Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

När det suger att bo i Finland.

Jag säger alltid att jag trivs i Finland. Att jag gillar Helsingfors. Och det är sant, det är det faktiskt. Trots att många (svenskar) har svårt att förstå att man kan bo i Finland. Kom hit säger jag bara, så ska jag visa er Finlands absolut bästa sida!

Det är inte bara jag som tycker Finland är värt ett besök, utan det gör också Lonely Planet. I tisdags listade de nämligen Finland på plats 3 över 10 länder du måste besöka under 2017. Samma dag kände jag dock: fan Finland – nu orkar jag inte mer.

Läs också: Faraway Finland en podcast om Finland, på svenska

suger att bo i Finland

Det svåra med att bo i Finland

… eller annat främmande land

För det är så det känns ibland, inte ofta, men ibland. Att jag inte orkar bo i Finland, att det inte är värt det. Till exempel när man ska försöka ta reda på hur man tar vaccin i det här landet. Man ringer den offentliga så kallade hälsostationen (motsvarighet till vårdcentralen i Sverige, tror jag) och hoppas att de pratar svenska eller åtminstone engelska. Oftast pratar de finska trots att jag knappat in nummer 2 till telefon-roboten och alltså valt svensk service. Sen när man frågar pratar du svenska? Så går konversationen alltid över till en knackig engelska. Och att prata vaccin på engelska är inte en av mina starka sidor, men sköterskan i andra änden är om möjligt ännu sämre på det. *uttalar obegripligt vaccin jag aldrig hört talas om* “Can you please spell it?” “Haha, nooo, haha”. Ja, jo, JÄTTEKUL.

När jag känner att oh my god, nu ger jag upp, så får jag också förklarat för mig att jag skulle hört av mig 2 månader innan min avresa. Ja, jo, det hjälper mig jättemycket NU, tre veckor innan min resa. Jag säger tack och hejdå, har ingen aning om hon redan hann skriva ut ett gäng recept till mig och vänder mig istället direkt till en privat mottagning som visserligen är dyrare men i alla fall är snabba och betydligt bättre (detta trots att deras telefonsvarare endast pratade finska, där kommer de få ord jag kan verkligen till nytta). För i det här läget betalar jag fan vad som helst för att slippa prata med fler telefonsvarare eller försöka få en tid hos den offentliga sjukvården.

Slutet gott, allting gott, tillsist (efter alla telefonsamtal fram och tillbaka i evigheter och efter att ha varit extremt nära både utbrott och tårar). Och jag kan återigen glömma bort hur jobbigt det är att bo här, tills nästa gång jag tvingas göra någonting som involverar kontakt med människor som pratar finska.

outsider-jenn

Outsider, som svensk i Finland, så känns det ibland. 

Until next time…

Problemet är bara att det är redan samma kväll. Samma problem uppstår när jag besöker Posti (den finska posten) för att hämta ett paket. När man redan nått bristningsgränsen en gång under en dag så orkar man inte att kvinnan i kassan inte förstår en. Särskilt inte när man just har tränat och är trött och hungrig. Där och då är man inte långt ifrån att boka en enkelbiljett hem till Sverige, vilken stad som helst, och skriva på ett kontrakt med livet att man för alltid lovar att stanna inom de trygga landsgränserna. Dessutom är det i en sån här situation närmare livsfarligt att ha en lika trött och hungrig pojkvän som sällskap…

Inte Finlands fel

Sanningen är att det inte är Finland som suger. Det är inte det här landet det är fel på. Det hade lika gärna kunnat vara typ Frankrike. Problemet är ju språket. Att jag inte kan finska. Och att finskan är exakt överallt. För man kan faktiskt inte flytta till ett land och förvänta sig eller kräva att alla ska prata ett språk man förstår. Inte ens när 5% av landets befolkning råkar ha samma modersmål som en själv.

Ganska logiskt, och stundtals väldigt frustrerande.

