Jennifer sandström

Det svåraste med att bo i Finland #1

Under förra hösten skrev jag om Finlands bästa uppfinning. Ett inlägg som blev otroligt uppmärksammat och uppskattades med tusentals likes och kommentarer både på bloggen och på facebook. De flesta reaktionerna var positiva men också en del skeptiska. Det var en väldigt intressant eskalering! Och anledningen till spridningen är väl att det finska diskstället inte är vanligt alls i Sverige men en otroligt smart lösning! Diskställ på diskbänken är hur fula och opraktiska som helst.

Men även om detta är en positiv sak med Finland – så är det inte bara en dans på rosor att bo i Finland och leva med privilegier som diskställ/torkskåp och bastu i lägenheten…

Nej. Jag har nämligen ett problem när jag går och handlar i matbutikerna.

Alla matvaruaffärar i Finland, med undantag för Lidl, har ett system som påminner om självscanningssystemet. Du behöver inte självscanna, nejdå, det finns en vanlig kassa och kassör tillgodo, men du måste väga dina frukt och grönsaker (och lösgodis!) och sätta en prisetikett på dem! Du plockar alltså dina apelsiner, tittar på prisskylten efter det lilla numret, går till vågen och placerar frukten där, trycker på apelsinernas nummer och en lapp med det korrekta priset printas. Du placerar sedan prislappen på påsen/frukten/grönsakerna – klart!

Alltså, det är väl inget egentligt problem – förutom när man till exempel sätter den klistriga prislappen på bananerna och får brottas med det senare – men mitt största problem är att jag jämt GLÖMMER detta. Och varje gång jag kommer fram till kassan får jag ursäkta mig, oj shit förlåt jag är ny här i Finland vi har inte detta i Sverige.

Det måste dock vara rätt bekvämt för de som arbetar i kassorna i Finlands matvarubutiker, de behöver inte lära sig några PLU-nummer minsann. Men det underlättar ju inte min upplevelse på Citymarket, Prisma eller Stockmann – utan får mig bara att sakna ICA!

Det svåraste med att bo i Finland är en ny serie på bloggen, en serie utan slut.

FÖLJ:

25 svar

 1. Det roligaste med att jobba i kassan i den butik jag brukade tyckte jag var “fruktarbetet” i kassan, att ha alla konstiga frukter och grönsaker inpräntade som PLU-nummer i huvudet och kunna de utantill gjorde liksom att jobbet kändes “roligare”… och mer ‘riktigt’ och ‘viktigt’. Haha, knasigt egentligen! Men jobbet blir ju lite mer utmanande då än att bara blippa streckkoder hela kassapasset :)

  1. Hahha jag håller också med om det.. annars är det ju så monotont i kassan. Man lär sig förvånansvärt fort också!

   Vore kul Jennifer om du skrev om finsk mat du stött på och vad du tyckt om det :)

   1. Gillar så när jag får förslag på grejer att skriva om! Nämner väl det i förbifarten ibland, som mämmi (det heter så va?) eller tippaleipä (till valborg)… :) Och jo – spenatplättar hade jag tänkt nämna men har nog glömt det? Sjukt gott och väldigt finskt!

 2. Jag självscannar en hel del så jag är ju van vid det där och nu har Ica Maxi skaffat sig en våg som typ automatiskt känner av vad det är för frukt eller grönsak! Känns lite smågalet men också häftigt. Man lägger apelsinerna på och vågen fattar att det är apelsiner. De kanske får skaffa smarta vågar istället! :D

  1. What, vilken avancerad framtids-våg???? Coolt! Borde kanske inte vara omöjligt att koda fram, men ändå, häftigt – och sparar tid ;)

 3. På Teneriffa förekommer det också att man måste väga frukt och grönt själv – ibland har de våg, ibland inte. Tror det förekommer i Italien också, och säkert ett antal andra länder, minns faktiskt inte hur det var i Tyskland där jag bodde… Så inte bara Finland som kör på det ;)

