Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

5 platser alla andra besökt, men inte jag

Inlägget presenteras i samarbete med Apollo

Jag har tidigare berättat att jag som tonåring inte tyckte att Europa verkade särskilt intressant alls. Jag var så himla nyfiken på vad som fanns längre bort, på de andra kontinenterna, dit man inte kunde ta sig så enkelt. Semesterparadisen i Europa hade ju min mamma och pappa redan tagit med mig till, och inte tänkte jag på hur mycket mer som fanns att upptäcka i Europa bortom resorthotellens gränser. Numera är jag kanske särskilt intresserad av allt som Europa har att erbjuda, även om det finns platser världen över som jag också drömmer om att få besöka, en dag.

Men det finns ännu några klassiska resmål i vår världsdel som jag inte hunnit besöka.

Min andra eller tredje(?) utlandssemester, sommaren 94, Lanzarote.

För även om jag bara är 25 år och redan rest en del, så finns det några platser som jag faktiskt inte bockat av på min bucketlist. Ni vet, de där platserna som det känns lite som om faktiskt alla har besökt. Därför tänkte jag nu avslöja vilka 5 resmål som alla andra besökt, men inte jag, i Europa men också två platser utanför.

5 platser alla andra besökt, men inte jag


1. Paris

Paris, den romantiska staden med ett landmärke som varenda en känner till. Och med alla bilder och filmer där Eiffeltornet förekommer så känns det nästan som om jag faktiskt redan upplevt skapelsen. Kanske är det av den anledningen och med vetskapen om att det är en stad som antagligen kryllar av turister, som jag inte ens känner ett sug efter att åka dit. Jag känner mig mer sugen på att besöka andra delar av Frankrike. Jag minns när vi bilade ner från Luxemburg och passerade Metz och Thionville påväg mot Strasbourg, det var en fantastisk första upplevelse av Frankrike.

2. Berlin

Tyskland ja, jag hamnade lite av en slump i München den där våren 2014 och blev förälskad. Och när man blivit kär i Bayern känner man kanske inte att Berlin kommer kunna jämföra sig med det. Men jag är trots allt nyfiken på staden och det skulle vara kul att se skillnaderna mellan norra delen av landet och södra.

Jag i München under vår vistelse där i mars, läs också inlägget därifrån: lite som att komma hem och hur det känns.

3. Italien

När jag tänker på det kan jag inte fatta att jag inte lyckats besöka det här drömmiga landet ännu? Jag är nästan helt övertygad om att jag kommer älska allt med det. Och min dröm ska snart få bli verklighet. I maj åker jag och Mumin till Milano, vi två, en weekend och en stad och ett land som jag längtar efter att få upptäcka! Det kan hända att det kommer att bli fler resor dit ganska snart efter Milano-helgen, det är ju trots allt ett ganska stort land där det känns som om jag vill se ALLT.

4. Bangkok, Phuket & alla Koh-X

Jag har faktiskt besökt Thailand, men då var jag två veckor i Krabi – och det var helt fantastiskt vackert och fint. Däremot alla andra typiska resmål i Thailand så som Bangkok, Phuket och alla öar med alla möjliga namn som jag aldrig kan särskilja på, de har jag inte besökt. Just nu har jag inte heller någon längtan efter just Thailand, det finns så många andra platser i Asien som lockar, t.ex. Vietnam, Filippinerna, Malaysia och Indonesien.

5. Dubai

Slutligen. Staden som folk numera åker till över en weekend. Staden som känns liksom allt annat än äkta, även om det nu också utgör en unicitet i sitt slag och uppenbarligen är det många som vill dit. Dubai alltså. Eftersom jag senast i december besökte Indien kommer en resa åt där hållet och till UAE och Dubai att få vänta en stund, men visst blir man lite nyfiken när det känns som om många varit där?


Och med anledning av det här 5:e och sista resmålet över platser som alla besökt utom jag, så vill jag berätta om en helt ny inspirationssajt för just Förenade Arabemiraten som Apollo lanserar idag: Visit UAE.

