Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

En längtan till berg, Alperna & att åka på skidsemester.

Inlägget presenteras i samarbete med Lion Alpin

skidsemester i Alperna

Det var nog egentligen efter att jag flyttat hemifrån och lämnat Gällivare som jag kom till insikt med hur otroligt vackert ett berg kan vara. Jag kom hem till det lilla samhället i norr och såg på hela fjällvärlden med nya ögon. Jag fick chans att bo i Kanada där jag kunde promenera ner till havet och samtidigt blicka ut mot snöiga bergstoppar. Jag åkte slalom nedför backar i Whistler. Och så fortsatte jag till Nya Zeeland, där bland de absolut vackraste bergsmiljöerna i hela världen finns, faktiskt.

Ett par år senare fick jag äntligen chans att besöka Alperna för första gången. Det var våren 2014. Jag bodde i München och brukade promenera upp på högsta utkiksplatsen i Olympiaparken, för därifrån kan man se bergskedjan när det inte är molnigt. Och så blev det påsk och min pappa flög ner och vi bilade till de där magiska bergen som jag drömt om så länge. De tyska Alperna. Och Alperna är exakt så fint som man tänker sig och som alla säger att det är. Några månader senare besökte jag även de Österrikiska Alperna och det var svårslaget.

Men en skidsemester i Alperna, det är något som fortfarande står på min lista över drömresemål. Jag växte upp med vintern och med skidåkning såväl på längden som utförs, och vi åkte liksom aldrig på skidsemester, för vi kunde ju ta bilen 5 minuter upp på Dundret och åka skidor i vårvintersolen. Idag ser jag dock flertalet anledningar till varför man vill och bör åka på skidsemester och kanske framför allt till Alperna!

Alperna skidsemester

Bilder från en påsk för snart 3 år sedan, i Ruhpolding, de tyska Alperna. 

6 anledningar till att åka på skidsemester i Alperna

Det är ungefär såhär jag tänker mig att en skidsemester är. Det är också dessa anledningar som gör att jag lockas till det och hoppas på att få uppleva detta så småningom.

1. En aktiv semester. Semestrar med dagar på stranden är long gone för mig och för många andra. Aktiva semestrar har trendat de senaste åren och det är inte svårt att förstå varför. Jag uppskattar verkligen att antingen upptäcka en stad till fots, vandra genom ett vackert landskap eller varför inte utföra någon annan aktivitet såsom skidåkning? Och så kan man i slutet av dagen, när man är helt mör i kroppen, känna att åh vad skönt, äta en god middag och krypa ner i en hotellsäng.

2. Naturen gör gott. Hav, berg, skog, natur… Det spelar ingen roll vad det är men just det där naturliga gör så himla gott. Jag älskar det. Det är total avkoppling att befinna sig där ute i det som jorden producerat helt utan våran hjälp.

3. Ljuset. Visst, man kan åka på skidsemester till Gällivare, det är fullt möjligt och miljön där uppe är exotiskt på sitt sätt. Men en anledning till att bege sig söderut i Europa är ljuset. Solen är uppe längre och det är perfekt för dig att ladda depåerna med D-vitamin och solenergi.

4. Bra fest. Jag har aldrig varit på skidsemester, men jag har varit på många afterski. Det var en av perksen med att växa upp i Gällivare, vi drog på oss friluftskläder och körde upp till Björnfällan för att gå på afterskin. Man behövde inte ens åka skidor innan, så bra. Och jag har hört rykten om att festen på skidorterna också ska vara bra. Nu är det dock kanske inte detta som lockar mig främst, men ändå.

 5. Äventyr. Trots att jag vuxit upp med skidåkningen så är jag fortfarande rätt mycket chicken när jag står där i backen och ska ta mig ner. Varenda liten brant och hård sväng kittlar i magen och nerverna. Det är faktiskt lite att kliva utanför min komfortzon att åka slalom i en backe som är lite brantare än vad jag är bekväm med. Och det finns ju en tjusning i det! Sen tänker jag att det också måste finnas andra vinteräventyr att utforska på dessa skidorter? I vintras åkte jag ju hundspann i Gällivare och det är en upplevelse jag varmt kan rekommendera. Men vad mer kan man hitta på, kanske klättring?

6. Kultur. Alperna är ju så himla magiskt med sin kultur. Husen, klädseln och maten är alltihop så charmigt och trevligt. Det är dessutom en bra anledning till att åka på skidsemester till nya platser, vare sig det är Kanada, nya Alp-länder eller kanske norra Sverige. Skiljer sig italienska Alperna från de österrikiska? Jag vet inte, men det skulle vara kul att upptäcka.


Om man vill ta sig iväg på ett sånt här äventyr så kan man åka på vinterresor med Lion Alpin. Lion Alpin är en del av Skandinaviens största alpresebyrå som ordnar skidresor över hela världen. De kan erbjuda skräddarsydda paketresor till grupper såväl som par och just Lion Alpins skidresor går till Österrike, Italien och Schweiz.

När var du senast på skidsemester?

Skulle vara kul att höra era åsikter och upplevelser om skidsemestrar. När var du senast iväg? Har du nästa skidresa inplanerad? Vart åker du helst? Eller är det inte alls för dig?

Själv så får jag fortsätta längta, för först ut är ett äventyr i Indien.

FÖLJ:

6 svar

  1. Jag älskar Olympia parken. Brukar vila där på toppen nör jag springer. Åh längtar så till jag kan göra det igen!

    Apropå alperna! Finns många finfina Orter på bilavstånd från München. Välkommen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.