FÖLJ:

48 svar

 1. Testa att börja prata finska, be om ursäkt för din dåliga finska men försök i alla fall. Ta med lite av den “tålamod” som finns med din finska “sisu”. Tävla med din käresta hur många finska/svenska ord ni använder per dag. :-) Kram <3

 2. En gång hörde jag från en man som talade svenska i Finland att han alltid sa till expediter, biträden eller all övrig personal. “Jag talar svenska till dig och du kan tala finska till mig”. Han förklarade som att många förstår men har ett dåligt självförtroende gentemot svenskan. Nu förstod han finskan någorlunda väl att det verkade fungera i de flesta fall. Lycka till i fortsättningen.

  1. Så bra deal! Och det händer att om man börjar prata svenska så svarar folk på finska, men det fungerar inte riktigt i mitt fall, ännu. Kanske snart, förhoppningsvis snart ;)

 3. Alltså. Jag var i Helsingfors en gång och bara det fick mig att vilja åka hem ganska omgående. Sedan var jag ju i Kilpisjärvi men det var inte samma problem där riktigt kände jag.

  Men ja. Finska verkar vara ett språk som… är ganska svårt.

  1. Hahaha men Daniel! Nu undrar jag vad du har gjort i Helsingfors förutom att försöka ta dig fram bland finskan? Du måste ge det en ny chans – särskilt som turist är det ju inte så hemskt ;)

    1. 2017. Juli. Weekend. Finland från sin bättre sida. Haha – jag kan förstå att du inte fick en helt positiv eller rättvis bild av staden ;)

 4. Välkommen till finlandssvenskarnas vardag ;) nämen, tänkte faktiskt skriva om något annat! Har ni arbetshälsovård via din arbetsplats? Då borde du kunna fixa vaccineringar och sånt via dem :) jag tror man i vissa fall måste gå och köpa vaccinerna själv (i alla fall de lite ovanligare vaccinerna, t.ex. mot hepatit A och B, men troligtvis inte basvaccinerna?!), men att man kan sköta resten sen på arbetshälsovården. All hälsovård har du sen rätt att få på svenska, det hör det här landet till :) jag tror du borde kolla upp dock vilka hälsostationer som hör till svenskspråkiga. I Åbo har vi iaf bara en station som är specifikt för oss svenskspråkiga, och jag var tvungen att själv byta “hemstation” till den svenska, eftersom man annars automatiskt blir registrerad hos den som är närmast adressen man bor på (vilket i mitt fall var en finskspråkig station). Så om jag blir sjuk utanför arbetstid eller om jag t.ex. vill gå till tandläkaren är det alltid den svenska hälsostationen jag går till. Hoppas detta hjälpte dig lite på vägen, jag vet hur jobbigt det kan vara med sånt här innan man har kommit in i systemet! Och finska pojkvänner brukar inte vara till någon hjälp i fall som dessa ;)

  1. Tack Victoria <3 Så snällt och bra :) Alltså, ja jag borde verkligen hitta en svenskspråkig hälsostation, det skulle underlätta. Vet dock inte riktigt om det finns någon nära? När man inte har bil så är det smidigt om den inte ligger allt för långt bort ;) Har knappt koll på vilken som är min station heller, haha. Vi har sjukvård via jobbet också, men för vaccinationer gällde det tydligen endast om det var en resa i jobbet...

 5. Know the feeling! Kämpekramar! <3 Å just sådana där viktiga saker som läkarbesök, post och försäkringar osv blir så attans svårt..
  De kanske har ändrat telefonlinjen på nåt vis kanske?
  förut kunde jag ringa till ett svenskt nummer, i våras hamnade jag ändå på finska linjen (???) Vete tusan, kanske jag ringde fel xD
  Till svenska numret har jag alltid fått tid samma dag, medans det finska gav mig en tid några veckor senare X) Så, lite lyx får en ju ändå för eländet emellanåt x)
  Kanske pojka din får börja prata bara finska så blire intensivkurs? ;D Jag rekommenderar det varmt! ;)

  1. Oh my god! Ett svenskt nummer! Jag måste ta reda på detta hemliga nummer! Eller så är det som du säger att de har ändrat det… Haha alltså, som mammas tips “det är bara att börja prata” – I WISH. ;) Jag behöver nog någon kurs till först…

 6. Jag läste också den listan idag och noterade att grannlandet mitt var med. Tänker alltid på Finland som ett puttenuttemysigt land med sju sorters kakor och massa mumintroll (hej, fördomar…) så det var intressant att höra ditt perspektiv! Att vara utlandsboende är sällan lätt. Jag har bott i Spanien och Sydamerika flertal gånger och, trots att jag kan språket, jag funderat på den dör enkelbiljett hem till tryggheten många gånger.

