära mig mer om SEO men också till att blogga? Mitt bloggande var dock då ännu ganska dagsbokbaserat och hade inte så mycket googlingsbar substans, men de äldsta blogginläggen som än idag får googletrafik är faktiskt från 2014, så det var liksom där det började.

München, 2014.

Svenska och norska marknaderna, sida vid sida.

Och där längst bort satt finska teamet och han som senare skulle ta med mig till Finland. När bilden togs hade jag inte en aning. Jag hade inte ens sett honom ännu. Men där satt han. På bilden syns dock bara vad jag tror är hans hår.

München var 50% fun och 50% hårt jobb (antagligen därför vi inte klagade på att jobba övertidstimmar eller sena kvällar).

Drömde mig givetvis bort till spännande platser. Men det intressanta här är egentligen den rosa lappen bakom. Där stod det hur många tecken en title tag och metabeskrivning fick vara. En ständig påminnelse.

Men sommaren 2014 slutade jag där så spola fram ett år till hösten 2015. Då börjar jag på mitt tidigare jobb här i Finland, som ansvarig för marknadsföringen av en tjänst för egenföretagare i Sverige. Det skulle visa sig vara ännu ett företag som var beroende av stora mängder trafik från Google.

Textskapandet fortsatte. Blogginlägg efter blogginlägg. Min SEO-kunskap fördjupades ytterligare. Och dessutom fick jag ta det ett steg längre, hur skulle vi få besökarna att konvertera? Vilka ord och sökningar ville vi ranka på för att nå ut till den relevanta målgruppen?

Helsingfors, 2015.

Under hela tiden applicerade jag dessutom mina kunskaper på bloggen. Testade mig fram. La inte för stor vikt vid det. Men insåg efter något år att, shit det fungerar ju.

Och det var i Åre för två år sedan, när jag träffade ett gäng bloggare under en sorts konferenshelg, som jag gjorde första dragningen om SEO inför någon annan. Eftersom efterfrågan är stor och jag tycker ämnet är kul, så har det bara fortsatt. Nu har jag hjälpt ett tjugotal bloggare och flera företag med deras sökoptimering och fortsätter att dela med mig av min kunskap här på bloggen.

Alla mina inlägg om sökoptimering för bloggare och egenföretagare hittar du här.

Om du vill ha hjälp med din hemsida eller blogg kan du alltid mejla mig på jenn@jennifersandstrom.se.

FÖLJ:

2 svar

  1. Wow, vad kul att läsa din historia! Du är en stor förebild för mig i bloggvärlden. Inte bara för att det går bra för dig utan främst för att du är tydlig, klipsk, kunnig, målmedveten och jobbar dig framåt steg för steg “den hårda vägen”. Jag ser ofta bloggar som backar upp och gör reklam för varandra, vilket leder till väldigt mycket gratisreklam för redan stora och etablerade bloggar (vilket i och för sig är en fin gest!), men det är ändå något annat med de mindre bloggarna som genom gediget och hårt arbete tar sig fram på egna fötter och vinner mark. Jag uppfattar att du är en sådan blogg.

    Hoppas att det fortsätter att gå bra för dig! Det förtjänar du. Och jag hejar på med allt jag har. :D

    /Zilia Ving

    1. Zilia, blev så fantastiskt glad över din kommentar. Tack!! Betyder mycket :)

      Jag hoppas att det går bra för dig också – lycka till med ditt bloggande! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.