Jennifer sandström

Att plugga på Jönköping University och JIBS – frågor & svar

Presenteras i samarbete med Jönköping University – text & åsikter är alltid mina


Det är snart 4 år sedan som jag tog min examen från Jönköping University, eller rättare sagt från JIBS, som är förkortningen för den del där jag gick: Jönköping International Business School. Att jag över huvud taget hamnade i Jönköping var lite av en spontan slump, men det är en slump jag aldrig ångrat. Herregud vilka fina minnen jag har med mig från den tiden och förutom att jag var nöjd med utbildningen så kan jag också rekommendera Jönköping som studentstad.

plugga Jönköping University

Jag till höger, med mina nära vänner Frost & Sanna som jag skrev examensarbetet med.

Vill du veta hur du ansöker? Se info längst ner i inlägget.


Varför Jönköping University?

Jag var just fyllda 18 när jag satt hemma i mitt flickrum i Gällivare och kikade runt på olika universitet och högskolor. Jag har alltid brytt mig väldigt lite om prestige och fjädrar i hatten, och därför hade jag ingen tanke om att jag absolut ville gå på en “fin” skola i till exempel Stockholm, Uppsala eller Lund. Så jag var öppen för allt och det gjorde att jag blev genast förälskad när jag snubblade över JIBS i Jönköping med sitt starka internationella fokus. Själv beskriver de sig som ett modernt och internationellt lärosäte med nära till arbetsmarknad och näringsliv.

Ett annat nyckelord jag skulle beskriva Jönköping University med och framför allt JIBS är entreprenörskap. Jag minns än idag såväl deras slogan ”entrepreneurial in mind and international at heart” och det känns som att utbildningen med detta fokus verkligen format mig.

Jag menar, här är jag idag: jobbar för en startup med entreprenörer som målgrupp, driver själv företag och har bott i 5 olika länder utanför Sverige de senaste åren.

student Jönköping University

Svar på frågor om skolan och utbildningen

Det här är några specifika frågor som trillat in på min mejl och som jag tänkte att jag skulle ge svar på till fler som kanske har liknande funderingar. Jag pluggade alltså på JIBS under 2010-2013 och programmet jag läste var International Management som ger en ekonomie kandidatexamen med huvudområdet företagsekonomi.

Vad tycker du om programmet är det ett bra program?

Som jag nämnt tidigare gillade jag International Management just för att det var en bra mix av allt möjligt business-relaterat. Därför skulle jag rekommendera programmet för dig som kanske inte är helt säker på vad du vill göra men känner att du dras mot det här området. Kanske har du tankar om att driva eget, bli chef en dag i famtiden och kanske vill du jobba inom ekonomi, ledarskap, marknadsföring eller HR. International Management öppnar upp för många möjligheter.

Dessutom uppskattade jag möjligheterna att få komma utomlands och plugga, det var det jag såg mesr fram emot redan när jag började. Vi fick åka utomlands den 4:e och 5:e terminen och gjorde alltså totalt två terminer utomlands.

plugga utomlands JIBS

Plugg på stränder, första bilden från utlandsterminen våren 2012 i Kanada under en semestervecka på Kuba och andra bilden från utlandsterminen hösten 2012 på Nya Zeeland under en vecka på Samoa.

Vad gör du idag?

Idag jobbar jag med digital marknadsföring på en startup, samt driver den här bloggen som en enskild firma sen ett par år tillbaka (ett jobb som innefattar mycket sociala medier och kreativitet det också). Jag insåg under min utbildning på JIBS att jag ville fokusera mer på marknadsföring så därefter valde jag kurser inom det området och sökte mig mot den typen av jobb efter min examen.

Vad jobbar dina kurskamrater som idag?

Vi som gick International Management är idag allt ifrån marknadsförare som jag, till jobb på banker, managementkonsult, utomlands med exporter från Sverige, jobb inom events och så vidare. Dessutom har man alltid möjligheten efter sin kandidat att välja en master och rikta in sig på något mer specifikt man kommit på att man är intresserad av.

studenter Jönköping

Jag och mina bästa studievänner illustrerar ett klassiskt gammalt skolfoto. 

Läste du vidare till en master eller gick du ut i arbetslivet direkt efter kandidaten?

Jag kände mig rätt klar med plugget och var inte sugen på att läsa vidare. När jag nådde slutet på utbildningen fick jag ett erbjudande om att komma och göra ett internship i Indien som jag tackade ja till. Så itället för en master gjorde jag två olika internships, det första i Indien följt av ännu ett inom marknadsföring i Tyskland. Det passade mig väldigt bra och jag har sett det som en stark fördel att ha haft den utlandserfarenhet + arbetslivserfarenhet som dessa praktiker gav mig.

Var det lätt att få jobb?

Arbetsmarknaden sedan jag tog examen har kanske egentligen inte varit fördelaktig för oss nyutexaminerade, men jag personligen har aldrig varit arbetslös. Kanske har jag haft lite flyt men jag tror också en fördel varit att jag varit öppen för allt både när det kommer till jobb, företag och länder. Jag började på ett IT-företag i Indien, fortsatte till ett startup inom e-handel i München, sedan var jag ett tag på STS Språkresor i Göteborg och är nu på ännu ett IT-företag här i Helsingfors.

Jag tror det är bra att acceptera att du inte behöver hitta drömjobbet direkt, utan håll ögon och dörrar öppna för ett bredare perspektiv så kommer det underlätta ditt jobbsökande. Och våga leta utanför din stad eller ditt lands gränser!

Det är väldigt många personer som säger att IT är framtiden och världen automatiseras och digitaliseras så de flesta ekonomiutbildningarna kommer att försvinna. Vad tänker du angående det?

