Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Hedon Spa & Hotel: Spa-hotell i Pärnu, Estland

En av de resor jag önskade göra under det här året var en resa tillsammans med min mamma. För den resan tänkte jag att en spa-resa skulle passa fint. Så vi bestämde oss för att åka iväg på en spa-weekend under våren! Vi hade egentligen inte några särskilda önskemål, mer än att det skulle vara någonstans i Europa, på en plats vi inte tidigare besökt och med ett härligt spahotell. Ett önskemål var såklart också att det skulle vara prisvärt. Och sen skulle det gärna vara smidigt att ta sig dit, för mig från Helsingfors, och för min mamma och moster från Göteborg. Efter en del research av flyg och spahotell landade vi tillsist i att en sparesa till Estland skulle vara det bästa alternativet. Valet av spahotell föll sedan på Hedon Spa & Hotel i Pärnu.

» Här har jag skrivit om spaupplevelsen på Hedon.

spa hotell Pärnu

När jag började kika på resmål i Estland insåg jag ganska snabbt att Pärnu är Estlands kanske främsta stad för den perfekta spasemestern. I Pärnu finns ett flertal olika spahotell och du kan välja bland dessa utifrån din budget och specifika önskemål. Jag ville att hotellet skulle ligga precis vid stranden, även om det här var i början på juni och det inte var något direkt beach-väder. Stränder är ju alltid trevligt. Dessutom fick det gärna vara en något lyxig känsla över hotellet. Med dessa två kriterier, nära till strand och lyx, kändes Hedon Spa & Hotel som det perfekta valet av spa-hotell i Pärnu. Såhär i efterhand kan jag säga att, det var det.

Hedon Spa & Hotel – ett av Pärnus bästa spahotell


Hedon Spa Hotel

Hotellets historia

Hedon Spa & Hotel ligger inte bara väldigt vackert vid Pärnu Beach med sin tjusiga arkitektur, det har dessutom en lång och spännande historia. Det började redan 1838 då det här erbjöds varma bad i havet under sommaren och varma bastubad under vinterhalvåret. Under åren utvecklades badhuset men under första världskriget förstördes allt.

Först 1926 byggdes spa:et upp på nytt igen och erbjöd då främst lerbad. Idag står samma byggnad kvar, den fina byggnaden som ni ser på bilden ovan. Det är den som huvudsakligen utgör spa:et på Hedon Spa & Hotel och kompletteras av den nyare delen av hotellet där de flesta rummen och restaurangerna är placerade.

Den här bilden är från Pärnu Beach, som ligger precis intill hotellet.

Pärnu beach strand

A place where the sun is always shining

Spa:et var stängt under många år men genomgick en helrenovering och Hedon Spa & Hotel öppnade sina dörrar under 2014. Så även om här finns en längre historia är hotellet i sin nuvarande form ett ganska nytt koncept och idag en av Pärnus största spaanläggningar.

Spa:et har ett ljusrum där du får sitta i väntan på behandlingar och efteråt, så även under årets mörkare månader kan du komma hit och ladda d-vitamindepåerna, därav deras slogan: a place where the sun is always shining. 

hotel spa Pärnu

Hotellets modernare del som vätter mot havet. Till vänster ser ni en bit av stranden där den tar sin början.

Pärnu strand

Min moster och jag på stranden.

Spaupplevelsen

Om du vill läsa mer om själva spa:et kan du göra det i det här inlägget där jag berättat om hur det var: Spaupplevelse på Hedon Spa.

spa hotell Hedon

Hotellets lobby.

Hotellrummet

När vi kliver in i hotellrummet blir vi inte besvikna. Det är precis vad hotellet utlovar, och känns precis som den maffiga entrén: lyxig. Det är dock en något modernare känsla, av förklarliga skäl. Här finns inslag av stilren design och spännande detaljer. Jag gillar detaljen med den lilla blomman, att sängarna är breda och att vi utan problem får plats 3 personer i det här dubbelrummet. Den långa bänken gör också att vi alla har gott om plats för våra väskor.

Hedon Spa Hotel room

Hedon Hotel

hotel Pärnu

Tips för ankomsten:

Efter jag bokat in oss på Hedon kom det ett mejl från dem där du med ett enkelt klick kunde förbeställa en ost- och fruktbricka till rummet som skulle finnas där och vänta på en vid ankomst. Och jag säger skulle för de var nämligen lite sena med den så när vi kom in i rummet fanns där ingen ost eller frukt – och jag blev lite besviken eftersom jag ville överraska min mamma och moster med detta… Men den dök upp ett par minuter senare (jag hann gå och möta dem i korridoren när de precis kom med den) och var väl kanske väntan värd det, kolla själv:

Pärnu hotel spa

Olika estländska ostar med ett spännande knäckebröd och någon picklad lite söt grej. 

hotel spa Estland

food Hedon Pärnu

Hotellets gym

För mig innebär spaupplevelser lugn, hälsa och njutning och därför tycker jag det passar bra att inkludera sköna promenader och lite träning under en spahelg. Vi gjorde ett par kortare besök i gymmet och lät musklerna få jobba lite innan vi fortsatte dagen inne på spa:et. Det är ganska litet men räcker gott och väl för ett träningspass!

