Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Att bo med Airbnb – så funkar det

Inlägget uppdaterat 2020

Det här med att bo med Airbnb. Jag är varken den första eller sista som har fallit för Airbnb och nu vill dela med mig av mina erfarenheter och vilka jag tycker är fördelarna med att hyra boende via Airbnb. Nu när jag och min pojkvän var i Spanien två veckor i augusti så hittade vi nästan uteslutande våra olika boenden med Airbnb – det var smidigast så och vi kunde vara hyfsat spontana! Vill också passa på att dela en rabattkod till Airbnb – en rabattkod som ger dig pengar att använda för din första resa.

450 kr (41 €) att resa för med Airbnb

Har du hunnit prova Airbnb själv ännu? Om inte så kan du bli medlem och prova nästa gång du reser! Och samtidigt passa på att ta del av ett erbjudande via mig som ger dig 41€ (eller motsvarande i SEK) i resekredit att använda till Airbnb för din första resa. Rabattkoden funkar så att du bara behöver registrera dig via denna länk för att ta del av pengarna!

Läs vidare för att få mer information om min upplevelse och fördelarna med Airbnb.

rabatt Airbnb

Fördelar med Airbnb

 • Prisvärt – det är helt klart en bra deal att bo med Airbnb. Du kan hitta sjukt billiga alternativ eller så kan du välja att betala motsvarande en hotellnatt och få ett grymt läge, en garanterat bra host (alltså värd) och ett fint hem hos en riktig local.
 • En personlig (och gratis) guide till staden. Hur vet man om en Airbnb-värd är bra? Jo, du läser helt enkelt de utvärderingarna som värden har fått från tidigare gäster. Eftersom det var första gången för oss valde vi att välja den säkra vägen och boka in oss i ett rum hos en värd som haft nästan 100 gäster och med topp-betyg från de flesta.
 • Bo som en local! Om du bor på hotell eller vandrarhem i en stad i ett nytt land kommer du aldrig få veta hur det egentligen är att bo i till exempel Spanien. När vi bodde med Airbnb fick vi erfara hur det är med enkla (och lite osköna) sängar, de små och otroligt charmiga balkongerna, att vara sparsam med vattnet, myror på tvättfatet och så vidare. Om du letar för maximal komfort och lyx bör du granska bilderna och omdömena ytterst noggrant (eller bo på hotell!) men om du tycker att det är en del av upplevelsen – kör på! Vi tycker det gör resan bara bättre.

Vårt boende i Madrid, en stooor lägenhet som var väldigt vacker med mycket konst och design, supercentralt och dessutom en värd som gjorde det lilla extra och till exempel hade frukost som ingick! 

Lägenheten i Madrid var faktiskt lite bättre än i Barcelona. Ibland har man tur!

Fler anledningar att bo med Airbnb

 • Området! Detta upplevde vi främst under vår Airbnb-vistelse i Madrid. Vi bodde nämligen mitt i hippaste Justicia och hade kort gångavstånd till de ännu coolare områdena (haha) Malasaña och Chueca. Här ligger inga hotell och inga hostels – här bor bara the real locals. Och det tycker jag också är en häftig upplevelse av resan, jag som hemskt gärna undviker turister och typiska turistattraktioner.
 • Enkelt! Vi bokade bara vårt boende i Barcelona innan avresan, resten bokade vi några dagar innan vi skulle bo där. Det finns allt som oftast något tillgänglig – men det går såklart bra att planera mer i förväg också om man önskar det.
 • Spännande! Proceduren att “bo på hotell” ser väldigt ofta likadan ut, du vet ungefär vad du har att vänta dig. Men när du bor med Airbnb vet du aldrig hur din vistelse kommer att bli – och vi var mestadels positivt överraskade. Till exempel av den här übersöta hunden på bilden här nedan! Lily som gick och la sig och somnade i vår väska.
airbnb i Barcelona
airbnb i Spanien

Bilderna ovan: Utsikten mot innegården och ut mot gatan från vårt första boende med Airbnb i Barcelona. Där bodde vi hos en väldigt rolig cowboy-host mitt i centrala Barcelona – med gångavstånd till nästan allt! Det var precis intill Arc de Triomf och tror området heter El Born. Ett läge jag absolut skulle rekommendera.

Jag hade aldrig tidigare testat Airbnb och inte min pojkvän heller, så vi tänkte att det kunde vara kul att prova och se hur det fungerar. Lite som ett experiment. Det är en business som växer så att det knakar och är eller kommer snart vara världens största “hotell-kedja”, detta trots att de inte själva äger ett enda hotell. Som en artikel skriver så intressant om här: Airbnb, the world’s largest accommodation provider, owns no real estate. En intressant utveckling vi befinner oss i.

I och med detta kommer även protester och nyligen satte en hyresvärd i Stockholm stopp för en uthyrning. Och i Spanien såg vi stora skyltar i tyg som hängde på en del balkonger med budskapet “This is NO Hotel!” – tydligen väcker all Airbnb-uthyrning även en del känslor bland lokalbefolkning som plötsligt har turisterna närmare in på skinnet. Men jag måste trots allt tala gott om denna tjänst!

Madrid Airbnb

Samma typ av hundras som bodde både i lägenheten som vi var i San Sebastian och i Madrid. Jag har total-förälskat mig i dessa West Highland Terrier. Nu i Finland har vi en granne som har två stycken, sötaste sötaste!

