Jennifer sandström

Att anpassa sig i ett nytt land – boende & vänner.

Glömde bort den sista frågan som jag fick från Sandra för över en månad sen – hur man gör rent praktiskt med boende och hur man skaffar sig vänner.

Vi pratade tidigare om hur man vet vart man vill resa, vad man kan jobba med och så har vi diskuterat pengar när det kommer till det här med att “flytta utomlands”.

Hur hittar man boende när man flyttar utomlands?

Detta är verkligen helt beroende på vart man ska. Därför föreslår jag att du pratar med någon som varit där eller letar upp en Facebook-grupp för staden, svenskar i staden, utlänningar i staden etc. Finns idag facebook-grupper inom dessa kategorier för de flesta större städer. Pluggar man är det oftast enkelt, det finns ett par alternativ att välja bland. I Auckland såg mitt rum ut såhär, delad lägenhet med fyra andra. I Indien verkade det väldigt enkelt att hitta ett boende, även om man fick kompromissa med varmvatten och diverse andra saker. Flyttar du till München kan du garanterat få räkna med att dela lägenheten – det är extremt vanligt här och det finns en bra hemsida för att hitta dessa rum som finns att hyra.

Men mitt bästa tips är nog egentligen att prata med någon som varit där tidigare och bott där – de har säkerligen tips för dig :)

Hur skaffar man vänner när man är helt ny någonstans?

skaffa vänner utomlandshur skaffar man vänner
Mycket tjat om Nya Zeeland, men det ligger mig så sinnessjukt varmt om hjärtat och det är en plats utomlands där jag träffade fantastiska människor som jag hade såå kul med!

Är det något mina erfarenheter talar för så är det att man måste ha tålamod ibland när det kommer till att hitta vänner och någon man tycker om att hänga med. Detta är något som alltid är lite läskigt när man åker iväg och faktiskt vart man än ska om det är utomlands eller innanför Sveriges gränser. Hur ska det gå? Vem ska jag hänga med?

Våga ta kontakt – våga bjuda med dig själv i början! Andra tänker sällan på att man som ny (om man råkar vara den enda nya) kan känna sig ensam. När jag har pluggat har det alltid varit enkelt. Här i Tyskland var det svårare av diverse anledningar. När jag kom till Jönköping var det i och för sig riktigt kämpigt i nästan ett halvår innan jag hittade mina själsfränder.

Ett annat tips är att vara med på alla tillställningar du får chans till i början – ett par fester eller middagar och du kommer lättare in i gänget, även om det kan kännas motigt. Har du en blogg (eller twitter) är det ett ypperligt tillfälle att efterlysa människor i staden du ska till – jag mötte upp med en svensk tjej som bott i München i många år min första dag här enbart för att hon läste min blogg! Även facebook-grupperna jag pratade om kan vara bra för att knyta kontakter :)

Jag vet inte om tipsen är överdrivet självklara? Hur som helst, den bästa inställningen i vilket äventyr man än tar sig an är nog att det alltid löser sig!

FÖLJ:

6 svar

  1. Bra inlägg:D håller med på mycket. När jag berättar om när jag bodde utomlands så får jag ibland frågan liksom hur man får kompisar och sådär men det är inte så svårt om man bara anstränger sig och liksom vågar och är öppen för nya människor liksom:)

    1. Precis! Sen kan man inte hjälpa att man ibland hamnar i ett jättekonstigt gäng och kanske inte klickar med någon, sånt händer också… :-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.