Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Måste man göra research inför en resa? Här är mina bästa tips!

En fråga som jag funderat på ett tag, måste man göra research inför en resa? Hur låter man bli? Eller hur gör man research inför resan på bästa sätt?

Det var faktiskt bloggläsaren Ida som ställde frågan i en kommentar, apropå det här med att jag faktiskt är väldigt dålig på research trots att jag reser en del. Såhär löd frågan: 

Hur gör du för att INTE googla sönder ett resemål innan du ska dit?! Blir du inte nervös över att inte veta saker om platsen, eller rädd för att missa något jättehäftigt/vackert?

Intressant fråga. Jag ska försöka förklara min syn på det hela samt ge mina bästa tips på ämnet.

Därför gör jag väldigt lite research inför mina resor


Jag vet inte egentligen vad det grundar sig i, men jag har aldrig varit särskilt intresserad av att researcha nya platser jag ska besöka. Jag har alltid varit lite mer “go with the flow” och upptäckt platser och saker när och där de händer. När jag skulle åka till Auckland för en termin var det bara en vecka innan som jag insåg att staden låg vid havet (och kallas för city of sails), det var liksom inte relevant information för mig där och då, och en ganska nice surprise.

Jag tror också det hänger ihop lite med att jag aldrig fattat grejen med turistattraktioner. Att se på saker bara för sakens skull, oavsett om det går inom ramen för vad man är intresserad av eller ej. Sådant man “ska se”. Visst finns det sådant som blowed my mind, till exempel Grand Canyon, Islands blå lagun och varma källor, Nya Zeelands all natur, Golden Gate Bridge och Taj Mahal.

När jag flög in över Grand Canyon med helikopter sommaren 2009.

Sommaren 2008, på Island tillsammans med min far och här vid Blå Lagunen. 

Jag och min norska vän på toppen av världen vid världens brantaste backe i sydligaste delen av Nya Zeeland. Hösten 2012. 

Milford Sounds på Nya Zeeland däremot, som ska vara något i världsklass – hade lika gärna (eller hellre) kunnat åka till Norge. Kanske gillar jag inte hypen. Kanske strävar jag efter något mer av en personlig upplevelse. För det fina i upplevelsen av ett land och en kultur ligger ju liksom inte i det man ser utan snarare hur det känns. Att promenera längs med en förhållandevis okänd liten gata i ett villaområde i London ger mig personlig så mycket mer än att stå och titta upp mot Big Ben.

Det jag däremot tycker jag kunde bli bättre på är att researcha under mina resor handlar mer om landet i sig. Alltså inte gällande vad som bör ses och upplevas, utan snarare om landets historia med avgörande händelser och en förklaring till varför saker är som de är, typ.

Tips om du inte vill göra research men inte kan låta bli:


* The fear of missing out? En klassiker, i livet så väl som under resor. Men fundera på vad du vill att resan ska ge dig. Kanske är din upplevelse otroligt häftig och fin även om du inte ser det där specifika landmärket, den där specifika lilla byn eller det där specifika caféet med den godaste glasen? Skit i vad alla andra besöker och gör resan till din.

* Bestäm dig för att inte googla, i alla fall inte innan du kommit fram.

* Det löser sig alltid! Måste du ha med cash? Hur tar man sig bäst från flygplatsen? Vad händer om det regnar? Det gör ingenting om du inte är förbered, för jag lovar dig att det kommer lösa sig ändå. Möjligen inte exakt lika smidigt, men förmodligen betydligt mer spännande. Så, don't worry.

* Res inte bara för att bocka av bucketlisten, res för själva upplevelsen.

* Ju längre du ska vara på en plats, desto mindre viktig är din research. Då har du liksom tid att upptäcka as you go. Jag har i och för sig varit i London under 24 timmar utan att researcha, och det gick också bra (frågade en tunnelbanevakt om tips var jag kunde fly undan alla turister).

Första gången jag var i Barcelona råkade vi vara där samtidigt som världens häftigaste gatufestival: Festa Major de Gracia – ett tips vi fick av locals när vi var påväg dit. 

När research kan vara bra:


* Om du reser till ett land som du inte vet någonting om och det är ett land väldigt olikt från ditt hemland. Då kan det vara en bra idé att ta reda på lite fakta innan du ger dig iväg. Jag åkte till Indien utan att göra desto mer research, men då visste jag att jag skulle bli mottagen av en svensk tjej, sånt hjälper lite.

