Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Älskade blommor.

Ni vet hur vissa är helt förälskade i snittblommor och köper hem det för att göra det fint och hemtrevligt hemma? Alltså, jag fattar grejen med det, snittblommor är fantastiskt – men just nu har jag totalt snöat in mig på gröna växter. Oh my. Vill omge mig i en djungel. Men det finns ungefär två problem med att bygga en djungel i sitt hem.

1. Växter kostar. Och de behöver krukor som kostar. Det är helt enkelt en dyr hobby. Fast å andra sidan hållbar.

2. De är inte helt enkla att ta hand om – de behöver kärlek och omtanke. Och får de inte de så är de inte alls särskilt hållbara. Därför kan det vara värt att tänka en och två gånger innan man köper den snyggaste blomman, och istället satsar på de lättskötta!

Ungefär såhär ser vår kökshylla ut just nu i tre bilder:

Lille blomman i vänstra övre hörnet är så ledsen. Vår murgröna har bara en kvist med ett blad kvar och den här börjar sjunga på samma vers. Men än har jag inte gett upp hoppet om den och försöker nu pyssla om växterna, från att innan inte alls ha gjort det utan bara vattnat en gång i veckan. Hur ska man vattna den i vänstra hörnet egentligen, någon som vet? Det är en Ficus Benjamina enligt IKEAS hemsida, där står det “vattna måttligt” – vad det nu innebär…

Och i trälådan ser ni timjan och rosmarin. Mina kanske två bästa kryddor.

Sen den här riktigt gröna och fluffiga är en cupressus macrocarpa. Så roligt namn. Den luktar nästan lite syrligt också.

Inhandlade senast i helgen en japansk kottepalm. Så cool. Den behöver tydligen bara vattnas var tredje vecka. Hur ska man då komma ihåg det??!! Google säger “Vid vattning måste hela klumpen bli våt, men sedan låter man den torka till innan man vattnar igen.” – Okej så rikligt med vatten och sedan när hen ser lite torr ut dags igen?

Det känns som en utmaning och seriös hobby att ta sig an fler och fler växter. Men jag känner att det kanske också är ett lämpligt och passande steg mot det här vuxenlivet som man nu befinner sig i. Tänker typ att innan en kan ta hand om varken hund eller barn så bör en kunna få växter att överleva…

Måste man förresten ge näring till växterna också? Har så mycket kvar att lära alltså.

FÖLJ:

11 svar

 1. Vad fint kök!

  Jag undrar hur man får kryddor att överleva..mitt bästa försök var när min persilja hamnade i diskvatten, jävlar vad den växte..men kanske inte så hälsosamt ;)

  Växter är ju svårare än djur och barn – de börjar inte skälla eller gråta när de behöver omsorg!

 2. Haha nej nej nej man kan klara bebis utan att lyckas hålla blommor vid liv ;) men fint är det o rolig hobby, heja dig!!

 3. Grönväxter är fint! Finare än blommor ofta tycker jag. Här hemma kommer det dock bara in plastväxter, det är det enda som överlever. ? Har dock lyckats hålla en dotter levande i snart 5 år iaf så växtskötsel är nog inget krav för att klara av ett barn hahah ?

 4. Whaa, fint med massa växter. Älskar lavendel, min ser bra mycket risigare ut än din. Ingen aning om varför min är så ledsen.
  Saknar min hemmadjungel i förra lägenheten, men har ändå nuvarande fönsterbrädet fyllt med växter. Så det känns fint. Några av dem kommer söka nytt hem i april, om det känns lockande att få några växter så äre bara att du hör av dig :)

  1. Lavendel??? Har vi en lavendel? Är de inte de som har lite lila blommor? Haha…
   Åhnej, vad tråkigt att de inte får plats – vårt hem tar gärna emot de stackars växterna som behöver nytt hem, det skulle vara kul! :)

   Är du bra på att ta hand om växterna också? Du kanske har några skötselråd att dela med dig av ;)

 5. Köp inte blommor på Ikea. Dom dör direkt, konstigt nog. Har köpt flera växter där som dött, efter ett antal vändor på Ikea köpte jag samma växter i en blomsterbutik, exempelvis murgröna. Dom håller sig mycket bättre! Det kanske låter konstigt, det är ju inte Ikeas egna vara på växter men det är faktiskt sant!

  1. Tack Maria! Jag har faktiskt funderat på detta… Det kanske hjälper om man byter jord eller tror du det kan ha någon inverkan? Ska prova investera i blommor från florister. Speciellt en murgröna för den saknar jag verklige! :)

  2. Ikeas blommor är inte sämre än några andra företags. Det beror helt på hur man hanterar blommorna. Byta jord ska man nog göra så rötterna får mer syre, har nog stått i samma kompakta jord allt för länge i butikerna. Har köpt mina fredskallor på Ikea, en minikalla som just nu är allt annat än mini, den är ENORM. Alla mina kallor lever och frodas. Har dock svårt med just frasen “vattnas måttligt” men ser blomman hängig ut vattna. Man får använda sitt sunda förnuft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.