Jennifer sandström

En stor dag för Helsingfors (eller Esbo)

Det är ett speciellt år i Finland, 2017, det är nämligen året då man firar 100 år av självständighet. Historien har satt sin prägel på det här landet och det känns fint att det här uppmärksammas. Men förutom detta som kommer firas med pompa och ståt den 6:e december på självständigshetdagen (nationaldagen) så kommer faktiskt gårdagen, den 18:e november, vara en dag som kommer gå till historien:

Igår öppnade nämligen Helsingfors nya tunnelbanelinje! Eller ja, Esbos rättare sagt (för mig är det fortfarande en och samma stad). Nu kan jag ta mig in till stan på förhoppningsvis hälften av tiden. Ska nog göra ett experiment och se hur länge det faktiskt tar. Nackdelen? Jag kommer inte längre få njuta av den alltid så fantastiska utsikten över havet när man åker buss från Esbo till Helsingfors på broarna över vattnet. Den biten kommer alltså bli en mer exotisk upplevelse som hädanefter får överlåtas till cykeln och bilen.

Utsikten jag kommer sakna från bussåkandet mellan Hagalund (där vi bor) och Helsingfors.

Under flera år har man jobbat med att förlänga den tunnelbanelinje som gått från östra Helsingfors in till stan. Till de redan existerande 17 stationerna öppnas nu 8 nya stationer västerut och kopplar samman Esbo, den stad vi bor i, med Helsingfors.

Över 1 år försenad öppnade den alltså äntligen och hela stan har varit BEYOND EXCITED. Men också lite uppgivna. Jag hade faktiskt gett upp hoppet, hade slutat vänta. Hela Helsingfors kände nog ungefär så och det har varit ett stående skämt om metron i alla möjliga former. Ett ämne som varit på allas läppar. Till och med en hemsida byggdes, är metron färdig? Där det alltså i flera månaders tid stått nej – och nu äntligen står där ett JA. Eller ja, på finska då, Onko metro valmis? ON!

Frågan är, vad ska man nu småprata om när man träffar kollegan på busshållplatsen? Kanske återgår Helsingfors till sitt mer tysta tillstånd igen, där ord inte utbyts i onödan.

metro tunnelbana Helsingfors

Det här är just nu vår närmsta station: Idrottsparken, stationen precis efter Hagalund.

Hipp hipp hurra för metron – tillslut fixade ni det!

FÖLJ:

4 svar

  1. Åh alltså så mycket händer ju nu när jag är på utbyte! Men ja havsutsikten mellan Esbo och Helsingfors är definitivt något som kommer saknas, det hände inte sällan att jag spontant bara stannade bussen för att jag måste få stiga av och promenera i det vackra området haha.

  2. Grymt! Bra när utvecklar infrastrukturen så att fler människor kan vara miljövänliga!
    Och vad man ska prata med kollegan om är väl inga problem….bara att säga nåniiiin *asg*

    1. Hahaha, nåniiiin. Åh gud, jag har LITE svårt för det ordet alltså ;)
      Och ja, metron betyder mycket för många och staden, ett steg i rätt riktning. Tydligen har man ett projekt där man uppmuntrar folk att vintercykla också! Och är ju knappt någon snö på dessa breddgrader så varför inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.