* Om du vet vad du vill göra, och om detta är något som bör planeras in bokas i förväg. Jag är visserligen lite nonchalant när det kommer till detta och tänker, om jag måste planera in upplevelsen/besöket, så kommer det krylla av turister där och då gör det ingenting om jag missar det. Men ett exempel: ett besök på Alcatraz i San Francisco är något du måste boka in ganska långt i förväg och om du hemskt gärna vill se detta så kan det ju vara surt att missa. För mig var det inte hela världen.

* När ni är flera som åker ihop så kan det vara bra att ha lite koll på vad ni vill göra under resan. Ju fler man är desto svårare skulle jag säga att det är att flanera runt planlöst och göra vad man känner för.

* Om du har ett specifikt intresse. Tex tycker jag det är himla trevligt att besöka fina bibliotek eller bokaffärer. Och för sånna saker skulle jag önska att jag var lite lite bättre på research.

* När du reser ensam (och inte har ett sällskap som gillar att googla). För om jag ska vara ärlig, när jag rest med T så är det ofta han som tar reda på saker och leder mig i rätt riktning. Nu innan Milano-resan fick jag dock i uppdrag att lista 5 saker jag ville göra/se.

En av sakerna jag visste att jag vill se i (eller ja utanför) Milano var Lake Como ↑ jag tog reda på det men däremot googlade jag inte några bilder på själva sjön eller Como och läste inte för mycket om det, det fick bli en väldigt fin överraskning.

Hur gör man research inför en resa på bästa sätt?


* Fråga vänner. Du känner dina vänner och kan vända dig till dem som har liknande smak för bästa tips för ett resmål.

* Utgå ifrån dig själv. Det spelar ingen roll om det finns ett jättehäftigt konstmuseum i den här staden, om det inte är din grej så skippa det!

* Googla, och läs bloggar. Jag gillar att hämta min reseinspiration från andra bloggar och brukar söka på “tips ‘specifik stad' blogg”  för att hitta vad just olika bloggar skriver om resmålet.

* Känner du någon i landet/staden? Fråga hen! Locals kan alltid ge särskilt bra och exklusiva tips.

* Skippa pressen om att “hinna med allt” och fokusera på det DU gillar och prioritera ditt schema efter det. Jag fick ett bra tips från Sanna som alltid fokuserar på en viss stadsdel under en weekendresa istället för att försöka hinna med allt.

* Kom ihåg, vi är alla olika och det bästa är att göra det som fungerar för dig!

Jag älskar att snubbla över mysiga caféer, som detta i Innsbruck, och tycker det är mycket trevligare än om man googlat fram trendigaste caféet i någon stad. Håller ni inte med?

Och mitt absolut bästa research-tips inför en resa?

Det är att göra research under resan! Prata med folk och locals. Fråga om de har någon personlig rekommendation. Om det slutar med att du känner dig helt lost och inte vet var du ska, då kan du alltid leta upp ett cafe med wifi och ta hjälp av Google. När jag reser så googlar jag mer om resmålet under resan än innan och tar reda på om det finns något speciellt jag vill se eller göra. Så det gav även svar på Idas följdfråga som var när du väl är på plats, googlar du någonting då och bestämmer dagsaktivitet efter det? Svar ja, det gör jag :-)


Hur ser du på rese-research? Tar du reda på allt om ett nytt land eller en ny stad innan du reser dit? Och vilka är dina bästa tips för att göra research inför en resa?

FÖLJ:

35 svar

 1. Jag tar reda på saker när jag är på plats istället för att googla sönder innan.

  tex: var kan jag hitta bästa restaurangen i det området jag är NU? istället för “bästa resturangen i paris” och kanske behöva spendera två timmar på tunnelbanan bara för att det är en bit bort.

 2. Mycket intressant inlägg!

  Jag tror inte heller på “måsten” i bemärkelsen klassiska turistgrejer, såvida man inte är väldigt intresserad av vissa saker. Jag har till exempel, trots mängder av New York-resor, aldrig besökt Frihetsgudinnan. Jag har bara åkt förbi med båt och kommer troligen att nöja mig med det.

  Jag googlar “lite lagom”, läser bloggar och kollar i viss mån restauranger eftersom jag har en del allergier och mat är bland det viktigaste för mig på en resa.

  Många skriver att hotellets läge är enormt viktigt men det tycker inte jag är avgörande. Okej, det ska väl inte ligga totalt off. Men en stunds promenad eller tunnelbaneresa är ju en del av upplevelsen. Och vad som är “centralt” beror som sagt på vad man vill uppleva.

