Jennifer sandström

Alla anledningar till varför jag inte borde ta semester

Så…

Det är väl klart att jag ska ha semester. Vara helt ledig. Från allt.

Sen kickar alla möjliga tankar in. Jag hinner tänka igenom hundra orsaker. Hinner ångra mig lika många gånger.

Och nu när jag pratar om semester så är det från det som är absolut svårast att ta ledigt från. För mig that is och säkert för många av er också. Sociala medier – och den här bloggen. Och kanske, om man ska vara krass, det vi egentligen skulle behöva en paus från om något.

Alla anledningar till varför jag inte borde ta semester (från blogg och sociala medier):

– Ja men jag är ju ännu i en uppstartningsfas. Jag kämpar mig uppåt. Det är inte läge att pausa nu. Nu gäller det att ligga i. Semester, ja det kan man ta senare. Detta kan man intala sig själv varje år i säkert tio år som “ny företagare”.

– För att ligga steget före alla konkurrenter. Om jag jobbar under semestern – tänk tänk tänk vad jag kan åstadkomma då medan alla andra ligger och slappar på en klippa vid havet, i en solstol på balkongen eller på filtar i parker. NU KÖR VI!!!

– En chans nu när alla andra är lediga till att fortsätta uppdatera mina kanaler med relevant och härligt innehåll. Folk är på semester, men deras telefoner följer fortfarande med dem överallt, perfekt tillfälle för mig att dyka upp där när många andra bloggare är på semester! *evil burns* Jag ser framför mig Netflixtips för regniga dagar, utflyktstips i Helsingfors, de där reseinläggen från förra sommaren som fortfarande ligger och väntar, att recensera alla sommarprat kontinuerligt…

– FOMO FOMO FOMO. Tänk om det dyker upp någonting, ja men vad som helst, på Instagram eller Facebook? Jag kan inte riskera att missa det. Kanske är det ett jobbuppdrag jag missar? Potentiella kunder som väntar på att hitta just mig? Nej det här med att ta helt och hållet en paus är nog ingen bra idé.

– Men herregud, det är mitt jobb och om jag är ledig tre veckor är det faktiskt cirka 20 blogginlägg som blir oskrivna. Varje dag är en chans att publicera något, vill jag verkligen sumpa 21 dagar på ett helt år? Det låter ju faktiskt inte alls som en bra idé.

– Är jag egentligen inte lite lat som vill ha semester? Jag kan väl bara trappa ner tempot litegrann, uppdatera bloggen säg… varannan dag? Eller till och med tredje? Jag är liksom ingen superstar som bara kan komma och gå som jag vill. Och inte ens superstars tar ledigt! Jag kommer ju aldrig kunna driva ett företag framgångsrikt om jag ska vara ledig titt som tätt, och HELT LEDIG i TRE VECKOR.

– Bloggtrafiken. Engagemanget. Allt går ner. Är det värt det? Det är inte värt det! Det kan vi ju inte riskera! Tänk om jag kommer tillbaka efter semestern och Instagram AVSKYR mig? Och varenda bloggläsare har glömt bort mig? Åh herregud. SEMESTER CANCELLED!!!

– Jag har ju faktiskt många inlägg jag vill skriva nu som är relevanta NU och borde komma ut nu nu nu, med tanke på folk som reser och för att de ska hinna dyka upp i Googles sökresultat. Jag kanske kan ta semester i september istället?

– Nu är finaste tiden att fota. Tänk allt bra material jag kommer ha till Instagram. Det är bästa tiden att lägga upp bilder nu ju!!!

– Är jag inte lite lat? (Ja, en ständigt återkommande tanke!) Jag kan väl bara jobba lite mer effektivt och ändå hinna vara ledig?

– Våra förfäder hade minsann inga semestrar. De kämpade och slet – för sin överlevnad. Vad är det här för trams om att ta helt ledigt, I TRE VECKOR? Nej vet du vad. En vecka räcker. Effektiv semester!!

– Bloggande är något man övar upp. Om jag är borta tre veckor kanske jag tappar det helt. Jag kommer glömma bort skrivandet. Få slut på idéer. Inse att jag egentligen inte alls vill blogga. Få idéer om att bli astronaut eller vilja flytta tillbaka till Gällivare. Tänk om tystnaden från allt får mig att vilja fatta massa märkliga beslut. DETTA KAN VI INTE RISKERA!

– För att inte tala om alla samarbetspartners som kommer komma in på en tyst blogg och ba: okay next please. Alla jobbmöjligheter som bara rinner mig ur händerna. En bloggare uppdaterar alltid, oavsett vad. Liksom en scout: alltid redo!

– Och alltså vad ska jag göra med all tid som jag får över ändå? Bloggen är ju faktiskt min terapi. Tänk vad mysigt att ha den där skrivstunden på morgnarna, eller kvällarna. Eller kanske just på den där klippan vid havet, solstolen på balkongen eller en filt i en park. Mysbloggande liksom – och ni har ju efterfrågat mer vardag. Äsch, det här blir perfekt! Jag behöver inte ta ledigt!