  1. Haha! Det lät dock i alla fall som en positiv bild av Finland, mysigt och kakor liksom ;) Många har mycket värre bilder. Du måste komma hit och hälsa på då, särskilt nu när till och med Lonely Planet säger det.

   Det har du faktiskt rätt i, kulturkrockar och att försöka förstå sig på saker uppstår även om inte språket står i vägen.

  1. Ja, exakt Clara! Att vara hangry är inte att leka med alltså, vilket monster man kan förvandlas till. Jo, tackolov, över för denna gång ;)

 7. Så är varje dag i en finlandssvensks vardag.. Fastän landets ena nationalspråk är svenska förväntas man ändå alltid kunna finska. Ja, man blir fruktansvärt trött på det, och som finlandssvensk blir man sugen på att boka en enkelbiljett till Sverige också.

  1. Ja intressant att höra Linda! Men det måste vara något lättare i Vasa där du bor, eller hur är det? :)

 8. Jag bor som tur är i Österbotten och här är det betydligt bättre för oss svenskspråkiga. Men ibland stöter jag på personer som inte kan ett enda ord svenska trots att de borde ha fått åtminstone en grundläggande svenska i skolan. Vart försvann den? Inte ens ett God dag kan de. Jag blir alltid lika förvånad. Eller, egentligen inte, jag håller på att vänja mig, tyvärr. Visst, jag talar också dåligt finska men försöker i alla fall med det lilla jag kan. Hur mycket rätt eller fel det sedan blir.

  I Helsingfors, med omgivning, verkar det vara helt hopplöst. Kanske därför som jag aldrig har turistat i den stan. Bara varit på genomresa och då mest via Vanda.

  Jag hade själv ett litet inlägg nyligen om detta problem.
  https://villniles.com/2016/10/22/arma-raati-sa-mycket-jag-inte-forstod/

  1. Så fort jag kan lite mer finska och förstår ännu mer så kommer jag också försöka med det lilla jag kan – tycker det är helt rätt! Jag är dock inte riktigt där ännu. Men jag är glad att jag fattar något ord här och där och tack vare det ibland kan svara på engelska när någon plötsligt tilltalar mig ;)

   Intressant att läsa om din upplevelse av detta i Vasa till och med!

 9. Flytta till Åland eller Österbotten! ;) Nej men i Helsingfors ska du nog få service på svenska hos läkare, i alla fall på svenska hälsostationer. Femkampen och Munksnäs borde i alla fall ha svensk personal, och på Drumsö brukar jag också alltid få svensk service när jag frågar efter det. Lycka till!

  1. Haha Lina! Ja kanske skulle det räcka att bara flytta till typ Drumsö ;) Bor just nu i Tapiola och här är ganska finskt tycker jag… Tack <3

 10. Om du vill skriva mer om detta, erbjuder jag mig jette gärna för en interview om mina aventyr med Finlands hälsotjänster ;) Roligt att du skriva också om posten… redan två gånger började jag gråta i en Posti och en gång i en Bank… Kan inte säger att det blir bättre med tiden…kanske man blir bara van med systemet och tar det lugnare… tyvärr funkar det inte alltid :D

  1. Det skulle vara intressant att intervjua dig! Men kanske vi istället borde välja ett mer positivt ämne om Finland? ;) Haha

 11. Åh, jag lider med dig. Jag förstår knappt deras engelska (eller så är den så entonig att jag somnar) i mina dagliga kontaker med finnar (på engelska). Dock förstår de oftast den mesta svenskan, men de har verkligen inte någon som helst lust att svara på svenska.
  Knakse inleda med någon hälsningsfras på finska och sen övergå till svenska?

