Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lights off

Det här med att bli nöjd med sitt hem och inte ständig vilja förändra saker, blir man någonsin det? För mig behöver det inte handla om att köpa nytt, men något som förnyar litegrann. Sedan jag var barn har jag alltid fått en enorm kick av att möblera om. Jag älskar att få flytta runt på möblerna och skapa en ny känsla i rummet. Varför är det så tillfredsställande? Jag vet inte. Det var även jag som 12-åring målade om själv i mitt rum och dessutom hade stort inflytande på att vi 1. skulle tapetsera om i resten av huset och 2. vilka tapeter vi skulle ha.

Vår nuvarande lägenhet som vi hyr är kanske det första hem jag har sen jag flyttade hemifrån, som är lite mer mitt egna och planerat så som jag vill ha det (tillsammans med min kille förstås, han har faktiskt starkare åsikter gällande hemmet än vad jag har). Men det är fortfarande inte en lägenhet vi äger och kanske har det därför inte känts som om vi faktiskt måste fixa allting.

Så, sen vi flyttade in december 2017, har några saker blivit lämnade ogjorda. Lampsituationen är en sådan sak. Någon gång under förra året lyckades vi faktiskt få hem två taklampor. Men sänglampor, who needs that? Jo, det skulle faktiskt vara trevligt. I höstas fick jag faktiskt en lampa av Veera som hon inte längre behövde, en skrivbordslampa som nu har åtagit sig uppdraget som sänglampa. 

Även tavlan ståendes på mitt skrivbord har intagit en temporär position. Skrivbordet här fyller inte heller någon funktion egentligen, jobbar för det mesta vid köksbordet.

Och bra ljus är faktiskt en av mina viktigaste saker i livet. Bra ljus för mig innebär 1. inte för starkt ljus och 2. hellre många små ljuskällor än få stora. Våra taklampor fungerar mer som dekoration än vad vi behöver dem för ljuset. Drömmen vore förstås att ha dimmer på alla lampor, då kan taklamporna fylla lite mer funktion, men det har vi inte än.

Tycker Lamp24 beskriver det bra på sin hemsida om just taklampor: att man ska fundera på vilken funktion lampan fyller, och det är sedan avgörande för vilken typ av lampa man bör hänga up (och även vilken glödlampa som passar bäst). Den bästa sortens ljus tycker jag dock man kan få från spotlights, och den värsta sorten från lysrör. Istället för taklampor, i köket och för badrumsbelysning så tänker jag att just spottar gör sig väldigt bra. Och beträffande våra sänglampor skulle jag helst vilja hänga upp vägglampor, tror det skulle vara snyggt på den gråa väggen och vara en fin inredningsdetalj i vårt sovrum.

Är ganska nöjd med våra lampor, men de fyller inte helt och hållet sin funktion. En skrivbordslampa är liksom lite för stark på kvällarna när man vill läsa. Och att bara ha en på ena sidan av sängen är inte heller optimalt om det är den andra som vill läsa… Jag skulle kunna tänka mig någonting i den här stilen till vårt sovrum, skulle vara fint med svarta lampor på väggen.

Lamp24 har dessutom fri frakt om man handlar för över 500kr och en månads öppet köp. Fun fact är också att det är ett tyskt företag som sålt lampor på nätet sedan 1999.

Mitt mål i livet (okej, inte mitt enda) är också att sakta men säkert byta ut diverse IKEA-prylar i vårt hem till något annat (som vi sen kan ha hela livet, typ). IKEA är praktiskt, men också ganska tråkigt. Just nu är de flesta av våra lampor just sånna och när jag kikar på det enorma utbud som Lamp24 har så inser jag att det finns massor av spännande alternativ. Jag brukar också leta efter mer unika lampor secondhand men tycker att det känns lite risky pga. gammal elektronik osv. (kanske är jag onödigt försiktig?)

Och speaking of lights och rubriken, älskar just nu låten Lights off med Charlie Cunningham – tips!

FÖLJ:

9 svar

 1. Den skulle passa jättefint hos er, men den är alltså stor! När vi sålde min mammas hem så tog jag med mig den gröna Bumlingen ihopp om att den skulle hitta ett nytt hem. Tyvärr tyvärr är den för stor för oss. Snodde istället en PH lampa som vi ska sätta ovanför matbordet.
  Den Bumling som jag har i ett lager som bäst är ursprunglig, dvs 50 år, men elektroniken är utbytt. Så helt safe alltså. Gallret har en pigg borta så det tänkte jag att min syster i Sverige kunde fixa nytt. Så en slant har vi tänkt ta, men den måste få hitta rätt hem 😊

 2. Bra belysning är så viktigt när man bor i ett land som till 60% av tiden omges av mörker (gud vad det lät pessimistiskt – varför bor jag här?! Haha!). Kan dessutom hålla med om att det är roligt att ha inredning från andra ställen än IKEA!

  1. Också en bra poäng faktiskt. På sommaren behöver man ju inte lampor, men på vintern däremot behövs de nästan hela dagen ju… ☺️

   Och då bor du ändå i den del som har betydligt mer ljus på vintern än resten av landet 😉

 3. Bra belysning är sååå viktigt!!

  Jag älskar våra lampor från IKEA som typ ersätter fönster. Ger så bra ljus!

  När vi flyttar ser jag fram emot att fylla hemmet med bra belysning. Är det något som är värt att satsa pengar på så är det just belysning hemma, tycker jag :)

  1. Vadå ersätter fönster? Ger de liksom dagsljus? Låter optimalt för att fota hehe. Har sett några sånna som har lampor man kan ha olika sorters ljus på, verkar också som en dröm!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.