Jennifer sandström

Den finska påsken. 

Jag har sett lite påskfiranden i olika flöden på internet idag och vet inte riktigt vilka traditioner som firar påsk den här helgen? Men uppenbarligen någon! Vi firade i alla fall påsk förra helgen och jag fick äran att göra det i Finland. Det är som alltid spännande att upptäcka hur våra lika högtider och traditioner faktiskt har små detaljer som skiljer sig åt. Hur var den då – den finska påsken?

Läs också: 3 typiska finska påsktraditioner

påsk i Finland

Min första uppfattning om påsken i Finland var att den firades snäppet mindre än vad vi gör i Sverige. Fast sånt där är väldigt svårt att mäta och avgöra i och för sig. De som firar påsk mest är väl barnfamiljer med små påskkärringar och påskgubbar. Och hemma i Gällivare brukade det vara speciellt för alla var lediga, släkten var och hälsade på, man åt stora middagar, åkte skoter och hade alltid vackert väder.

Den största skillnaden och som också kändes som att det inte vara riktigt “lika mycket påsk” i Finland, var dock hela traditionen med PÅSKÄGGET! Ni vet, ägget som man fyller med godis och ger till varandra. Det som var det absolut bästa med påsken som barn – när man vaknade på vilken-dag-det-nu-var och det låg ett påskägg på sängbordet eller fanns en ledtråd om var man skulle börja leta…

Men nä, i Finland hörni, där har påskägget en annan innebörd och ser ut såhär:

påskägg Finland

Tamdadam! Små kinderägg! Inte mig emot, jag älskar kinderägg – men som den smågodis-älskande svensken man är kändes det ju som att något liksom fattades. Så inga stora påskägg fyllda med för mycket godis och som man i slutändan får ont i magen av. Istället chokladägg, både “riktiga” kinderägg och kopior. Vi åt några sådana under helgen och lekte med de små leksakerna vi fick… Och ärligt talat gillade jag den tradition! Dels för att man äter mindre godis? Och dels för att det är väldigt fint att ha dessa i en skål och det är även vad man ger till påskkärringarna som kommer och knackar på dörren. Påskkärringarna går förresten och delar ut påskris till alla hem – man ger en kvist och så samlar alla familjer på sig en stor bunt av påskris från de olika påskgummorna! Coolt!

Hörni, ont i magen fick jag dock ändå – och det av Finlands bästa påsk-dessert: MEMMA! Eller mämmi som det heter på finska då (väldigt gulligt namn för övrigt). Mindre gulligt utseende får man ändå lov att säga. Åhh tänker ni nu när ni ser bilden nedan, ser ju lite lustigt ut men måste vara som chokladpudding???

mämmi

Men där trodde ni fel mina vänner! Någon chokladpudding är memma minsann inte, det är givetvis gjort på det som finnarna älskar och äter i kopiösa mängder: råg. Rågbröd, rågchips och så givetvis denna gröt gjord på råg som man äter under påsken som en dessert och som äts kall. Med ovispad grädde till, och tydligen gärna socker. Vi skippade sockret och det var kanske anledningen till att jag tyckte det var “sådär”. Jag åt halva min portion i alla fall.

memma

Vackert? Den bruna emoji-gubben passar väldigt bra när man snackar om mämmi :-)

Älskar dock att få prova HELT NYA grejer, som detta som är en så vanligt förekommande tradition hos våra kära grannar men som jag aldrig smakat tidigare. Finns att hitta i Sverige också, såg det på Willys härom dagen. Om man är nyfiken.

Vi firade påskafton hos Mumins föräldrar ute i skogen som bor i det här vackra huset som också är ett Bed&Breakfast. Sjukt mysigt. Det åts lamm till middag (muuums) och det gör vi ju även här i Sverige och till exempel i Frankrike också har jag hört.

finsk påsk

Mumin-mamman (hehe) hade gjort en tjusig påsk-rulltårta också!

påsk dessert

Den sista traditionen som jag tycker är värd att uppmärksamma är något jag fick lära mig förra året när vi bodde i München och jag hängde med de finska teamet på kontoret. Plötsligt en dag hade de planterat gräs på ett fat på deras skrivbord och det visade sig vara en finsk påsk-tradition! I butikerna hittar man dessa frö-påsar (bild nedan) som man planterar och så växer det upp massor av gräs i en kruka, eller var man önskar det, väldigt snabbt. Så fint och trevligt tycker jag!

påsk gräs

Det var det om hur man firar påsk i Finland! Vad säger mina finlandssvenska läsare – gav jag en rättvis bild eller har jag missat något annat viktigt? :)

Läs också: 3 typiska finska påsktraditioner

FÖLJ:

20 svar

  1. Jaha det var så det var :) roligt att det uppskattas – får se vilken nästa högtid jag får fira i Finland blir!

 1. Min familj är nog inte så supertraditionella men jo, det äts memma. Med lite tvång… Jag tycker faktiskt det är bäst utan socker, men grädden är ett måste. Sen äter vi Pasha (http://www.mytaste.se/s/pasha.html) men det tror jag egentligen är en rysk tradition, inte finsk.

