Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Buena Vista Park – med utsikt över San Francisco

San Francisco är en stad som är full av spännande utkiksplatser, det blir lätt så när en stad är uppbyggd av många branta backar i alla väderstreck. Det är också detta som är tjusningen med San Francisco, en stad som egentligen aldrig skulle ha byggts. Det kan knappast vara enkelt att bygga, ta hand om alla byggnader eller ens bo i de backiga områdena. Men att det är fantastiskt charmigt och vackert, det kan vi nog alla hålla med om. Här tipsar jag om ett av utkiksställena som jag upptäckte, nämligen Buena Vista Park.

Min första helg i San Francisco bodde jag i en kompis lägenhet i hippieområdet Haight Ashbury, på en lite lugnare gata parallellt med huvudgatan. Det visade sig vara ett bra utgångsläge för att upptäcka staden!

Buena Vista Park

Det var min första morgon och jag ställde in The Castro som destination på min karta i telefonen. Det svåra i San Francisco är att när du kollar på kartan, så har du ingen aning om hurdana backar och höjdskillnader du kommer stöta på längs vägen… Någon kanske har ett tips på en karta som visar även detta? Det skulle vara hjälpsamt när man promenerar gata upp och ner genom SF. Så när jag såg en park på kartan tänkte jag att det kunde vara trevligt att gå igenom den!

Jag fick ganska snart upptäcka att den här parken, Buena Vista Park, verkade bestå av en hög topp i mitten – och vi alla vet ju vad som kommer med härliga uppförsbackar? Ännu härligare utsiktsplatser! Mycket riktigt, när jag kom djupare in i parken och således också högre upp så började staden torna upp sig mellan träden…

Buena Vista Park San Francisco

buena vista san francisco

Ett magiskt ögonblick

Det var en krispig morgon, så som det är i San Francisco innan morgondimman hunnit lösas upp över staden. Och där promenerade jag och min upptäckarlust, på nya vägar utan någon aning vad som väntade runt nästa krök eller uppe på nästa backe. Stigarna i parken slingrade sig framåt och uppåt, jag mötte någon hurtig motionerare på sin löprunda och en och annan hundägare. Egentligen var det lite kyligt i skuggan, där jag gick i bara ben och kortärmat så som man tänker sig att man klär sig i Kalifornien, men du får ganska snart upp värmen i kroppen när det går mest uppförs.

Det känns riktigt skönt i benen att gå i backarna, och även om det stundtals är lite tungt så är det alltid lika värt det, när man plötsligt når toppen och kan blicka ut över detta. 

San Francisco utsikt
Till vänster kan man skymta den majestätiska Golden Gate Bridge som gömmer sig bakom dimman. Det var härifrån som jag såg och imponerades av den för första gången. 

Men Twin Peaks då?

Twin Peaks är kanske den mest välkända utkiksplatsen i San Francisco och har förmodligen stadens absolut bästa vyer. De två kullarna ligger faktiskt inte långt ifrån Buena Vista Park. Dessvärre kan jag inte personligen uttala mig om dess utsikt, då jag inte tog mig dit, och varför gjorde jag inte det kan man kanske fråga sig?

Spontaniteten

För det första är jag ingen bra researcher innan jag reser någonstans, så jag visste inte att Twin Peaks var “ett måste” att se i staden – eller snarare att se staden ifrån. För det andra så älskar jag att ge mig ut i en stad helt ovetandes och snubbla över platser, så som Buena Vista Park. Att på egen hand få upptäcka är så mycket mer av en upplevelse för mig, än att redan innan veta vad jag har att vänta.

San Francisco Buena Vista Park

Stillheten

För det tredje så är det rätt fint att hitta en plats som inte är superbusy med andra turister. När jag nådde toppen av Buena Vista-parken så slog jag mig ner på en träbänk bredvid en amerikansk kille som satt där och ritade i ett block. Jag tittade ut över vyerna över staden, tog upp min bok för att läsa lite och fick samtidigt sällskap av killens hund vid mina fötter.

Det var lite av ett magiskt ögonblick. Och detta är också varför jag gillar att resa ensam. Stillheten och att få chans att bara låta tankarna vandra och riktigt känna in platsen.

San Francisco viewing point

Om man är ute efter utsikten så är kanske inte Buena Vista riktigt lika bra som Twin Peaks, och därför är jag övertygad om att Twin Peaks också är värd ett besök. Men om du vill ha en lugn och stilla, men vacker och bra utkiksplats i San Francisco så kan jag alltså rekommendera Buena Vista Park. Ta en sväng förbi här medan du utforskar något av områdena i närheten (t.ex. Haight Ashbury och The Castro).

San Francisco utsikt

Såhär ser det ut på två ställen precis där parken börjar.

FÖLJ:

5 svar

 1. Du verkar verkligen haft det underbart i Cali! :D
  Du var ju i Warszawa nyss också, och genom dina inlägg om det så fick jag en positiv överraskning av Polen. Dumt nog så trodde jag att det var ett grått och tråkigt land, hehe. Men sen när jag och en kompis hittade flygbiljetter för 178 kr för t&r så slog vi såklart till! Så nu ska vi dit om 10 dagar! Därför tänkte jag passa på att fråga dig om du har några tips på vad vi ska göra. Vi kommer tidigt på onsdagförmiddag och åker hem tidigt på söndag samma vecka. Så fyra nätter blir det! Vi funderar på att åka till Treblinka en dag men de andra dagarna har vi inget alls bestämt. :)
  Tack på förhand.
  Kram, Ida och Ida

  1. Hallå Ida och Ida (vad roligt att ni är vänner och heter samma!) – guuud vad kul att ni blev inspirerade att åka till Warszawa! Det gör ni helrätt i :) Och vilka flygbiljetter? Grymt! Jag har faktiskt en liten guide på gång som jag tänkte publicera så fort den är klar. Mejlar er den när den är live! 4 dagar är nog perfekt tid för staden också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.