Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Fotografiska – bra helgaktivitet i Stockholm.

Mycket om Stockholm sedan mina dagar där. Men det blir så när det finns så mycket bra och fint att berätta om! På så sätt kan jag känna att visst skulle det vara trevligt att bo i Stockholm minsann. Men just nu är jag ju i Helsingfors och det är inte helt dumt det heller. Vänta bara tills jag hunnit bo in mig här i staden och kan skriva en riktig killer-guide för dig som aldrig varit här och vill komma på besök!

Så en jättebra sak man kan göra när man är i Stockholm och det till exempel är en väldigt vacker lördag men det råkar vara så att det regnar: gör ett besök på Fotografiska! Det kostar 120 kronor, tar en-ett par timmar beroende på hur djupt du vill “gå in i konsten” och dessutom kan du passa på att få med dig hem en snygg affisch och göra till en tavla hemma!

Just nu på Fotografiska visas Up Close av Martin Schoeller. 

En ganska häftig utställning av den tyska fotografen som fotat tusentals porträttbilder på olika kändisar, från Zlatan till Obama. Det var fascinerande att se dessa människor man normalt ser till exempel på tv nu i riktiga närbilder och i gigantiska storlekar. Som Anne Hathaway här nedan, jag gillar henne och vacker är hon!

Schoeller fotar med blixt och ljus för att framhäva ögon och munnen – och jag gillar verkligen resultatet! Tips tips alltså!
martin schoeller fotografiskafotografiska webshop

 

När man fortsätter in efter Close up-utställningen så kommer en otroligt berörande utställning: Where the children sleep eller Där barnen sover på svenska. Det här rummet är mörkt och dovt. Det spelas stillsam, svensk musik. Och varje bild är gripande. Det är bilder på barnen som är på flykt från Syrien, som tvingas sova på alla möjliga ställen. Någon vars mamma misstänker att han redan traumatiserats i magen. Många som är rädda för kudden för det är när de lägger sig och ska sova som de hör bomberna.

Det är i ett välgörenhetsprojekt tillsammans med UNHCR. Och egentligen skulle man kunna diskutera etiken i detta på så många plan. Barn som fotograferas. Och Fotografiska som gör detta för välgörenhet men samtidigt tjänar pengar på sin business? Jag har inte bildat mig någon åsikt i det, men jag vet att det är ett inte helt oproblematiskt ämne. Däremot är det för en så pass viktig sak, det är det. Och att få komma så nära de här barnen som det faktiskt känns på utställning, det tar väldigt djupt på en. Det gick inte att inte känna smärtan eller att inte hålla tårarna borta.

 

På plan 2 var en annan spännande utställning Höstsalongen. Här har 2300 svenska fotografer anmält sig, anonymt, med sina bilder. Där en jury sedan valt ut 24 stycken som fått chansen att visa upp sina verk. Vissa var extremt artsy om ni förstår vad jag menar. Vissa var mer som på bilden nedan – och dessa blev jag lite förälskad i!

Fotografiska ligger förresten så vackert. Och jag var förundrad över Stockholms skönhet trots det grådassiga vädret. Hjalmar tyckte mest att det var grått. Men jag tyckte det var vackert!

  

Det ryktades förresten om att Fotografiska ska öppna i New York och Shanghai under 2016 – undra hur det är på g med de planerna? Väldigt spännande. Sverige i framkant på så många områden alltså. Det är för övrigt lite kul med att vara i Finland – här beskriver man mycket i Sverige som alltid lite bättre. Vi brukar skämta om det – och jag har knappt reflekterat över det – men finns kanske någon sanning i det. En sak som är ett faktum är att Sverige är fantastiska på marknadsföring, där ligger Finland långt efter. Undra hur det blev så?

FÖLJ:

2 svar

  1. Nånstans djupt där borta tror jag det beror på Sveriges historia som stornation, alltså redan på 1600-talet var ju Sverige väldigt stort i världen. Finnarna, som ju iofs var en del av Sverige väldigt länge, hamnade lite på bakgården, sågs lite mer som nån slags koloni än ett land som själv kunde utveckla sin kultur. Och så har det fortsatt. Sverige har haft över 200 år av fred nu, tid och möjlighet för att uppfinna, expandera företag osv. Finnarna, tja, det är inte ens 100 år sedan bomber föll över Helsingfors och det har funnits mycket stridigheter inom landet med.

    1. Det låter som att det skulle kunna vara en rimlig anledning i och för sig… Kanske kommer de ikapp en dag :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.