Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hur säljer man sina tjänster och tar betalt av vänner och bekanta?

Jag har tidigare pratat om vikten av kollegor när man jobbar som egenföretagare eller är frilansare. Eller om man är anställd men kanske har en sidobusiness. Det är så viktigt att få support, kunna hjälpa varandra och utbyta alla möjliga tankar och idéer. Dessa kollegor blir ofta också ens vänner. Och visst ska man ställa upp för varandra men någonstans måste du också förstå vad som är jobb för dig. Om du är fotograf till exempel, eller tar väldigt bra bilder, såklart vill du fota nära och kära och ge dem bilderna. Men när förfrågningarna börjar trilla ni, “du, skulle du vilja ta lite bilder bara, på vårt bröllop?”, en efter en – kan det vara värt att börja fundera på att sätta upp en prislista. Även för dina nära och kära som du finns där för i vått och torrt. Och även om det är business-kollegor som kanske behöver hjälp med att sätta upp en hemsida, eller vill lära sig mer om sociala medier – som du ju är så duktig på.

Jag har själv betalat min bror för hjälp med min hemsida (inte i närheten av vad en främling skulle ha debiterat, men ändå) och sen jag blev egenföretagare och numera erbjuder tjänster så har jag vänner som anlitar mig.

Hur tar man betalt av vänner och bekanta? 

Jag tycker det är betydligt lättare att ta betalt av företag än privatpersoner generellt. Företag vet att det finns ett pris på tjänster (även om de inom influencer-branschen ibland försöker betala med andra saker än pengar). Och även om privatpersoner också fattar att det kostar att anlita någon så kanske man inte ser exakt hur mycket jobb som verkligen ligger bakom något.

sälja tjänster vänner familj

Som till exempel att “fota lite bilder under ett bröllop”. En fotograf vill inte bara plocka upp kameran och ta lite halvbra bilder, man vill såklart fota bra bilder och dessutom fotar man i RAW-format som sedan ska öppnas i ett program och redigeras lite innan de är klara (och bilderna ska också sorteras och väljas ut vilka som blev bäst av alla hundratals man fångat). Det är liksom inte bara att lämna över minneskortet. Jag tänker att när man utför det jobb som är ens yrke, så vill man leverera samma resultat oavsett om det är en okänd kund eller en god vän. Särskilt eftersom det dessutom fungerar som en portfolio för framtida kunder och är ett kvitto på det jobb man gör.

Jag har också haft en tanke om att privatpersoner inte är lika villiga att investera i vissa saker på samma sätt som företag kanske är. Vi kanske bokar in en massage för närmare tusenlappen, och köper blommor eller alkohol utan att blinka, men investera en summa i sitt intresse eller sin passion – det är kanske inte lika självklart. Eller det är den föreställning jag haft, så när det visat sig att många faktiskt är villiga att betala för att till exempel få hjälp med SEO, har jag blivit förvånad.

Att ta betalt av vänner är dock den absolut svåraste gruppen. Men det finns många anledningar till varför du bör ta betalt även av vänner och inte jobba gratis.

Därför ska ta du betalt av vänner och familj

 • Det är fortfarande ditt jobb. Även om du älskar ditt jobb som fotograf, eller jag som älskar sökoptimering, så är det ändå en källa till inkomst för dig. Det är det du livnär dig på. Om du däremot har ett annat heltidsjobb och bara fotar som en hobby, ja då kanske du är mer villig på att ställa upp och fota gratis eftersom du kanske inte tar andra uppdrag och inte ser det som en business. Men om å andra sidan alla du känner plötsligt vill att du ska komma och fota dem, får du kanske tacka nej – eller göra en business av det.
 • Du gör ett bättre jobb. Jag tror att uppdraget blir bättre utfört och mer professionellt om det finns ett pris på det. För även om du vill leverera ditt bästa jag oavsett, så känns det mer “på riktigt” om även din kompis betalar för sig. Om du inte får betalt kanske du tänker att “äh, det är inte så noga…”
 • Andra förstår att uppskatta värdet i det du gör. Att ta betalt är också ett tecken för din omgivning att du värdesätter din kunskap och att de också borde göra det. Man “tar inte bara lite bilder” utan man utför faktiskt ett jobb som man lagt ner massor av timmar på att lära sig och bli bra på.
 • Du kan prioritera det. Om du tar betalt även av dina vänner och bekanta som vill ha hjälp så kan du prioritera arbetet på samma sätt som dina andra uppdrag. Om någon är villig att betala för de tjänster jag erbjuder så kan jag hjälpa dem under min arbetstid – om de däremot vill att jag ska ställa upp gratis kanske jag behöver nedprioritera det och då kanske de aldrig får hjälp.

ta betalt vänner familj

Så tar du betalt av vänner och familj

 • Förklara att det är det du livnär dig på och du vill jättegärna hjälpa hen men för att kunna prioritera och göra ett bra jobb behöver du ta betalt.
 • Ge rabatt. Eftersom mina vänner ändå är mina vänner kan jag känna att jag vill ge något extra, ge dem lite mer. Så förklara att du behöver ta betalt eftersom det är ditt jobb, men eftersom ni är vänner kan du ändå ge ett schysst och riktigt förmånligt pris. Vad för rabatt som känns bra och rimlig här kan variera och det får du känna efter själv.
 • Är dina vänner också egenföretagare som säljer tjänster och alltså sitter i samma båt? Då borde de ha förståelse. Och kanske kan ni köpa tjänster av varandra till och med?
 • Leverera värde – var professionell och ge valuta för pengarna. Förhoppningsvis kommer din vän gå lycklig därifrån och vara glad över att ha anlitat dig. Och även om jag personligen känner att jag gör ett bättre jobb när någon betalar för det och man inte bara “hjälper en kompis” så finns kanske en risk att det blir tvärtom, att man presterar sämre för “det är ju bara en kompis”. Fall inte i den fällan. Värdera kunden som vilken annan kund som helst.