Hotellfrukosten

Lugn och hälsa kännetecknar som sagt en sparesa för mig, men hotellfrukosten följer ett klassiskt koncept och här finns det mesta du önskar och inte bara hälsosamma grejer. Det känns dock bra, för njutning ingår såklart också i den optimala spahelgen, och då tycker jag man ska få äta croissanter eller sippa på ett glas bubbel till frukost om man önskar (den möjligheten finns nämligen, ingen extra kostnad tillkommer, så ta för dig).

hotell frukost Hedon Spa Hotel

Hedon Hotel breakfast

Det finns också en uteservering och här sitter vi sista morgonen när vädret tillåter.

spahotell Pärnu

hotell Hedon Pärnu

hotel Hedon Estland

Hedons restauranger

En av Pärnus bästa restauranger är faktiskt en av de restauranger som finns på Hedon Spa & Hotel: Resturang Raimond. Därför känns det som ett måste att äta en av våra middagar här och vi bokar bord för lördagen. Det visar sig vara en av de bättre måltiderna under den här resan!

De har också en bar i anslutning till restaurangen, precis vid reception. Vi tog lite bubbel här innan middagen.

hotell bar Hedon

spa weekend Estland

Min mamma och moster skålar och njuter av den lyxiga spahelgen. 

Restaurant Raimond

När jag kikar på bilderna från den här middagen ser jag att vi fick in hur många rätter som helst. Vi beställde egentligen förrätt, varmrätt och tillslut också efterrätt. Men det kom in ett par extra som var on the chef. Allting smakade ljuvligt och vi kände verkligen att den här restaurangen levde upp till sitt goda rykte!

Ribban för middagen sattes när den här lilla våtservetten kom till liv:

Restaurant Raimond

Sen började det med att vi bjöds på en liten för-förrätt, en jättegod någon typ av lite tjusigare bacon.

Restaurang Raimond

Och massor av spännande små bröd!

Restaurang Hedon hotel

Mellan de förrätter vi själva beställt och varmrätten så fick vi in en skål med rosa fluff, tydligen för att neutralisera smakerna i munnen. Väldigt spännande.

Hedon Spa Hotel restaurang

Huvudrätten valde vi ett vegetariskt alternativ. En zucchini med, om jag minns rätt, jättegoda linser uppe på. Och lite andra spännande grönsaker. Det var riktigt bra och inte alls sådär tråkig som vegetarisk mat ibland kan bli på vanliga restauranger. Restaurangen har dock en helt vegansk meny också, så förmodligen är de lite bättre på det här en genomsnittet.

mat Hedon Spa Hotel

Till efterrätt beställde vi faktiskt in tre olika som vi alla delade på – vi slog verkligen på stort den här middagen, det kändes som ett bra tillfälle att passa på. Den efterrätt som vann överlägset var dock denna veganska(!) pavlovan. Wow – skulle kunna återvända hit bara för den. Så imponerad av hur de lyckats få en klassisk pavlova vegansk!

vegansk pavlova Pärnu

Resto Akord

Om man bor på Hedon och blir hungrig men inte känner för fine dining så finns ett alternativ till: Resto Akord. Det är hotellets andra restaurang som serverar mat och den ligger precis vägg i vägg med Raimond, eller egentligen är de bara uppdelade med väldigt tjusiga och tjocka gardiner som gör miljön väldigt stämningsfull. Vi provade inte maten här men den håller förmodligen också bra nivå.

Bokning & priser

Om du är nyfiken på hotellet kan du se aktuella priser för Hedon här på Hotels.com (annonslänk). Det kan variera lite och är alltid något dyrare under högsäsong som är från juni till augusti.

boka Hedon Spa Hotel

Läs mer om spaet på Hedon här.

FÖLJ:

4 svar

    1. Ja, det är ett bra tips om du blir sugen på en spa-resa inte allt för långt bort. Ta flyget till Tallinn och sen en buss på ynka 2 timmar söderut så är du framme i Pärnu :) Tack för din kommentar, kram!

    1. Det ligger bara en billig bussresa på 2 timmar bort, jättesmidigt att ta sig dit även om man inte har bil alltså. Och ja, det var en bra mor- och dotter-resa :) Min mormor brukar också hänga i Pärnu varje år med sina pensionärsvänner, så vi har funderat på att åka dit igen tillsammans med henne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.