Förenade Arabemiraten – mer än bara Dubai?

När man tittar på kartan ↓ och ser vilka fler städer i landet, utöver Dubai, som finns att upptäcka bara genom Apollo så tänker jag att det eventuellt har potential för att bli Sveriges nya strandparadis och en konkurrent till Thailand? Idén med den nya sajten om Förenade Arabemiraten som resmål är att inspirera till hela UAE och visa att det finns så mycket mer att upptäcka bortom Dubai – och de flesta platser ligger dessutom bara en dagstur från varandra.

UAE lockar resenärer med dessa fyra punch lines: spektakulära sevärdheter, solsäkra och vita sandstränder, shopping i världsklass och dessutom, perfekt för weekendresan. Jag tänker mig att det är lite av de flesta svenskars resedröm, att få resa bort till just det. Eller, vad säger ni? Den förhållandevis korta flygresan (knappt 6 timmar), bra standarden, spännande maten och att det verkar vara väldigt spektakulärt och extremt (ni vet, världens högsta/största/första) – är ju exakt sådant som gör att vi vill åka dit.

Min bloggkollega och vän Dryden var i Dubai nu under påskhelgen och beskriver det bland annat med att ha “besökt högsta byggnaden i världen, åkt världens snabbaste hiss, åkt världens snabbaste förarlösa tunnelbanetåg…” Så det låter onekligen passande för den som letar efter att bocka av sin bucketlist med roliga grejer.

Det som skulle kunna locka mig är detta, “… väntar en helt annan atmosfär i Ajman, där det lilla formatet och lugnare tempot bidrar till charmen. Här bor du lyxigt mitt på den långa, vita sandstranden på ett nybyggt femstjärnigt spahotell.”  Vem ska bjuda med mig på en sån resa?


Har du varit till alla ovannämnda platser och vad tänker du om Dubai och UAE?

FÖLJ:

54 svar

 1. Jag har varit i Italien, både två veckor i norra och några dagar i Rom. Men det är det enda på din lista jag sett :) Är inte så sugen på Thailand faktiskt. Eller Berlin. Paris skulle jag kunna tänka mig dock, någon vår!

   1. Ja, vi var där några dagar faktiskt men jag minns inte så mycket mer än himla god gelato, kyrkor i vartenda hörn och skönt att gå på de takförsedda trottoarerna. Vi tittade på universitetet med eftersom vår väns farbror jobbade där.

    1. Gelato – det kommer det bli mycket av känner jag på mig! Och massor av flanerande – det ser jag fram emot :)

 2. Men guud, Berlin?! Det känns ju annars som ett standard-weekend-resmål, speciellt för nordeuropéer eftersom läget är rätt bra. Paris är väl också lite så, men de andra platserna känns rätt långt borta och rätt dyra. I Wien är du för övrigt också alltid herzlich eingeladen =)

  1. Ja jag tänker lite det, att ju alla har varit där – så det är väl dags, snart… ;) Wien skulle både jag och min kille vilja besöka! Danke!

 3. Visst är det intressant det där med ställen som liksom känns “självklara” men som man ändå missat. På min sån lista står bland annat Berlin, Rom och Gotland på sommaren ;)

  1. Jaaa! :) Gotland ja, jag tänkte inte ens på svenska platser – men det är en ö jag verkligen borde besöka! Verkar så mysigt där.

 4. Hej från en Berlinbo :) klart du ska besöka denna übercoola stad. För övrigt brukar tyskarna säga att den som älskar att bo i München hatar Berlin och vice versa. Detta då städerna är totalt olika. Berlin är ju som dess förre borgmästare sa “poor but sexy” :))
  I Berlin bor väldigt många svenskar, finns tom grupper på fb ” svenska i berlin” så ett inlägg om tips där är givet om du ska till Berlin.
  Kram

  1. Haha “poor but sexy” – älskar det! Kul att du bor där, då kanske du sitter inne på några supertips själv? ;)
   Och ja det finns till och med en fb-grupp med “svenskar i Helsingfors”, jag trodde jag var den enda tills jag hittade den, haha!
   Tack för det tipset i alla fall. Kram!