Kom också ihåg att du aldrig behöver ange ett pris på rak arm när någon frågar dig, du kan alltid be om att få återkomma med ett erbjudande och pris.

Har du sålt något till en vän eller familjen? Hur upplever du detta?

Känns det okej att ta betalt av vänner och bekanta, eller tycker du mina tankar om detta är helt orimliga?


Här kan du läsa mer om vad jag skrivit om företagande.

FÖLJ:

16 svar

 1. Jag köper gärna av eller betalar gärna vänner för tjänster! Det handlar för mig både om att stötta deras business och få något jag vill ha. Även om jag skulle få betala samma pris som en främling får jag antagligen liiiite mervärde i form av ett fint minne av en fin vän eller lite extra kärlek i tipsen, råden eller vad det nu är jag köper. Nu senast köpte jag en fin bild på en fyr här i Östergötland av Helena Gunnare. Bilden är sååå fin och förutom att den påminner mig om henne ska den få sitta på väggen vid mitt skrivbord och vara min business ledfyr :) Sjukt nöjd är jag (y)

  1. Så härlig inställning Linnea! Och vad kul att du köpt en av Helenas bilder – de är SÅ vackra! Fyren var särskilt fin, bra köp! Och det är sant, rabatt är förstås inte nödvändigt alltid :)

 2. I vissa yrken är detta svårt. Peter har haft en byggfirma hela sitt liv och vänner och bekanta har ALLTID tyckt att han kan montera lite kök åt dem och sånt. Gratis. På sin fritid. Knepigt det där.

  1. Jaa jag tänker att man kan applicera principerna/tipsen i det här inlägget på egentligen alla yrken. Byggfirmor är väl ännu ett klassiskt exempel :) Har han varit bra på att ta betalt då?

 3. Jag har ett litet företag och syr främst barnkläder på beställning men även andra beställningsarbeten. Jag har även samarbetat med amatörteatergrupper. Vänner och bekanta är tillsvidare min största kundkrets och alla har nog varit villiga att betala. Men jag ger nog alltid mycket rabatt. Men jag tänker samtidigt att den rabatt de får, lite fungerar som reklam också, då de sen antagligen berättar vidare om mig och rekommenderar mig om de är nöjda såklart. Men det här är något jag gör vid sidan om ett heltidsjobb så inget jag lever på.

  1. Vad roligt att höra att det är dina vänner och bekanta som är din största kundkrets! Och intressant också hur du resonerar kring rabatten och att de också fungerar som word-of-mouth marknadsföring, bra poäng! :) Har du någonstans listat vad priserna ligger på? Eller tar du bara beställningar genom kontakter?

 4. Jag har själv som fotograf upplevt att de som står mig närmast gärna betalar för att jag fotar åt dem. Har tagit betalt både då jag har fotat studentfoton av mina bästa vänner och konfirmationsfoton av min syster. Det är oftast dedär som är något mellan vänner och bekanta, som tycker att jag kunde fota lite gratis åt dem. Vet inte hur många förfrågningar jag har fått under det här läsåret om att komma och fota årsfester mot att jag får komma gratis in på efterfesten sedan? Ööh nej tack?

  1. Åh vilken intressant input, tack! Vad bra att dina närmsta i alla fall vill betala. Brukar du lyckas förklara att du tar betalt och vända en gratis-förfrågan till ett betalt uppdrag?

 5. Redigt bra skrivet . Hur ofta har jag inte lagat den där datorn eller den där mobilen för inget.. Vi är ju familj, klart vi får det gratis.. Så störande , jag försöker leva på det jag gör..

 6. Jag fotar inte så mycket längre men jag har fotat bröllop för vänner. Då har jag gjort det som presenten till dem.

  Numera när mitt skapande mest består i att jag syr och stickar kör jag mycket med tjänster och gentjänster. Dvs jag stickar en mössa till dig om du är hundvakt typ :) Jag lever ju dock inte på mitt skapande.

  När det gäller andra vänner som har företag tänker jag faktiskt mer tvärtom. Jag vill STÖDJA deras verksamhet och betalar gärna för mig.

  1. Fin idé att ge det som en present! Och samma med det du syr och stickar, det tror jag många uppskattar :)

  1. Aah det gör man också. Kanske du har fått gå igenom mycket kring detta med ditt företag?

 7. Ja det där bitarna hR man ju fått på så kört både jobbat gratis och tagit för lite betalt men ändå något.
  Men visst ha roman lärt sig något vid varje tillfälle såklart. Både om sitt egna yrke och kunnande i mitt fall som fotograf. Men även att hantera kunder.
  Får idag inga som frågar om gratis jobb förutom vissa hotell som vill ge en natt på deras hotell som betalning?!
  De är nog lite inne på att det går ju att göra så till influencers så varför inte till alla…
  Men tror man måste gå igenom det där med att ta lite betalt lite gratis jobb etc för att få testa på själv men även lära sig sitt utövande. Det gäller bara att inte hamna där för länge.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.