 4. Haha, ja det där känner man igen även som utflyttat finlandssvensk… Bor i Sverige men varje gång jag är hemma i Finland på besök så glömmer jag väga frukten och så står man där i kassan och säger “ojdå ja jag bor ju i Sverige nuförtiden så jag glömmer ju att… “

   1. Haha jo då står man där och svamlar om att man flyttat till Sverige och glömt att man ska väga frukt och grönt… Och så undrar man om de tror att man försöker vara märkvärdig eller nåt som ska berätta det :)

 5. Måste vara sjukt svårt att komma ihåg för dig. Eftersom jag har bott hela livet här har jag inte ens insett att andra länder inte har samma system. Det går så automatiskt att väga sakerna. Men blir roligt att se vilka andra saker som är annorlunda. :)

  1. Jaaa och alla andra länder jag bott i har det svenska systemet – så var verkligen lite av en chock ;)

 6. Jag flyttade från Finland till Sverige för tre år sen för att plugga, och jag saknar verkligen vågarna, haha! Visst är det skönt egentligen då man själv inte behöver väga något, men det händer ganska ofta att jag vill veta innan jag går till kassan hur mycket av det ena eller andra jag har köpt! Jag hade dessutom problem det i början då jag är van med att allt vägs själv, så jag gick runt i butikerna och letade efter vågar för att väga mina grejer.
  Sen en helt annan grej, har du försökt att kombinera finska/svenska pärmar, hålslagare och papper med färdiga hål i än? Det märkte jag ganska fort att var en omöjlig kombination… ;)

  1. Hahaha oh noooo! Jag hoppas jag kommer slippa pappers/hål-bekymret, har inte upptäckt det ännu ;) Undra hur det är med Ikea-pärmar.. Jag är dock mer av en mapp-människa. Och tack för varningen!
   Apropå att veta priset så är det sant, i Sverige vet jag aldrig vad frukten eller grönsakerna jag köper kostar innan man ser på kvittot, eller godiset för den delen ;)

  2. Jaaaa! Jag flyttade till Sverige för att plugga och kom med mina finska pärmar och hålslag. Det är typ 20 år sen o jag avskyr fortfarande de svenska pärmarna, de är ju hur besvärliga som helst att hantera!

    1. Jobbar ni på ett papperslöst kontor? :) Annars har Mumin säkert några gamla pärmar från studietiden.

     1. Ja så gott som.. Lönen kommer hem i ett kuvert med posten och det känns väldigt oldschool ;) Eller ja, lönespecen, haha! Jag ska kolla med honom ja…

 7. Jag har bott i Sverige över ett år och stötte på samma sak när jag flyttade hem tillbaka till Finland :) brukade få en lätt irriterad blick av min pojkvän och ett “du har igen glömt lappen!” när vi var och handlade i början efter att jag flyttat hem. Hehe, oops! Däremot gillar jag ändå systemet att väga själv mer än att inte väga själv, eftersom man då vet vad allting kostar redan före man kommer till kassan :)

  1. Väldigt bra poäng, svarade precis det till Laura också! Väldigt behändigt att man får priset svart på vitt :)

 8. Kommer också från Finland, men bor i Sverige, och har precis som många andra här problem med att komma ihåg att sakerna ska vägas när jag handlar i finska affärer. Känns alltid lite skämmigt på något sätt, man tycker ju att man borde minnas då man ju trots allt bott största delen av sitt liv i Finland…

  Men i övrigt gillar jag på något sätt tanken med att väga själv också, jag anser att det visar att man litar på kunden, för det skulle ju faktiskt vara relativt lätt att fuska med ett sådant system ändå. Andra positiva saker med systemet är ju som sagt att man får reda på priset direkt, men också att man har koll på exakt hur många gram eller kilon av en frukt eller grönsak man har handlat, något som ju är bra om man har ett recept att följa. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.