Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Att äta eller inte äta hormoner, det är frågan.

Läs också: varför jag tycker Natural Cycles är bra.

En het debatt på senaste tiden har varit det här med hur bra det egentligen är att äta p-piller och stoppa i sig massor av hormoner på ett mer eller mindre onaturligt sätt. Människan är ju egentligen inte alls “naturlig” idag och det är ju också på så sätt som vi faktiskt lyckats gå från att leva kanske dubbelt så länge jämfört med vad människan ursprungligen gjort, men det är en annan diskussion. I p-piller-frågan är jag av åsikten att naturligt är bäst! Och det är helt enkelt för att jag vet att många mår dåligt av sina p-piller och får svaret att det är naturligt att man gör det. Att sedan prova andra piller och hormoner är en jäkla djungel och tillslut vet man inte vad man mår dåligt av, om man är “vanligt” deprimerad och “vanligt” svängig i humöret eller om det beror på pillren. Men med det sagt tycker jag att man i slutändan ska välja det alternativ som man själv mår bäst av, då det faktiskt finns dem som mår bättre av att äta p-piller.

När jag tidigare knaprat dessa så är det trots allt väldigt skönt att ha stenkoll på sin mens och faktiskt, om man vill/behöver, kunna skjuta på mensen (samt det uppenbara faktum att inte en oväntad graviditet hälsar på runt hörnet). Nackdelen var dock att jag är svajig i humöret som det är samt viktuppgång och det finns ju till exempel andra sätt att skjuta på mensen. Att helt enkelt äta hormoner just vid det speciella tillfället. Rent spontant känner jag att det är bättre än “året runt ätande”, haha, men det kanske finns olika åsikter i den frågan också?

En annan intressant sak som diskuterades på Blondinbellas blogg häromdagen var männens ansvar i det hela. Jag är av åsikten att även om männen bryr sig, så är det allt som oftast kvinnans uppgift att försäkra sig om att inte bli gravid. Kvinnan tar upp diskussionen om eventuellt preventivmedel, tar steget att skaffa p-piller etc., och kvinnan oroar sig om mensen är sen.

Det är förstås en ganska “dra alla över en kam”-syn på saken.
Vad tycker ni?

FÖLJ:

11 svar

 1. Först och främst håller jag med dig om att jag tycker att man ska vara så naturlig som möjligt men samtidigt göra det man själv mår bra av. Vi ska heller knte underskatta P-pillrets betydelse för kvinnans sexuella frigörelse historiskt. Visst kan man tycka att mannen ska ta ansvar och så men det är ju “bara” kvinnan som blir gravid så därför blir det bog naturligt att preventivmedel är kvinnans ansvar.
  Även om jag har tagit upp frågan om preventivmedel i mina förhållanden så är det till sist jag som bestämt och använder det jag mår bäst av eller påverkas minst av.

 2. Oj, jag har missat den där debatten! För egen del äter jag p-piller utan uppehåll (dvs har aldrig mens) eftersom pillrena hjälper mig till en jämn hormonnivå (vilket jag behöver för att undvika migrän). Utan p-piller (eller om jag gör uppehåll ibland) får jag grym migrän (kräks och kvider i några dygn typ och kan inte jobba osv). Utan p-piller skulle mitt liv vara ett helvete. Tur att jag slipper vara naturlig ;)

  1. Haha vad bra att du fick snappa upp debatten nu ;) Du äter alltså p-piller jämt och inte en vecka med uppehåll? Vad sjukt att det kan hjälpa dig så mycket – men det är ju jättebra :) Så ja jag säger också tur att du kan vara onaturlig ;)

 3. Jag e oxå en lycklig p-pillerknaprare =) Skönt å slippa mensen å knulla runt (med min kille…) när som helst man känner för det! När jag var “liten” hände det att jag svimmade av smärta när mensvärken var som värst så den är jag glad å slippa. Att sen vissa killar först efter sexet frågar om man äter piller e ju rätt så dumt, men that’s life, finns värre saker här i världen.

