Jennifer sandström

Google Digital Garage – det första i Norden

I shoppingcentret Kluuvi i centrala Helsingfors har det plötsligt dykt upp ett litet krypin som andas 100% Google. Det var för ett par veckor sedan jag av en slump såg att New in Helsinki delade en artikel om att dörrarna slagits upp till Nordens första Google Digital Garage.

Och vi vet ju att Googles dörrar alltid är gratis att kliva in genom, så vad kan de ha för spännande att bjuda på här inne i en IRL googlevärld?

Google Digital Garage i Helsingfors

Vi går in här en fredag strax innan lunch. Det står 3-4 googlemänniskor med röda t-shirts. De tittar upp, ler och en kommer genast fram till oss. Jag förklarar att jag inte pratar finska men ändå är nyfiken på vad som finns här (är trots allt ett stort Google-fan som bl.a. besökt deras huvudkontor i Silicon Valley) och hur det fungerar. Men efterfrågan har tydligen var så stor att de redan i slutet på månaden kommer öppna upp för engelska kurser också. Hurra!

Vad är då det här konceptet? Och för vem är det?

Tanken är att Googles Digital Garage ska vara en plats för arbetssökanden, studeranden, entreprenörer, barn och familjer – som alla får chans att förbättra sina digitala kunskaper!

Varje dag erbjuds 1-2 föreläsningar under eftermiddagen på temat digital marknadsföring och förstås Googles verktyg. Emellanåt har de också kurser inom programmering och annat spännande för barn.

Dessutom startar de var tredje vecka en kurs på tre veckor som är mer heltäckande och överskådlig, där deltagarna får jobba med case och sen i slutet har möjlighet att matchas ihop med företag som vill anställa!

Min kille har varit på ett par av föreläsningarna och han fick självaste Reidar Wasenius som föreläsare. Det var ett par år sedan jag såg honom och det är omöjligt att inte bli förtjust. Bra på att snacka och lära ut!

Här finns information om föreläsningarna, ämnen och tider.

IKEA-inrett med små finska detaljer och Helsingfors skyline på väggen. Där skärmarna hänger kan du få olika små digitala tips, typ som att byta ditt lösenord oftare än var 5:e år och varför det är viktigt.

Google Digital Garage öppnade i början av september och finns just nu på ett flertal platser runt om i Europa. Det här i Helsingfors är det första i Norden och kommer som det ser ut nu vara här åtminstone till våren. Och varför det hamnade just här är inte helt tydligt, men kanske finns det många företag som spenderar mycket pengar på Google? Någon sorts potential måste man ha sett, eller så kanske en bra lokal och samarbetsvillig stad råkade finnas till hands?


Läs också: så lyckas du med din sökoptimering!

Google Digital Garage är en del av konceptet “Grow with Google”.

Jag brukade tidigare gå till ett coworkingspace som sponsrades av Microsoft (och alltså var gratis) men det stängde nyligen. Därför kändes det passande att Google öppnade detta just nu här i Helsingfors. Även om det inte är ett direkt coworkingspace, så är det ett ställe utmärkt för just arbetslösa, studerande och entreprenörer! Och jag tror inte de har något emot om du sätter dig här en stund med din laptop och tar en kopp kaffe. De verkar ganska snälla!

Ett tips är förresten också att spana in det digitala garage som finns online, eller som det heter på svenska: Google Digitalakademin. Här finns flera kurser som på en grundläggande nivå kan vara superbra för dig som vill lära dig mer. Jag kikade som hastigast på ett par och måste dock säga att intrycket var att de inte var jättebra (när man ser att personen i videon läser från skärmen har man i alla fall tappat mig). Men är säkert ett bra alternativ för att få bra koll på grunderna! Du kan också gå den kurs som ger dig en typ officiell certifiering, “Grunderna för digital marknadsföring”, den är på totalt 40 timmar.

Anyway, det är gratis och pedagogiskt, så allt för kritisk bör man inte vara!

Och Google Digital Garage bör du definitivt spana in om du bor här i Helsingfors och vill lära dig mer – eller tipsa någon som det kan vara intressant för!

FÖLJ:

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.