IT får såklart en allt viktigare roll i vår liv och alla företag skriker efter att anställa programmerare och utvecklare. Jag tror också att utbildningarna överlag kommer anpassa sig efter vår IT-värld och att det kommer bli mer integrerat i allt vi gör, redan från grundskolan liksom. Däremot ser jag inte att de kommer ta över alla andra positioner, IT är ju ett verktyg men det behövs fortfarande någon mer för att driva ett företag. Så därför skulle jag inte oroa mig för mycket över det. Dessutom tror jag man bör ha någon form av intresse för IT och inte bara plugga det för att vara garanterad jobb.

International Management JIBS

En typisk eftermiddag hemma hos Emma när vi satt och pluggade, drack kaffe och inspirerades av peppiga citat. 

Många pratar om UU (Uppsala Universitet), SU (Stockholm Universitet), HHS (Handelshögskolan i Stockholm) och LU (Lunds Universitet) när det kommer till utbildning, vad har du för tankar angående det?

Jag skulle i första hand inte fokusera på vilket namn som står på skolans byggnad utan istället kanske kika på vad jag vill plugga och vad jag vill få ut av min studietid. Jönköping var en rolig studentstad då många från andra städer i Sverige möts här för att plugga. Det är en internationell miljö, vilket är en fördel om man är intresserad av det. Och det finns bra möjligheter att få ta för sig, involvera sig i olika projekt och bli inspirerad till entreprenörskap!

Om man ändå är intresserad av skolors rykte och kvalité så kan man läsa om de ackrediteringar Jönköping University blivit tilldelad. Det står bland annat såhär: “2015 blev JIBS den första handelshögskolan i Sverige som ackrediterats av både europeiska EQUIS och amerikanska AACSB.” 

Vill du inte jobba med ekonomi eftersom det är det du läste innan?

Även om huvudområdet för International Management är företagsekonomi så betyder det inte att det är just det man måste jobba med. Under utbildningens gång har du till viss mån själv möjlighet att påverka vilka kurser du vill läsa och kan på så sätt rikta in dig på det ämne som känns mest intressant, i mitt fall var det marknadsföring.

Oavsett vad du väljer kommer det inte vara helt och hållet avgörande för din framtida karriär. Du kan alltid komma in på andra spår om du önskar det senare i livet, så välj det du är intresserad av i dagsläget för en utbildning är alltid bra att ha även om det inte är exakt vad du i slutändan kommer att jobba med.

JIBS Jönköping

Ett karriärnätverk riktat mot kvinnor som jag var med och startade under min studietid.

Hur kändes det att hela programmet var på engelska? Var det svårt?

Det var faktiskt också en av anledningarna att International Management och JIBS lockade mig, eftersom utbildningen var på engelska och jag verkligen ville utveckla min engelska Det var dock lite jobbigt i början, det ska erkännas, särskilt eftersom jag inte rest mycket och inte alls var bekväm med att prata engelska. Men man kommer in i det och efter en termin på JIBS hade jag inga problem med att skriva tentor på engelska. Det var dock först efter min första utlandstermin som jag blev mer bekväm i att prata och också prata om annat än sånt vi pluggade.

Ungefär hur är fördelningen mellan svenska och internationella studenter?

Vi var en majoritet svenska studenter i min klass (som var väldigt stor, jag tror vi var runt 100 studenter totalt kanske?) men hade också några internationella studenter. Vissa av de internationella studenterna var där bara för en termin medan andra läste hela programmet. Vill man hänga med internationella så finns absolut goda möjligheter till det!

plugga på JIBS

En kväll vår sista vecka i Jönköping då vi firade att vi var klara. 

Vilket är det bästa sättet att fixa boende på?

Jag vet inte hur situationen ser ut idag i Jönköping. Jag hittade mitt första bonde som inneboende via Blocket och min andra studentlägenhet via studbo.se. Ett bra tips generellt för att hitta boenden i nya städer är att leta upp Facebook-grupper, det borde finnas några om just det. Och skriv ett riktigt bra “ansökningsbrev” om du söker boende i andra hand!

Ansök till Jönköping University

Om du vill söka in på ett program för hösten så har anmälan öppnat redan i mars och sista ansökningsdag är i april.


Jag har tidigare skrivit ett inlägg här på bloggen om hur det var att plugga i Jönköping och med anledning av det inlägget får jag ofta frågor om just Jönköping University, vad jag pluggade, vad jag ville bli och vad jag nu efter avslutad utbildning faktiskt jobbar med. Därför kändes det relevant att svara på frågorna i det här inlägget.


Om du vill läsa mer om min studietid i Jönköping kan du söka i arkivet. Har du fler frågor? Lämna gärna en kommentar här nedan så svarar jag!

FÖLJ:

5 svar

  1. Håller med dig till 100% om JIBS. Gick även i Göteborg (min master) plus utomlands såklart :) men JIBS var verkligen en grym skola på alla sätt. Bästa utbildningen och roligaste tiden.

    1. Så roligt att höra från dig som också har erfarenhet från JIBS och även varit på ett annat universitet. :)

  2. Hejhej!! Jag funderar på att plugga marketing management, då jag också vill jobba med marknadsföring! Vet du något om den och ifall det är “smartare” att ta den vägen istället för din? Eller den kanske är lite “flummigare” och inte leder till jobb?

    Asgrymt inlägg, tack!

    1. Jag skulle säga, kör på det som verkar roligast! Jobb kommer du kunna få oavsett :) Marketing management är nog absolut passande om du vill jobba med marknadsföring! Lycka till! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.