Jennifer sandström

5 februari firas med Runebergstårta.

Så firas Runebergsdagen i Finland

Just innan fettisdagen så har Finland en annan högtidsdag med en annan tillhörande sockersötbakelse. Den 5:e februari är det nämligen Runebergsdagen – som vi alltså firade i fredags på kontoret då vi fick dessa Runebergstårtor till fredagsfikat. Vad tycker ni spontant, ni som inte smakat dessa tidigare, ser de goda ut?

runebergintorttu runebergstårtaRunebergsdagen tårta

Jag hade nämligen själv underskattat dessa bakverk och missbedömt dem på grund av deras utseende. Men nu fick jag smaka dem och än en gång få det bekräftat att man aldrig ska döma hunden efter håren. Denna Runebergstårta visade sig nämligen vara exakt i min smak och inte alls så torr och trist ut som man lätt kan tro när man bara kollar på den! Den innehåller nämligen bittermandelolja som alltså är samma smak som mandelmassa – och det är ju något jag älskar.

Kan Runebergstårtan ha inspirerats av semlan måntro? Med sin mandelsmak? Eller vilken kom först, semlan eller Runebergstårtan? Enligt Wikipedia kom semlan under 1500-talet – men inte förrän 1850 tillkom mandelmassan som fyllning. Runebergstårtan hade sin början under 1840 och var alltså något före. Vi kan hur som helst konstatera att mandel som smak var hippt under denna tid.

Varför firas Runebergsdagen?

Kort och gott är det till minne av Johan Ludvig Runeberg (hans födelsedag) som är en av finska historiens främsta poeter och författare. Han levde under 1800-talet, var finlandssvensk och skrev alltså på finlandssvenska och har bland annat skrivit den finska nationalsången (eller texten har plockats från ett av hans verk). Enligt sägnen åt han dagligen Runebergstårta till frukost tillsammans med en snaps och det är det Finland nu bevarar år efter år då dessa bakverks säljs endast under den här tiden.

runebergstårta
runebergintorttu

Jag undrar om Runebergintorttu (på finska) är något man skulle våga sig på att baka hemma själv? I så fall undrar jag hur man får dem att se så fina ut och bli cylinderformade? Om jag är kvar i Finland om ett år (jag menar, vem vet vad framtiden bringar?) så lovar jag att leta upp ett recept på Runebergstårta och baka dem! Det får liksom bli integrera med Finland 2.0.

Goda är de i alla fall! Så har du vägnarna förbi Finland i slutet av januari/början på februari – se till att få tag i en Runebergstårta på ett café och ta del av denna smakupplevelse du också. Personligen blev jag som sagt positivt överraskad.

FÖLJ:

8 svar

  1. Kul att du gillade Runebergstårtan! :) Har sett i vissa butiker att de säljer såna speciella cylinderformade formar så du kanske får pröva baka nästa år! ;)

    1. Ahhh smart, dock känns det som en pryl jag nog inte kommer ha särskilt mycket användning för resterande dagar på året ;)

  2. Jag gillar såna här traditioner! Kul med grejor som man bara äter en viss tid på året tycker jag! (Allting blir ju godare om man inte har tillgång jämt) Men annars är jag inte superförtjust i kakor… och jag vet inte om jag smakat Runebergsbakelser ens… ;)

    1. Jag gillar det mesta sött, tyvärr, haha. Men ja, det är kul med små traditioner, så känns det mer speciellt och som du säger godare.

  3. Själv har jag aldrig tyckt att Runbergstårta varit så speciellt. Eller ja, jag tycker inte om den höga cylinderformen eftersom det godaste är en liten del på toppen av bakelsen och resten är om man har lite otur en halvtorr kaka bara. Eller så minns jag den sen jag var liten iaf. Jag skulle uppskatta dem mera om de var mera platta och större på den sidan så att man fick njuta av sylten + glasyren i varje tugga, hehe ;)

    1. Jag tror jag fick en riktigt god en, den var nämligen inte alls torr så hela bakelsen var faktiskt god, annars brukar det ju vara det söta/krämiga på eller i som är det godaste ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.