 4. När jag var ihop med mitt ex åt jag minipiller och hade ingen mens överhuvudtaget. Fortsatte ta pillrena ganska många år efter det tog slut också, men till slut kände jag att eftersom jag inte hade någon fast partner och inte hade sex särskilt ofta var det lika bra att sluta. Då hade också hela debatten om preventivmedel kommit upp och jag tänkte att jag ville se hur min kropp kändes utan tillsatta hormoner.

  Jag har nu varit utan i säkert två-tre år, men det är först nu min mens har börjat bli någorlunda regelbunden. Det skrämde mig faktiskt lite att det tog så sjukt lång tid för den att komma tillbaka. Och även om det kanske var lite skönt att slippa ha mens tycker jag det är skönare att ha fått tillbaka den, känns som att jag får större medvetenhet om min egen kropp liksom. Sen är det alltid skönt varje månad att få klartecken om att man inte är gravid, eftersom jag nu har ny pojkvän.

  Och med det börjar ju jakten på preventivmedel igen. Just nu kör vi på kondom, vilket jag verkligen ogillar. Inte nice att behöva avbryta jämt för att sätta på den och känns mycket skönare utan också. Men vill inte heller börja med något hormonellt igen. Så jag ska så snart som möjligt sätta in en kopparspiral och se hur det går. Förhoppningsvis funkar det bra. När jag var hos barnmorskan visade hon mig en tabell med säkerhetsindex på alla preventivmedel, och spiralen var en av de allra säkraste, mer säkert än p-piller. Och det är ju inte heller några hormoner i kopparspiralen (finns ju hormonspiral också), så om det funkar utan jobbiga biverkningar är den ju ett väldigt bra alternativ. Så jag tycker det är konstigt att man inte hört mer om den eller några andra alternativ förutom p-piller. Jag vet inte hur det var för er andra, men jag kände att när jag skulle skaffa preventivmedel i tonårsåldern så var det som att piller var det självklara valet.

  Ett jäkla krångel med det här att inte få barn alltså… Men intressant att höra olika åsikter kring det :)

  1. Vad intressant att höra Malin, tack för att du delar med dig! Håller verkligen med om att när man skaffade p-piller första gången så fick man inte ens höra om några alternativ? Kopparspiralen låter intressant ja! Hoppas den fungerar bra för dig!

 5. P-piller är inte naturligt, nej, men utan dem är kvinnan gravid väldigt många fler gånger än vi är nuförtiden så det är svårt att säga vad som är naturligt…

  Jag tål inte hormoner. Har mått jättedåligt varje gång jag testat p-piller (fyra-fem olika sorter). I mitt förra förhållande använde vi kondom rätt länge, sen satte jag in en kopparspiral som jag hade nio år. Fungerade bra men jag blödde mer o mer, efter nio år hade jag mens i nästan två veckor, och blödde MASSOR (nattbinda på dagen lixom). Så för några månader sen efter att ha funderat allvarligt på sterilisering blev jag övertalad att sätta in en hormonspiral.

  Har haft den några månader o det är trevligt att efter så många år med kopparspiralen knappt ha nån mens alls (trosskydd räcker). Men jag är ju lite tveksam till hur den påverkar mig i övrigt. Har bett sambon hålla koll på mitt humör…

  Fungerar den inte i längden blir det sterilisering. Jag är 35 o vill inte ha några barn. Problemet är att det är en ganska lång process o inte helt säker den heller…

  1. Klok poäng där att det är ett bra sätt att undvika graviditeter och det är ju ett framsteg i historian! :)
   Oj!! Vad jobbigt! Det är ju en jäkla djungel och trixande för att hitta rätt. Hoppas verkligen det ordnar sig.

 6. Skydd är bådas ansvar – men jag tror att det ofta hamnar på tjejerna att oroa sig mer… :/

  I fast förhållande (när man känner att jorden inte går under om man “råkar” bli gravid) tycker jag Natural Cycles är skitbra. Roligt att lära känna sin egen kropp! Nu har mens liksom blivit något fint – ett tecken på att kroopen funkar.

  1. Det är otroligt spännande att lära känna sin egen kropp! Om den lyckas ge någorlunda regelbundna signaler ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.