  Sammanfattning: Jag gör en viss grundplan, med saker jag verkligen vill se och restauranger jag verkligen vill besöka. Sedan får väder, humör och dagsform avgöra resten. Erfarenheter säger (åtminstone vad gäller New York) att ju mer öppen man är för att bara uppleva, desto fler överraskningar väntar runt hörnet. :)

  1. Härlig kommentar Anna, tack! Jag kommer ihåg min första gång i NYC, var 17 år och hade 24 timmar. Vi skyndade ner till hamnen för att titta på Frihetsgudinnan innan vi stressade vidare för att hinna avverka alla de viktigaste affärerna, haha…

   Jag vet inte riktigt vad jag tycker om hotellets eller boendets läge, kanske är jag lite bekväm och gillar när man kan promenera från boendet – men det behöver ju inte vara mitt i det mest populära området heller.

 3. Jag researchar väldigt lite och det blir mindre desto mer jag reser. Minns när jag var barn och vi alltid lånade böcker om landet på bibblan, nu läser jag ifos alltid wikitravel.org för att se hur man kommer från flygplatsen bäst och det är min enda källa typ. Annars vet jag vad jag vill se i och med att jag besöker en plats och resten upptäcker jag och tar det som det kommer. Behöver jag inspo under resan tar jag och kollar insta på staden.

  1. Jag kan tänka mig att med den frekvens som du reser så skulle du inte hinna med så mycket research, haha ;) Och sen blir man väl van att vara på nya platser också och känner inte samma behov av att “ha stenkoll”.

   Instagram – vilket bra tips! Letar du upp någon särskilt hashtag då eller kör på location?

 4. Vilka super bra tips :) Jag är en som kan googla när jag är sjuk och allt jag hittar är typ dödligt så jag får jätte stor ångest.

  1. Haha alltså det är ju ett annat tillfälle då google kan göra mer skada än nytta ;)

 5. Otroligt bra tips! Du tar upp många punkter som jag själv inte ens tänkt på. Själv googlade jag sönder inför min första resa till en annan kontinent, som dessutom var min första utan föräldrar. Träffarna jag fick var bilder på giftiga ormar och artiklar om hur folk avrättats för att ha burit linne, jag blev livrädd haha. Men det visade sig att artiklarna var överdrift.

  http://nouw.com/bellss

  1. Tack Bella! Och så kan det ju absolut vara, medier ger inte alltid en rättvis bild – kanske därför jag gillar att hämta min info och inspiration från andra resebloggar ;) Jag kommer ihåg när jag skulle flytta till Indien, min mamma skickade info från vad Utrikesdepartementet rekommenderade för resor dit, och sånt kan ju lätt göra en lite avskräckt och man glömmer vilket stort land Indien faktiskt är.

 6. Jag brukar researcha “lite lagom”. Dvs jag brukar läsa på lite så att jag vet om det finns något speciellt som jag verkligen inte vill missa. Men sen lämnar jag mycket luft för det oförutsedda … Ibland när vi ska på restaurang vill jag oxå kolla innan. Har chansat tusen gånger, men blivit besviken så många gånger att jag börjat tänka att det är värt att läsa på … ;)

  1. Jag förstår vad du menar, att chansa på restauranger är inte alltid lyckat – men själv har jag lite problem med att googla efter bra restauranger, just för att det genuina och lokala som kanske är lite enklare men väldigt bra inte nödvändigtvis dyker upp på Tripadvisors listor eller i ett blogginlägg om “bästa restaurangerna i XX”. Sen är jag inte alltid ute efter just det, men tycker det är kul att vandra längs nya gator och se vad man snubblar över :)

 7. Härligt avslappnad inställning, men tror verkligen det beror sig på hur man är som person. Har exempelvis en väldigt berest och avslappnad vän som är precis som du i frågan. Jag skulle däremot få magont. Älskar att planera och bocka av typiskt turistiga saker. Ser gärna annat OCKSÅ och ofta ger det en stresskänsla att behöva bocka av, men samtidigt är jag ju intresserad av det. Också bra i mitt yrke kanske som lärare att jag faktiskt är intrrsserad av de där sevärdheterna vi läser om… och apropå Big Ben. Big Ben var alltid min dröm och därför är och förblir det något speciellt med den för mig, även om den inte var alls som jag trodde. Har väl med Peter Pan att göra… ;)

  1. Åh Peter Pan och Big Ben, förstår om du hade en något drömmigare bild av alltihop ;) Och ja, i ditt yrke kan det nog absolut vara en fördel!