Alltihop sammanfattat skulle jag alltså verkligen rekommendera den här typen av boende! Vi bodde även två nätter på hostel i Bilbao – men vi hittade och bokade det via Airbnb.

Och kom ihåg att ni får 41€ att resa för om ni går med här!

airbnb tips

Har du bott med Airbnb någon gång? Vad är din upplevelse, tankar eller åsikter om konceptet? Kommer du på fler fördelar eller några nackdelar? Eller hyr du till och med ut själv?

FÖLJ:

18 svar

 1. Jag är såååå skeptisk mot detta men det låter ju bra. Är orolig för att få en dålig värd för man bor ju tillsammans med värden, eller? Att värden bor ju också i sin lägenhet!
  Men jag är precis som du såååå trött på hotell och deras äckliga frukostar och lägen med bara hotell och turistaffärer som säljer blinkande saker.
  Kanske får prova ändå.
  Ska man ha med sig lakan och handduk och så?

  1. Åh vad kul med någon som är skeptisk! Jag var nog inte skeptisk innan bara lite osäker på hur det fungerade. I vissa fall hyr man ett rum i andra fall en hel lägenhet. Vi hyrde bara rum. Men det som är bra att du kan läsa utvärderingarna om värden – det ger hyfsat bra uppfattning. Sen de värdar vi hade var rätt “osynliga” och störde inte – var ok med att man fick “göra vad man ville” ELLER hade tydliga regler så man visste hur man kunde bete sig.
   Tex i Barcelona hade han en egen kyl till oss som han ställt in öl i när vi kom :) Och hade lappar i badrummet + lista med ordningsregler i rummet, enkelt och bra!
   I Madrid tvättade hon kläder åt oss och köpte frukost.
   I San Sebastian såg vi henne knappt, hon pratade bara spanska men kom på morgonen precis innan vi skulle gå och frågade om vi ville ha frukost.
   Lakan ingår nästan alltid tror jag, handduk inte alltid, det är olika för varje värd – men det står alltid klart och tydligt. Och de boenden vi hade erbjöd alla både lakan, handduk och tvål/schampo. Det i Madrid och Barcelona var även fri användning av köket!

 2. När jag bodde i Seattle hade min värdfamilj och våra grannar ett litet hus på tomten som hyrdes ut via airbnb. Jag har alltså agerat “host” då det var mestadels jag som tog emot gästerna och visade de vad de skulle göra och framför allt INTE göra och jag ÄLSKADE det!!! Önskar så att jag hade ett hus eller rum att hyra ut nu.. Men kanske i framtiden :)

  Har också hyrt boende flera gånger genom airbnb och har alltid varit superduper nöjd :)

  1. Åååh eller hur jag vill också kunna göra det – alltid så häftigt att träffa människor från världens alla hörn som är på resande fot! :)

 3. Jag har ett konto på Airbnb, men har aldrig bokat boende där. Har varit nära några gånger men inte riktigt vågat ta steget ut.. Kanske ska våga alltså :)

 4. Verkar riktigt intressant, kanske skulle regga mig där så får man se var man kan få användning av det i framtiden :) Kan dockt tänka mig att det inte alltid går hem hos lokalbefolkningen, men då tycker jag också att om man ska bo bland dem så kan man också försöka smälta in lite, vara väldigt noga med att respektera regler och seder, och ja, helt enkelt störa dem så lite som möjligt :) Finns säkert turister som skiter i allt vad heter regler och respekt och kanske de lokalbor som protesterar mot detta har fått uppleva just den värsta sortens turister..? Eller om det råkar finnas för många sådana boenden i samma område/kvarter och de anser att detta “förstör” gatubilden lite?

 5. På Kuba har man verkligen fattat att detta är en bra grej. Sen några år tillbaka finns vid sidan av de statliga dyra turisthotellen sk “casas particulares” – privatuthyrning. Bokar man ett sånt får man bo snorbilligt hemma hos en kubansk familj, ofta med eget badrum och terrass/balkong. För en liten extra summa lagar de frukost och middag åt en och kan också ofta ordna turer eller ge lokala rekommendationer. Typ som airbnb alltså, fast det förmedlas genom särskilda sidor. Och utbudet av casas är verkligen hur stort som helst, knappt så att man behöver boka i förväg! (Nu gör vi det ändå för att jag har kontrollbehov men men.) Längtar verkligen dit för att få testa på det!

  1. Jaaa Malin, jag har hört talas om detta! När jag var på Kuba var vi bara en vecka på “all inclusive” – så himla trist egentligen. Vill gärna åka tillbaka och göra just detta. Hoppas din resa blir fantastisk! När är det du ska åka? :)

 6. Hej!

  Det heter ju bed&BREAKFAST, men ingår verkligen frukost i bokningspriset?
  Vad säger era bestämmelser?

  Är värdarna skyldig att bjuda på frukost eller är det upp till deras goodwill?

  Jag har hittills två olika erfarenheter. På det ena stället ingick frukost, men inte på det andra.

  Vore mycket intressant att få veta, vad som egentligen gäller.

  1. Våra bestämmelser? Airbnbs bestämmelser? Airbnb är ju ett företagsnamn som utvecklats till en uthyrningstjänst med lite olika aspekter. Jag skulle tro att det är helt upp till hyresvärden hur den vill ha det – finns inga direkt regler. Allting bygger ju på att du är en bra värd > får bra reviews > fler gäster. Och man ser ju alltid när man letar boende vad som ingår – vilket är perfekt. Vill du ha frukost kan du specifikt söka efter det och vice versa. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.