Jennifer sandström

Lucia i Finland – Helsinki edition

I veckan passade jag på att besöka den stora vita kyrkan i Helsingfors, Domkyrkan, när Lucia-firandet tog plats på kvällen den 13:e. Jag tog med mig Malin och hoppades på att massor av julkänsla skulle infinna sig. Det gjorde det åtminstone litegrann.

Jag har alltid älskat lucia. Kanske främst under skoltiden när det alltid anordnas supermysiga och charmiga luciatåg i skolan. Vissa år var jag själv med. Och det har alltid varit en sån där stämning som ger en gåshud. Låtarna man känner igen, den mörka lokalen som lyses upp endast av lucians krona och tärnornas ljus. Julstämningen och alla känslor. Så, av denna anledning är jag glad att lucia till viss mån firas även här i Finland. Det firas främst av de finlandssvenska här i landet men jag har hört att det börjat leta sig in lite smått bland de finskspråkiga också.

Hur skiljer sig då Lucia i Finland från Lucia i Sverige? Inte så jättemycket, egentligen. Jag har förstått att lucia-firanden skiljer sig lite från stad till stad, också i Sverige. Och lucian här i Helsingfors som jag fick uppleva i onsdags, var i alla fall inte en lika stor besvikelse som lucian i Åbo för 3 år sedan (som jag möjligen gick ut och kritiserade lite väl hårt, sorry). Mina förväntningar var visserligen lägre – så jag blev snarare överraskad.

I Åbo kom lucian nämligen in med släckta ljus, men här i Helsingfors var ljusen tända. Det fanns några fler tärnor och sjöngs några fler sånger. Men jag insåg att det var lite andra sånger än vad jag är van med från Sverige – kände kanske igen 40%. Och så pratades det eventuellt lite väl mycket, prästen, stadens borgmästare och två till personer höll små tal. Nu har jag ju inte varit på ett luciatåg i Sveriges huvudstad, så kanske ser det liknande ut där?

Men det var såklart mysigt ändå. Och vackert.

Sen gick lucian och alla tärnor ut, vinkade till folket och hoppade på sin häst och vagn för att åka på en liten parad genom staden. 


Ps. Snart kommer mitt andra månadsbrev ut, så registrera dig här i högerspalten för att inte missa det ♥

FÖLJ:

6 svar

  1. Jag är också en luciaälskare och hade tänkt gå och se kröningen i Helsingfors i år men har förstått att den brukar vara väääldigt välbesökt. Minns du typ hur tidigt du gick dit i fjol för att rymmas in i kyrkan? :)

    1. Jaaa, gör det! Det var en fin upplevelse. Alltså jag tror vi var nästan 45 minuter-1 timma innan det började. Kan rekommendera det för att få bra plats :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.