Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Besök Brännskär i finska skärgården

Den här platsen där vi hängde på midsommar i år, året innan det och året innan det. En plats man skulle kunna skriva berättelser och romaner om. En plats du ska vara tacksam om du får chans att besöka i sommar. Eller nästa sommar och sommaren efter det.

Brännskär hamn i Åbo skärgård
segelbåt på Brännskär
båt vid Brännskärs hamn

Grejen med Brännskär är att allting är sig likt, fast ändå inte. Gänget på Brännskär är nämligen inte den sorten som ligger på latsidan. Jag undrar ibland om det är en helt egen människosort – deras talanger och fantastiska energi är åtminstone ingenting jag kan hitta hos mig själv.

karta över Brännskär
Brännskär

Flera av de små hustaken täcks nu av solpaneler, stigen som går från byn till bastun och stranden har blivit en något rejälare väg, en volleybollplan finns på plats, stranden har fått ny sand, en stuga med tjusiga duschar har dykt upp som från ingenstans, i caféet serveras pizza till lunch och snart står ännu en väldigt fin trästuga redo att ta emot gäster. Dessutom har Ida öppnat sin alldeles egna lilla butik, Idas Bod.

Pang poff boom! Från en sommar till en annan och ön har levlat upp minst tre nivåer.

Här kan du se allt vad som är nytt på ön för i år.

Idas Bod – den lilla butiken på Brännskär

Precis som Ida själv är hennes bod kreativ och pysslig. Här finns inte bara sådant hon själv tillverkat utan också annat hantverk från öarna i närheten och lite andra platser.

Ida Törnroos framför Idas bod på ön Brännskär
Brännskärs-koppar

Brännskärs-kopparna gick åt snabbt.

Idas Bod
Produkter i Idas Bod
Ida med kunder i sin butik
Gästbok i Idas Bod av gamla tapeter från ön

Gästbok i Idas Bod av gamla tapeter från ön.

Ida Törnroos
Hemmagjord tvål och andra hygienprodukter

Hemmagjord tvål och andra hygienprodukter.

Kafé Salve på Brännskär

Öns kafé är värd sitt besök. Många stannar också till med båten bara för att ta en fika här! Eller en pizza som numer också erbjuds. Jag fick inte tillfälle att smaka dem, men tippar på att de inte är något man ångrar.

Kan i alla fall rekommendera frukosten här. Eller en fika!

Det här år vi första morgonen och de andra två bokade vi ett frukostpaket med smörgås, smoothie, ägg och kaffe/te. Och bullarna är SÅ goda, precis som frallorna (eller semlor som det heter på härlig finlandssvenska).

Frukost från caféet på Brännskär
Jennifer fascinerad över det mysiga caféet

Även på insidan är kafét sjukt mysigt, passande om det råkar regna när du är här.

Klippor på ön

Mer info om Brännskär – ta dig hit och boende

I hamnen ryms ett 40-tal båtar och det kostar ca. 20 euro natten inklusive el. På ön finns utedass, två olika bastur att hyra och så de fina duscharna i en separat byggnad. Och ja förutom café och Idas Bod finns trevliga skogsstigar och många härliga klippor.

Färjan Nordep går hit, så om du inte har egen båt, ta dig till Kirjais och hoppa på den ut hit. Väl på ön kan du hyra någon av stugorna (men be aware de är ganska poppis), ett vindskydd (som ett tält fast i trä och med fönster typ) eller ta med ditt egna tält och bo i det.

Hamnen på Brännskär under midsommar

Jag beundrar dessa ömänniskor, inte bara för att de lever här året runt och är dundertrevliga, utan också för att de alltid lyckas lösa saker. Midsommarfirandet i år såg lite annorlunda ut pga. omständigheterna. Så det blev ingen små grodorna-dans och bandet kunde inte spela uppe på den lilla scenen bland klipporna. Istället åkte bandet runt på en båt och underhöll segelbåtarna. En upplevelse som var något alldeles extra.

Hamnen på Brännskär efter midsommar

Dagen efter midsommarafton var det lite lugnare i hamnen.

Tove Janssons bok Pappan och havet, köpt på Brännskär

Ett stycke bok som hittas i Idas Bod. Pappan och havet, i en utgåva som är en del av kampanjen #vårthav, för att stötta och rädda Östersjön.

Gäster och öbor grillar middag på Brännskär

Ida och Simon till höger, två av öborna som jobbar, sliter och även njuter en del här.

Brännskär solnedgång

Jag i solnedgången på bryggan. Lycklig ända in i själen.

segelbåt och solnedgång på Brännskär

Det magiska kvällsljuset.

Brännskär hamn

Evening stroll.

Brännskär i kvällsljus

Strax läggdags.

Solnedgång

Brännskär alltså.

Ta dig hit och upplev en av Åbo skärgårds ljuvligaste öar.

FÖLJ:

8 svar

    1. Tack!! Åhå. Alltid ett bra sätt att drömma sig bort till en plats med street view 😀 kul att det fanns en bild därifrån!

  1. Så härlig stämning och miljö på ön! Heja lokalsamhället som kan nyttja sin närmiljö till max på ett hållbart sätt!

  2. Wau! Vilket inlägg och vilka bilder!
    Du skriver så vackert – tack för att du delade med dig. Så roligt att läsa hur andra uppfattar ön och alla projekt som är på gång. Man blir ju dessutom lite generad över dina beskrivningar om hur flitiga och talangfulla vi är. Och hör du- du har visst allt det själv också <3! Vi är glada över att ni återkommer till Brännskär varje sommar. Ha en skön fortsatt sommar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.