Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Umeå & Vasa – har du några tips?

Hej vänner. Dagarna i Gällivare är väldigt sköna, snön smälter bort men det snöar också ner ny snö och jag ägnar mig åt promenader och att umgås så mycket som möjligt. På lördag är det dock dags för mig att åka vidare, påsken är över och vardagen kallar. Oh well, den där vardagen vet jag faktiskt inte riktigt – jag jobbar härifrån också och jag kommer faktiskt inte komma hem till Helsingfors förrän på torsdag nästa vecka.

Min resa hemåt kommer nämligen vara en liten turné där jag först kommer få lift tillsammans med min mamma ner till Umeå. Där ska jag spendera några dagar innan jag tar färjan över till Finland och Vasa. Jag har passerat Umeå otaliga gånger med bil och med tåg, men aldrig stannat till där. Och Vasa har jag bara besökt som hastigast när jag föreläste där. Nu är jag nyfiken på att upptäcka båda dessa städer närmare.

Därför efterlyser jag dina bästs tips för både Umeå och Vasa!

Vad får jag absolut inte missa? Finns det någon spännande butik, något underbart café, promenadstråk eller sevärdheter som du kan tipsa mig om? Eller bor du kanske där och vill ses för en fika? Jag kommer nämligen resa helt på egen hand så sällskap är alltid uppskattat.

Så, ge mig gärna alla Umeå- och Vasatips som du kan tänkas ha! Tack ♥

FÖLJ:

23 svar

 1. Vad kul att du kommer till Vasa! Raawka ska du absolut inte missa, de har stans fräschaste lunch och de godaste rawcakesen. Saluhallen e också fint. :) Hojta till om du vill ta en kaffe, skulle vara kul att träffas!

  1. Åhh jag åt faktiskt lunch på Raawka när jag och Kugge var i Vasa och föreläste. Det var ljuvligt! Så bra tips ;) Skulle vara jättekul att träffas – det håller jag med om, men kan vara så att jag har tight schema. Jag ska kolla närmare! Är i stan tisdag-torsdag :)

 2. Besöker Umeå regelbundet för shopping men vet inte vad man gör där annars, haha. När vi firade vår första bröllopsdag efterlyste jag tips på saker att göra i Umeå på Facebook. Med tanke på att halva min gymnasieklass bor där fick jag väldigt få svar. Bildmuseet och Västerbottensmuseet fick jag som tips då. Vi testade det första men det var inget för oss :)

  Café Station är väl välkänt, och nya konditoriet har väldigt gamla anor, så det kan jag tipsa om. Har ätit middag på Invito och det var bra. Lottas krog är populärt.. Jag skulle kolla upp kulturhuset Väven också men jag har aldrig varit där.

  Tipsa gärna sen om vad du hittade på! :)

  1. Väven har jag fått en hel del tips om nu på olika håll så det måste jag spana in! Tack för alla andra tips – så snällt! :) Bildmuseet är jag också nyfiken på.

 3. Kul! I Vasa rekommenderar jag att ta en fika på Sweet Vaasa (massa goda kakor!), Raawka (rawcakes) och Aroma (finlands bästa konditori). Luncha på Kaffehuset August, 1 h+k, Raawka, Magokoro (bästa sushin som finns), Bacchus/Svenska klubben, Stenfors i Saluhallen (bästa salladerna). Middag på Bank! Det är mina favoritställen i Vasa i alla fall, bara att välja och vraka haha. Annars är det trevligt att gå på promenad längs med stranden! :)

  1. Haha åh jag tror jag får stanna en vecka! Tusen tack för alla tips. Ser ut att bli ett besök på Sweet Vasa och Bank faktiskt. Raawka hann jag testa när jag besökte Vasa som hastigast i höstas – gillade det verkligen! :)

 4. Raawka och Sweet Vasa e Vasas bästa cafén! Och om du vill gå på promenad rekommenderar jag att du går vid havet, t.ex. börja vid Restaurang Strampen och gå mot Villa Sandviken längs vattnet :)

  1. Tack Carolina – och tack för tips på promenadstråk, det ska jag kika på. Hoppas på lite sol och våriga känslor nästa vecka!

 5. Hej!
  Roligt att du tar dig tid at stanna till.
  Umeå är en stad som vi också bara passerar på vägen från fjällen, men vill ändå tipsa dig om restaurangen Rost som vi haft två mycket bra matupplevelser hos. http://passligt.ratata.fi/blogg/article-55849-422243-vegetarisk-inspiration?categories_55849=9555
  I Vasa finns rätt många bra ffa lunchställen, förutom raawka så gillar jag särskilt Selmas på Brändö, ett rum och kök vid torget och Linh&Le i Saluhallen. Káchi är bra för lunch men ännu bättre till middag och prisvärt. Sweet Wasa är ett måste som cafèbesök. Men innan allt ätande så passa på och ta en skidtur i de fina preparerade spåren på den halvmeter tjocka isen. Har du inga skidor med så hör av dig så får du låna :)
  Hoppas du får fina dagar i Väster resp Österbotten.