  1. Haha. Intressant Ämma! Ja alltså många här kan nog förstå mycket svenska, men pratar inte själva.

 12. I know the feeling..Bor I Spanien och även om jag förstår ganska bra spanska nu efter tre år här och med en pojkvän som enbart pratar spanska så har jag ganska svårt för att få fram vad jag vill säga ibland på spanska. Jag kan ju prata egentligen, men jag får inte fram orden och det blir det bara fel och de förstår inte. Sen är det väldigt mycket här som inte fungerar så bra som det gör i Sverige så bara det gör att man blir irriterad (t.ex. när man skickas runt till olika ställen, väntetider m.m.) och när de sen inte förstår vad man vill ha sagt så blir det ju inte direkt lättare heller..Och engelska är ju inte deras starka sida. Försöker att ta med pojkvännen när jag ska fixa grejer här så man kan bli tagen på allvar och så att saker blir rätt. Svårt det där med språk ibland.

  1. Usch jaa vad frustrerande. Kan tänka mig att kulturskillnaderna på det är ännu värre i Spanien liksom – särskilt när man är van att saker bara fungerar… Tack för din kommentar!

 13. Åh vad jobbig upplevelse! Jag hade blivit precis lika förtvivlad. Det var samma sak för mig i Paris. Vissa dagar ville jag bara dra på studs för jag i den stunden hatade landet, språket, fransmännen, strejkerna etc etc… Haha! Men jag kan säga att det blev sååå mycket lättare när jag lärde mig språket. Man är jävligt liten när man ska försöka argumentera och stå på sig på ett språk man inte behärskar. Och jag kan förresten tillägga att sjukvården är fan inte mycket bättre här i Sverige. Det finns en anledning till att de flesta vårdcentraler har ett betygsnitt på typ 2.6 på Google… Då var det faktiskt bättre i Frankrike ;)
  Men här vaccinerar man ju sig främst på vaccinationcentraler med drop-in. Finns inte det i Finland?
  Hoppas att du får koppla bort detta lite och njuta av helgen. På måndag tar du nya tag :) Kram!

  1. Herregud Paris ja, har aldrig varit där men kan tänka mig att det är svårt att ta sig fram bland fransmän om man inte kan språket. Så häftigt att du lärde dig franska! Det om vårdcentralerna är fan sant! Tycker synd om min österrikiska kollega som är van med liksom en “husläkare” som man alltid går till samma och som känner till hela ens historik – så kommer man till vad vi har här i Norden, sjukt opersonligt och man är bara en siffra i systemet.
   Den jag hittade tillslut hade tid inom 2 dagar, så nästan dropin, hehe ;)
   Kram!

 14. Jag vet att du vet bättre men jag har alltid undrad om den exotiska och färgrika bilden av Finland som många rikssvenskar tycks ha som nån slags “vild öst”, nästan Sibirien. Men egentligen är Finland ett mycket typiskt nordiskt land, ganska så regelbunden och, man måste säga, inte så hemskt spännande… Nå, vi alla har fördomer – jag har alltid sett Sverige som ett lite komiskt, pompöst samhälle där människor tycker om pastell färgar (tack för Cafe Luleå/Norrköping/Örebro – eller nånting – på SVT på 90-talet med dem hemska rosa och ljus blåa tv-studior) och har inte “a sense of humour”, speciellt själv-ironi… Go figure!

  (Jag måste be om ursäkt för min usel svenska här – hjärnan funker inte på morgonen…)

  1. Vild öst? Haha var har du hört detta? Jag har nog upplevt att svenskarna tänker Finland som ett rätt nordiskt land ;) Intressant att höra dina tankar i alla fall och hurdan bild du fått av Sverige också! Kommer ihåg att jag fick en sjukt tråkig bild av Tyskland från alla filmer från 80-talet som vi såg på tyskalektionerna…

   Och ingen fara med din svenska – uppskattar det bara! :)

   1. Säg det – jag vet faktiskt inte: troligtvis är det en av såna märkliga fördomar och tanker som människor brukar ha. Kanske det är någon slags Skandinavien-avundsjuk – svenskar vet så mycket mera om Norge och Danmark och ofta inte ens känner till att svenska är ett av våra nationalspråk och att vi har en lång gemensam historia… Och när det gäller svenska, my god – min huvud håller på att explodera alltid när jag försöker å skriva på svenska… Det är, hmm, “painful” (vad det nu heter på svenska). Men i all fall (anyway?) din blogg är så kul att läsa – ärligt och intressant!

