Att räkna på finska.

Nu efter jobbet är det dags för tredje finskalektionen (läs om första lektionen i finska här). Hemläxan vi fick på senaste lektionen var att göra ett par övningar samt att öva på siffror. Jag insåg imorse att jag helt glömt bort att göra övningarna för att jag kände att ”I know this shit”. Hehe. Blev att göra det på lunchen, man vill ju inte vara eleven som glömde göra läxan…

Läs mer om Finland

Vad gäller siffrorna så var siffror det första jag lärde mig på finska och att räkna från 1 till 10 har i princip varit den enda finskan jag kunnat under många år – ja fram tills jag flyttade till Finland. Jag har fortfarande lite svårt med 7-9 och hoppar gärna över sjuan av någon anledning… Siffrorna är väldigt annorlunda på finska så det är ingen lätt match. Det var enkelt att lära sig dem i följ men sedan när man ska säga bara 6 så blir det förvirrande och jag måste räkna från början. Nu börjar det dock sätta sig lite bättre.

Radiointervju med mig på svenska i Finland

Det positiva med siffror på finska? De följer en logisk ordning, liksom svenskan, tjugotvå, fyrtiofem osv. Inget omkastande med talen och inte egentligen några undantag. Så när man väl får kläm på dem är de inte så förvirrande tänker jag mig.

Räkna på finska – 1 till 21

0 – Nolla
1 – Yksi
2 – Kaksi
3 – Kolme
4 – Neljä
5 – Viisi
6 – Kuusi
7 – Seitsemän
8 – kahdeksan
9 – Yhdeksän
10 – Kymmenen
11 – Yksitoista
12 – Kaksitoista
13 – Kolmetoista
14 – Neljätoista
15 – Viisitoista
16 – Kuusitoista
17 – Seitsemäntoista
18 – Kahdeksantoista
19 – Yhdeksäntoista
20 – Kaksikymmentä
21 – Kaksikymmentäyksi 

Läs mer om FinlandEn blogg om resor, att bo utomlands, företagande, bloggande och vardagen - alltid ärligt, med glimten i ögat. Svensk som pga. kärleken idag bor i Helsingfors.


4 kommentarer
  1. Det vore ju perfekt för mig att lära mig just nu när jag är här i Finland. Men hjärnan är fullproppad med intryck redan känns det som, så det är nog inte så många siffror som går in ;)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.