  Det viktigaste för min påsk är dock Fazers Mignonägg. Ett riktigt äggskal fyllt med chokladnougat som man knackar sönder och äter. När jag var liten orkade man inte äta hela på en gång så det stod alltid några på rad i kylskåpsdörren under påsken (jag har tre syskon, vi fick ett var). I Sverige går de knappt att få tag på, har sett nån gång för typ 80 kronor, helt galet! Denna påsk firade jag med familjen i Dalarna men nog hade mamma och pappa tagit med sig både memma och mignonägg från Finland!

  1. Åhå pasha lät ju gott! Måste fråga min pojkvän om han ätit det :)
   Mignonägg kände han till och tror vi letade dem i en butik men hittade. Älskar att det är som kinderägg fast tvärtom ;) Oj hur stora är de??
   Gud så mysigt att de tog med memma och äggen från Finland!! :)

   1. Hehe, de är ju som ett vanligt (ganska litet faktiskt) ägg, men av solid nougat så de är rätt mäktiga. Men allt var ju större förr, på åttiotalet, när man var liten själv :)

 2. Hehe, tack för ordet! ;) nämen, det här med påsk är väl kanske större hos vissa och mindre hos vissa. Här i södra finland så har jag märkt en stor skillnad med hur vi firar i österbotten, och det är att här nere går påskhäxorna söndagen innan påskhelgen (alltså under palmsöndagen), medan vi där hemma alltid brukar gå lördagen (eller är det söndagen?) under själva påskhelgen. Vet inte om detta enbart gäller finnarna dock? Vi brukade också alltid ha med oss pyntade påskris eller egengjorda påskkort som vi brukade ge i utbyte mot påskgodiset =) en annan grej dom inte har här i söder heller är att elda påskbrasor. Alltså stora brasor dit hela byn brukar samlas! Och (åtminstone) min familjs bästa tradition var nog att under påskmorgonen leta bortgömda chokladägg eller små paket med påskgodis (fanns utspridda i hela huset)! Önskar att jag än idag skulle få ta del av den traditionen :D

  1. Just det!! Det sa min pojkvän också att man gick helgen innan – känns ju jättefel? Haha ;)
   Vi går också under påskhelgen men lite oklart vilken dag.
   Påskbrasor, ja det tror jag vissa i Sverige också gör :) vi har ju den största brasan sista april på Valborg – har ni det också?

   1. Det är där det blir konstigt, för här i södra finland bränner dom inga brasor under påsk, men under valborg, medan vi bränner under påsk men inte under valborg! Jag blir knäpp ibland av alla skillnader :D

 3. Känns inte som att du missat något viktigt. :) Angående memma känner jag någon slags hat-kärlek, jag gillar det inte men äter alltid en liten portion varje påsk. Hahah.

  En annan sak, nu när jag skulle kommentera inlägget så blev namnfältet automatiskt ifyllt av Victoria här ovanförs uppgifter. Namn, e-post och webbplats. Tänkte att du behöver veta ifall det är något strul med bloggen. Inte så bra ifall man kan kommentera i andras namn.

  1. Oj, det är ju lite konsigt att det på nåt sätt lämnat kvar ens uppgifter? I och för sig så kan ju vem som helst kommentera i nån annans namn och fylla i samma uppgifter (inte shysst förstås, men man kan :)), får väl hoppas bara att ip adressen inte hänger kvar :D men kunde vara bra att kolla upp Jennifer om det finns en orsak till att uppgifterna hänger kvar! :)

  2. Tack för att du meddelade det Cecilia! Ska genast kolla upp och ordna för så ska det ju inte vara :)
   Haha hat-kärlek, vad kul! Har du socker på också?

 4. Odla gräs gjorde vi med hemma bör jag var lite och satte ner lite kycklingar och liknande. Vet inte varför men tror det var ungefär samtidigt som mamma köpte hem lite vårblommor och vi gjorde kanske det ungefär samtidigt:)

  1. Ja, det gjorde vi med när jag var liten, alla fick varsin tallrik att ha sitt gräs i o så klippte man det med nagelsax :)

 5. Åh! Vart finns dessa ägg att köpa ? Min mamma pratar konstant om dessa ? Vet du märket ? Är det fazer ? (:

  1. Menar du Mignon-äggen? Det är Fazer ja. Jag såg att någon frågat på deras facebook om Mignon-äggen finns att köpa i Sverige, det var några år gammalt men de svarade “De finns tyvärr inte att köpa i butikerna, men på några av våra Fazer- och Amicarestauranger kommer de finnas till försäljning, så har du en sådan nära dig, kan du fråga där. De kommer även finnas att köpa på Gateau, som finns i Stockholm och Skåne.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.