 15. Hej! har idag hittat din blogg och tänkte att jag måste kommentera på detta inlägg även om det är lite sent. Jag bor själv i Esbo och vet hur frustrerande det kan vara att hitta vård på svenska. Nu vet jag inte om du bor i Helsingfors eller utanför men om du bor i Helsingfors kan du använda dig av två hälsostationer, Kvarnbäcken och Femkanten. Där har de helt svenskspråkiga sköterskor samt läkare. Själv är jag sjuksköterska och kan en hel del finska men jag väll ändå kunna kommunicera vettigt när jag ska få vård själv. Hoppas din Indien resa går bra. :)

  1. Hej Jenni! Tack så mycket för din kommentar – roligt att du hittade till bloggen, välkommen! :) Jag bor också i Esbo/Hagalund. Men till nästa besök ska jag nog försöka leta upp någon mer svenskspråkig hälsostation… Tack för tipsen! God jul :)

 16. Hej Jennifer!
  Jag sitter i Helsingfors och läser din blogg med stor behållning. Du skriver att det inte är Finlands fel att livet här i Finland suger. Jag är av en annan åsikt. Känslan för kundservice i Finland är under all kritik, skulle jag säga. Jag har tampats med den finska posten Posti i en dryg månads tid för att få rätsida på en internetbeställning som de skickade tillbaks i förtid, men vägrar ta ansvar för. De svarar inte på e-post, och när de gör det så kommer det tomma mejl, tre-fyra gånger!? Sanslöst. När jag till slut fått tag på en person på kundservice som både kan svenska och förstår vad kundservice är så känns det ju fantastiskt. Men lyckan är kortvarig när han skickar över ärendet till skadeersättningsenheten för att de slutligen ska lösa frågan så svarar de mig PÅ FINSKA!!! Dessutom med ett ohövligt och synnerligen negativt brev där de skyller ifrån sig och vägrar ta ansvar. Pinsamt är bara förnamnet. Som tur är lämnar vi detta råtthål till land på torsdag. Jag hoppas att du har hittat ett sätt att stå ut, eller en biljett härifrån.

  1. Åhnej fredrik. Kan inte låta bli att skratta lite också (förlåt!!) – men kan ju verkligen känna igen känslan. Brukar skicka fram min kille. Vi har fått bråka lite med Ikeas sjukt dryga kundservice här i Esbo nyligen. Jag frågade på engelska – hon svarade på finska…..!! Så ja, feel you. Men – man kan ju fokusera på allt det fina här också! Det försöker jag göra!
   Hur hittade du min blogg förresten?

 17. Hej Jennifer. Finland är ju faktiskt det bästa landet att bo i världen. Finland har faktist mest ordning och struktur inom hela världen. Det är faktiskt det bästa landet att få utbildning och bästa grundskolor inom hela världen. Jag bor faktiskt på Åland. På Åland har vi enbart svenska fast vi är i Finland. Jag gillar faktiskt Finland dem har så trevliga människor och väldigt bra mentalitet i landet.

  1. Jaa, på många sätt är det ett jättebra land att bo i, det har du rätt i. Åland är en speciell ö, har varit i Mariehamn som hastigast men skulle vilja se mer av Åland! :)

   1. Ok. På Åland har vi många från Sverige som bor. Det är många svenskar som tycker bättre om att bo på Åland än att bo i Sverige. Det är många som gillar miljön och sen är det en del som flyttar pga att Sverige har så hög brottslighet. I Finland och Åland så är brottsligheten låg. Tycker du bättre om att bo i Finland än i Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.