Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Utflykt till Fiskars

Påväg till Teijo, där vi brukar hänga för att Ts föräldrar bor där, kan man ta motorvägen som går mot Åbo. Men man kan också ta en lite trevligare, mindre väg, som ligger närmare kusten och passerar diverse trevliga sommarorter. Så under söndagen när vi skulle åka hem till Helsingfors igen bestämde vi oss för att svänga förbi Fiskars.

Men vänta nu, tänker du. Fiskars, det är ju ett företag? Japp, det stämmer. Det är den där orangea saxen (ja, bland andra produkter förstås). Och som svensk tänker säkert minst hälften av er – är inte det ett svenskt företag? För er kan jag berätta att Fiskars är så finskt det bara kan bli – och namnet kommer från den by där företaget och bruket grundades år 1649 (som förvisso var svenskt på den tiden). Jag har velat besöka platsen ända sedan jag fick reda på att det var en faktisk by strax efter att jag flyttade hit – och nu fick vi äntligen chansen!

En utflykt till Fiskars bruk


Idag är Fiskars en kreativ oas för konstnärer, och en populär sommardestination för finska och utländska turister. Vi är här precis början av säsongen då allting ännu inte hunnit öppna och det är ganska lugnt på byns gator. Men kreativiteten känner vi av och det tillsammans med de förmånliga bostadspriserna som vi får syn på gör att vi kan föreställa oss att det nog är rätt fint att bo här. Det är visserligen ofta jag besöker nya platser och slås av att jag skulle kunna tänka mig att bo där ett tag. Det finns så mycket spännande där ute i världen ju.

Fikapaus på Fiskars kanske mysigaste café.

Vi strosar runt, spanar in de loppisstånd som finns på torget, handlar två kaffekoppar från Arabia i Fiskars butik, beundrar hantverk, äter lunch på Kuparipaja och fikar på trevliga café Antique (ovan). Caféet hade egentligen just hunnit stänga men han hade lite kvar att städa och lät oss komma in ändå. Det fina livet i byar, där exakta klockslag inte är så viktiga och man tar tillvara på de gäster som kommer. Caféet var också särskilt mysigt med allt antikt de sålde och massor av böcker.

Det finns också ett bryggeri här, där man kan boka turer på förhand. Men vi stannar bara till i deras shop och köper med oss några öl. Eller T och Rania gör, jag väljer deras long drink som också finns som alternativ.

Fiskarsin Brewery & Shop och Rania som fick med sig ett par öl.

1898. Gillade att det stod årtal på flera av de gamla tegelbyggnaderna och husen.

Det som en gång i tiden var grundaren av Fiskars vackra hem.

Om du råkar ha vägarna förbi kan jag rekommendera att svänga in och stanna till här i Fiskars ett par timmar. Eller om du besöker Helsingfors kan det vara en perfekt dagsutflykt!

Här finns mer info om Fiskars bruk. Historian om alltihop är faktiskt inte något jag hunnit läsa på om ännu, men den tycks vara ganska intressant. Finland var ju bland annat del av Sverige på den tiden. Så kanske att jag gör ett återbesök här längre fram och besöker lite fler byggnader och det museum som finns.

FÖLJ:

4 svar

  1. Verkar varit en riktigt mysig utflykt på väg hem.
    Gillar att caféägaren lät er ta ett fika fast det var stängt.🔝

    1. Ja det var supermysigt. Så glad att vi stannade till där. Idag påväg hem stannade vi till i Ekenäs! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.