Okej. Jag kan fortsätta i all evighet. Men jag har bestämt mig och tänker därför låta alla dessa tankar studsa utanpå. Boink boink. För tänk vilket underverk semester skulle kunna göra? Om man inte testar får man aldrig veta!

Så på något darriga ben med lite lätt ångest i bröstet ger jag mig nu ut på denna oupptäckta väg, ut på mitt livs största äventyr…

Jag checkar ut från blogg, alla sociala medier och allt bloggläsande. Kommer även slå av messenger och whatsapp och uppmana nära och kära att höra av sig via vanliga sms eller telefon… :)

Vi ses om tre veckor. Ha en ljuvlig sommar!

FÖLJ:

19 svar

 1. Heja heja! Jag kanske inte riktigt fattar hur allt sånthär funkar, men jag är övertygad om att tre veckor inte gör nån skada alls! Kram! <3

  P.S. Du är inte lat, utan SMART som tar ledigt! Fler borde faktiskt göra det.

  1. Jag måste få inflika en dikt av Nicke Sjödin!

   Semester

   Nu blir det semester och då blir det fester
   med gäster, och bäst är små fester på rester,
   och husvagn och båtar och dragspelslåtar
   och hur ska man hinna att finna en kvinna,
   och springen och jäkten och träffar med släkten,
   och blommor ska plockas och lockar ska lockas,
   och hur ska man orka en sväng till Mallorca

   och baddräkten stramar och kattrackarn jamar,
   och sen ska man vila och bli mer virila
   och dyka till botten och myggen och knotten
   och rekreationen och nya passionen
   och galor i parken och filtar på marken
   och smöret i Småland och resor till Åland

   och tjejer och killar och osande grillar
   och stimmen och stojen och motorhojen
   och tvister med frugan och sommarstugan
   och iskalla drycker och ränker och nycker
   och skavsår och myggbett och magknip och ryggsvett
   och mjölken som sur är och guidade turer
   och badtemperaturer,
   och blommande ängar och snart utan pengar
   och utedasslorten och kontokorten

   och sovsäck i tältet och kivet och kältet
   och vandra i fjällen och smultronställen
   och cykla och rida och skinnet ska svida
   och gräset ska klippas och cupmatcher tippas
   och gå på muséer och byta bidéer
   med flera idéer
   och gå och spatsera och omtapetsera
   och fiska och bada och sova i lada

   och hur ska man hinna när pulsarna brinna
   att njuta av livet och allt som är givet
   av lugnet och friden i ljuvaste tiden
   med blommande klöver som alla behöver

   – jo, när väl semestern är över.

  2. Tack! Efter vår roadtrip hade jag faktiskt så mycket bilder att kameran har fått ligga mest under dessa veckor. Tycker det är ganska skönt att hänga utan att dokumentera allt också.. ;)

  1. Ja, känns lite märkligt nu att dessa tre veckor är över och det är dags att kliva tillbaka till det vanliga livet. Hehe.

 2. Hurraa! Du kommer att vara utvilad och ha massor av idéer, det är jag övertygad om.
  Även företagare behöver semester, inte bara vi byråkrater :-)
  Sedan finns det ju *vink vink system för att automatisera det mesta, även blogginlägg ;-)
  Ha det så skönt!

  1. Det har varit magiska veckor!
   Meeen, för mig är det bra att stänga av helt och inte tidsinställa etc. För blogginlägg som postas behövs ju delas för att de ska få sin rättvisa synlighet på internet, hehe, och kommentarer ska svaras på osv. För helger eller kortare perioder är det visserligen smart!

 3. Oj vad jag älskar ditt sätt at skriva, beskriva och reflektera! Ha en underbar semester. Det känns som att du är ganska förberedd på att en obekvämhet och rastlöshet kommer infinna sig stundom – kämpa dig igenom den ;) För på andra sidan av just den otåligheten väntar den RIKTIGA vilan. <3

  1. Oj tack Annie! <3 Det har faktiskt varit väldigt skönt, att vara uttråkad och läsa massor av böcker... Som en dröm!

 4. Ett tips är att medvetet planera in semester under året och alltid skriva kanske ett/två extra inlägg i veckan som liksom samlas på hög opublicerat. Och när det är dags att gå på semester på riktigt – så har du X antal inlägg som du kan schemalägga. :)

  På så sätt är det lättare att släppa allt mentalt om du vet att bloggen/sociala kanaler/etc. ändå fortsätter att rulla på. Eller så kan du be om lite gästinlägg från andra relevanta bloggare/intressanta personer om du inte har så många extra inlägg att schemalägga.

  I vilket fall somhelst – Ha en toppen semester!

  1. Tycker det är ett bra tips, men också lite svårt. För om det kommer in kommentarer vill man svara på dem och sen också dela inlägget, tycker inte det blir särskilt bra om man automatdelar… :) Tänker att en paus faktiskt inte är hela världen utan kanske också skönt för läsarna, hehe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.