  1. Hej, tack för din kommentar och alla tips! Rost såg riktigt trevligt ut och det vegetariska ni åt lät gott! Och gud vad snällt att du erbjuder lån av skidor och alltihop – jag har faktiskt inte tagit mig ut på en enda tur nu när jag varit här uppe i Gällivare. Hade varit kul att skida på isen i Vasa – men tror tyvärr det kan bli tight med det jag har planerat att göra. Jag har bara två nätter i staden :O Tack ändå <3

 6. Att göra i Umeå? Jag blir helt ställd… Jo men om det är en solig och fin dag, och det är det ju ofta så här års, promenera längs älven till bildmuseet. Vacker byggnad.
  Vi är i Prag fredag-måndag, men om du är kvar tisdag, så ses jag gärna! :-)

  1. Haha det brukar vara så med platsen där man bor va ;) Tack för tips! Och vad synd – jag åker dessvärre vidare redan på tisdag morgon. Hade varit superkul att ses annars! Ha det så fint i Prag!

 7. Jag har två saker jag vill tipsa om i Umeå: Kvinnohistoriskt museum i Väven med aktuella utställningar “Upphovsmannen är en kvinna” (foto) och “Rötter – en trasslig historia”.
  http://www.kvinnohistoriskt.se/

  Mitt andra tips är “Saras tankegång” – en gångtunnel vid Centralstationen. Kan tyckas banalt men det är en gångtunnel tillägnad Sara Lidman med citat på väggarna och interaktiva installationer. Ett måste för ett Sara Lidman-fan, andra kanske bara rusar förbi. https://sv.wikipedia.org/wiki/Lev!

  1. Gångtunneln var så värt ett besök, eller ja en liten promenad igenom. Väldigt fascinerande, och fint att man valt att göra något som annars är otroligt tråkigt till istället en vacker upplevelse. Det var även här den gamla mannen kom och drog sitt skämt om blåsningen… :)

   Och gissa vad? Jag planerade mina museum-besök till måndagen och insåg försent att de flesta museum ju har stängt på måndagar… Typiskt! Såg så fram emot Kvinnohistoriska och bildmuseet!

  1. Hej Hanna-Madeleine, hade varit jättekul att ses! Men hade ganska fullt upp under mina dagar i Vasa. Vad kul att du bor där nu förresten, även om det är tillfälligt? :)

 8. Jeg falt for Skulpturparken i Umeå, mange fine og noen “konstiga” kunstverk der. Om du titter på min instagramkonto karibulo finner du bilder fra den. Den er alltid åpen, men kanskje finest i sommerhalvåret.

  1. Tack för tipset Kari! Jag promenerade faktiskt dit och besökte den. Var kul att se det området också och det var en vacker promenad längs med älven. Men vissa skulpturer var nog gömda under snön, haha.

  1. Spännande att läsa om dina tjänster! Inte något jag är intresserad av just nu, men tack ändå :)

 9. HOPPSAN – visst är det en meteoritkrater!
  En av jordens vackraste meteoritkratrar finns i Österbotten,
  i Vasa – endast en mil från torget.
  Där Vasa finns idag inträffade för mer än 520 miljoner år sedan ett himmelskt fyrverkeri, då en stor rymdbumling med dunder och brak rände in i jorden och skapade en meteoritkrater – i nutid känd som Söderfjärden. I kraschen uppkom en jättegrop flera kilometer bred och 300 meter djup. Kratergropen fylldes under årmiljoner med avlagringar och är idag en av jordens bäst bevarade meteoritkratrar.
  Du kan bekanta dig med denna imponerande naturhistoriska raritet i besökscentret Meteoria Söderfjärden mitt ute i kratern. Just det, meteoritcentret är uppbyggt i en gammal ria. För alla vetgiriga finns här mycket av intresse: en utställning med en multimediashow om platsens historia, borrkärnor ur kraterns djup och ett fågeltorn mitt i Finlands viktigaste rastplats för tusentals höstflyttande tranor. Och när mörkret tätnar kan du från Meteorians astronomiska observatorium blicka ut i universum.
  Under juni-september är utställningen i Meteorian öppen på onsdagskvällar och söndagseftermiddagar. Fågeltorn och uteutställningar är alltid öppna.
  I det ombytliga aprilvädret kan det vara en utmaning att ta sig ut i kratern, men din Vasaguide Henrik kan fixa det,
  hälsar
  Matts

  1. Hej Matts! Tack så mycket för din kommentar och informationen. Det hade varit kul att få komma och besöka detta naturfenomen. Men tyvärr hanns det inte med, så det måste få bli nästa gång jag besöker Vasa! Lite måste man ju spara så man har anledning att komma tillbaka? Kvarken var också väldigt spännande och det skulle vara fint att besöka även sommartid.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.