      1. Åhh. Tänker mig att det måste vara en betydligt mindre spelning så kanske svårt att få biljetter..

 5. Kul vinkel på inlägget! Europas toppar tas ju nästan för givet att en “har gjort”, men själv tycker de är alldeles för komplexa och spretiga för att bocka av på en weekend eller två (om en nu skulle vilja se resande på det sättet – not me…). Jag fokuserar hellre på att uppleva en viss del av staden, typ Montmartre i Paris och Kreuzberg i Berlin, eftersom de har så olika stil och själ!

  Stilen och själen i Dubai är jag dock, fördomsfullt nog, skeptiskt till. Men bästa botemedlet mot det är ju faktiskt att åka dit, så tack för länktipset!

  1. Åh men tack Sanna! Och visst är det nog så, jag är inte själv så mycket för att bocka av sevärdheter/turistattraktioner på listan så promenerar hellre runt och känner in staden. Men det var ju smart att faktiskt välja ut och fokusera på ett område och inte känna att man måste stressa runt överallt – bra tips :)

 6. Det är bara Thai-ställena som saknas för min del på den där listan, i och med Dubai i helgen som gick. Kan verkligen rekommendera Italien. Har mest varit i norra delarna även om jag klämde till med Rom 2002. Milano och Turin har sin charm även om de hör till de norra delarnas mer industriella kultur.

  Thailand lockar inte nämnvärt faktiskt. Alls.

  Tack för länken förresten! :)

 7. Ja, vissa av de ställen du inte har varit på har jag. Såsom Paris och Rom. Jag har inte varit i Thailand men det är för att det inte lockat mig så mycket. Jag skulle vilja till Vietnam och Malaysia. Även Dubai verkar vara ett vanligt resmål i dagens läge. Det som däremot lockar mig är dessa höga byggnader, snabbaste hissar och självgående tåg. Lite krydda på vardagen. Jag har inte varit i Berlin men däremot i München:)Kul att du delar med dig av din Bucketlist var du helst skulle vilja se:)

  1. Hej! Haha, lite krydda i vardagen ja – det lär ju vara lite svindlande att besöka de där byggnaderna och hissarna åtminstone. Tack så mycket för din kommentar!

 8. Jag gillar inte riktigt Paris. Tror jag trampat i hundbajs varje gång jag varit där. Kanske säger mer om mig än Paris?

  Berlin och München är så olika. München är som en man på väg till kontoret i kritstrecksrandig kostym och Berlin är jeans och neon på väg till något coolt. Älskar båda städerna!

  Italien är det bästa landet i världen. Är så glad att jag fått bo där och lääääängtar dit i sommar.
  Tips: ät glass på stooooora gelaterior. Ät middag på småååå restauranger och aldrig på turiststråken.

  1. Haha, då vet jag vad jag måste akta mig för vid ett eventuellt framtida Paris-besök!

   Oh, intressant jämförelse av München och Berlin. För mig är München väldigt mycket öl, undra hur det ligger till i Berlin?

   Och tack för tipsen, stoooora gelatrior och småååå restauranger, perfekt! :)

    1. Det kan ju faktiskt vara skönt med lite omväxling. Jag är inte en jättestor öldrickare själv, men i München har man ju inget val känns det som, haha.

 9. Har varit på alla och Dubai massvis med gånger. Har bekanta där och älskar landet. Känns som Singapore fast närmare och med mer sand :)

  1. Ja det skulle man kunna föreställa sig typ. Kul med bekanta ju! Jag har faktiskt också en kompis som bor i Dubai, det är alltid trevligt att resa till platser där man kan hälsa på folk man känner :)

 10. Hehe, ja så kan man ju känna ibland. Mallis är det enda jag kan komma på just nu som alla andra varit till, men det finns säkert fler. Och Berlin, faktiskt, trots att jag bott ett år i Tyskland. Fast vet inte om Berlin är så “alla andra” verkligen?