   Sen så blir man nog lite mer avslappnad ju mer man reser. Eller så kanske det bara har och göra med att jag är lat? Haha

 8. Anledningen till att kag vill resa någonstans ör ofta att jag hört eller sett någon grej och blivit besatt. Tex var jag besatt av Akropolis i Aten och läste allt jag kom över om just den. Sedan va jag i Aten på min första resa ensam och besökte templet nör jag var 17. Templet var det enda jag hade researchat så allt annat jag upptäckte var en ren slump.
  Mu läser jag ofta en reseguide eller två men det är i regel känslan av staden/platsen jag är ute efter men besattheten består. Det ska jag ärligt säga. Just nu ör jag besatt av sylt utanför München och spanska ridskolan. Detta trots en extrem hästallergi.

  1. Oj, vad intressant Alex! Kul att höra, hade ingen aning :) Har du något sådant drömresmål som du inte besökt ännu?

 9. Minns att jag har sprungit, med en tonårsflicka, på varenda trendigaste shoppingbutik som finns i Stockholm. Från Södermalm till Östermalm. Minns också minen när jag slösade tid på att besöka toalett. Äta hann vi nog med i alla fall. Minen när jag råkade reagera på sandaler för 2000 kr, på rea. -”Mamma vi är i Stockholm”. Minns att vi följde en lista med namn och adresser. Du kan nog researcha om du måste! puss puss

  1. Haha mamma <3 Det säger väl ganska mycket om din dotters utveckling under de senaste åren...? ;) Och hälsosam bild jag hade av Stockholm, hehe.

 10. Åh vilket jättebra inlägg! Jag är en sån som lätt fastnar i research-träsket eller vad man nu kan kalla det, haha :D Men här fick jag ju flera bra tips att tänka på inför nästa gång :)

 11. Jag gör väldigt lite research. Jag är inte så att jag kan kolla på bilder från stället jag ska till i timtal, jag ska ju dit och titta så då behövs det väl inte? De bästa grejerna är oftast överaskningar ändå. Jag tycker dina tips var bra!

  1. Haha så känner jag också- och att jag inte vill spoila allt det fina genom att först ha sett det på bild! Tack Anna!

  1. Whatever floats your boat, som man säger ;) Det är ju faktiskt inget fel med att googla sönder om man faktiskt gillar det och själva planeringen! Kul att du även planerar resor som inte görs, det känner jag skulle kunna bli ett bra inlägg? :D

 12. Jag googlar sådär lagom tror jag. Först o främst område att bo i.. (har inget för Hamburg i december än..) nära kommunikationer o gärna shopping o restauranger… känner inte att jag måste göra en massa turistsaker..o liksom Anna kommer jag nog aldrig besöka frihetsgudinnan. ..satt en sommarkväll i New York o var sugen på jazz..googlade o gick in o lyssnade på banden o hittade ett ställe i min smak..sen dess planerar jag alltid så jag är i New York minst en måndag för Grove steet Stompers på Arthurs tavern..Googlar däremot events…ska t.ex på Storbandsjazz o typ lindyhop som råkar infalla under sommarens NY-besök. Har också bl.a varit på föreläsning om fotografering i en stor fotoaffär.. ja sånt som fångar mitt intresse helt enkelt.. I Aten nyligen hade jag ingen aaaaning om att det var strejk på t-banor o bussar.. Akropolis såg jag från takbaren på mitt hotell o när jag drällde omkring på stan…

  1. Intressant Evy, tack så mycket för din kommentar!! :) Låter klokt att söka upp särskilda events i förväg.

 13. Its a sign! Jag som precis förskrivet ett inlägg på exakt samma tema, men inte lika omfattande, som bara ligger o väntar på att få publiceras.
  Kanske ska vi icke-researcha på vår Polen-roadtrip?

  1. Nämen, vilket sammanträffande med dig OCH Sanna (instagram)!! It’s definitely a sign, och it’s a sign att vi ska till Polen och inte googla innan ;)

 14. A good traveler has no fixed plans and is not intent on arriving – Lao Tzu

  ;)

  Super tipps, Jeffe! Jag tycker om den här “Go with the Flow”-attitude :D

  Jag brukade vara en traveller, som gorde research på ALLT i förhand! Jag och min familj flög också med helicoptern till Grand Canyon och jag har säkert kolla ALLA företag som bjuder på den här äventyr i förhand :P

  Jag gör inte mera excessive research… men, man kan faktiskt spara massor med pengar, om man är lite förberedd t.ex. local scams, bra discounts, offerter etc. Såna saker kollar jag fortfarande i förhand.

  1. Tack för din kommentar Taaanz <3 Tycker det låter bra att du inte är lika obsessed av att researcha som innan ;) Discounts och offers är kanske något jag borde kolla upp, det får du lära mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.