  1. Var i Tyskland bodde du? Jag tänker att Berlin är så pass nära och ändå en av de “stora städerna” i Europa, typ :)

 11. Första gången jag var i Paris var mitt i sommaren – jag blev inte imponerad. Sen åkte jag tillbaka dit efter något år, men då i Januari… och då blev jag imponerad! Man bör nog åka dit när inte alla andra åker dit. Berlin älskar jag!

  UAE har jag inre varit till… känner inget akut behov efter det heller faktiskt. Har mellanlandat i Abu Dhabi och den flygplatsen var ju definitivt lyxig iaf, så jag kan tänka mig hur resten är. Och så vore det ju lite coolt att besöka Burj Khalifa eftersom jag heter Khalifa i efternamn ????

  1. Ja lågsäsong för turisttäta städer känns som en bra grej! Det var lite så under vår weekend i London nu i februari, också en bättre upplevelse än när jag besökte staden mitt i juli för ett par år sedan ;)
   Kul med Khalifa ju, då borde du ta dig dit nästan! :)

 12. Jag har inte heller besökt några av de platserna som du nämner, förutom Bangkok och Phuket och några av de där Koh X-öarna. Visst skulle det vara kul att besöka de platserna också, men de ligger ändå inte högst upp på min lista. Även Spanien är ett sånt land som det känns att ALLA har besökt förutom jag då.

  1. Nej precis, jag har också andra länder på listan. Men alltså du, Spanien är så härligt – och så nära, har du någon längtan dit?

    1. Du hinner nog med en resa dit förr eller senare, och det är ju det – man får prioritera sina resmål ;)

 13. Det är bara Thailand på den där listan som jag inte besökt ännu :) Och på tal om resor så tänkte jag bara tipsa om att jag har bloggat om vår dag i Venedig nu! :)

 14. Av de platser du listar är det Berlin och Dubai jag inte varit i. Två andra platser där jag inte har varit, men där det känns som alla andra har varit, är Kanarieöarna och Mallorca.

  1. Jaa det kan nog stämma, där har jag varit som barn bara så var ett tag sedan, men kanske räcker det ;)

 15. Du skriver alltid så fint Jennifer! Jag saknar nummer fem från listan – dit vill jag åka snart!???? hoppas också vi hinner träffas före er Milanoresa, så härlig stad.

  1. Hej! Vad kul Linnéa! Planerar att skriva en Helsingfors-guide här på bloggen, men har inte hunnit :) Du skulle kunna läsa vad jag gjorde under min födelsedagshelg här i mars, mina vänner var på besök och vi utforskade staden, här hittar du tre inlägg om helgen och lite platser vi besökte: https://jennifersandstrom.se/tag/fodelsedag/

 16. Jag har bara mellanlandat i Berlin och Abu Dabi, men jag vet inte om det räknas som att man varit där, eller? tyskland har jag annars varit i Hamburg. Sen har jag varit på alla nämnda platser utom Thailand, ja, inte i Dubai heller (och jag vill inte åka dit heller). Barcelona (som “alla” varit i) har jag heller inte besökt.

  1. Njaa jag brukar nog inte räkna mellanlandningar ;) Känns som om man inte riktigt känt av varken land eller stad bara genom flygplatsen. Hamburg är jag nyfiken på!!

   1. Nää, hehe håller med. Tekniskt sätt har man ju varit där, men på nåt sätt så känns det ju inte som det räknas ändå :P Det va ju inte direkt nån “upplevelse” (oftast) på självaste flygplatsen..

    Hamburg va jättemysig liten hamnstad. Mycket fin och härlig stämning i staden =) Vi åt middag en kväll på en superliten trevlig familjeägd veg.restaurang och den lilla mannen som ägde och jobbade där (som också serverade oss) va så himla trevlig!! Faan, nu minns jag inte va den hette bara för det… Hamburg är mysig men ingen stad man kanske behöver spendera längre än en weekend i då den e liten, men för oss så var det ett stop i början på en längre resa och perfekt start! =)

    1. Det låter som en perfekt weekend eller som ni gjorde, ett stopp längs med vägen – tack för tips!! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.