Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Därför shoppar jag second hand

Jag tror det var i början på det här året som jag bestämde mig för att shoppa mer second hand. Och sedan dess har jag handlat knappt några nya kläder förutom typ vandringskängor, jeans, en snygg regnjacka och underkläder. Det här är något som jag är sjukt stolt över och varje gång jag tittar ner på min outfit och tänker på vilket som är second hand vs nytt så blir jag alltid lika nöjd över mina icke nya kläder. Idag har jag till exempel på mig en outfit som är helt och hållet från olika second hand-butiker, varav en guldglittrig tröja som var mitt senaste fynd nu i Stockholm (+ silverglittriga Vans som är inne på sin tredje sommar).

Ett guldglittrigt secondhand-fynd

Det var i söndags innan jag hoppade på färjan hem från Stockholm som jag gick förbi en loppis på söder. Eller ja, det var en bloppis. Flera bloggare som har loppis tillsammans = bloppis.

Det var Influencers of Sweden som hade dragit ihop till bloppisen med ett gäng härliga damer slash bloggare. Fick äntligen säga hej till och krama Amina på Sustainable Luxury (hon är så cool, läkare som bloggar om lyxigt mode på ett hållbart sätt, typ).  Träffade också härliga Isa som utstrålade massor av energi. Dessutom fick jag alltså med mig den här guldglittriga koftan från Day Birger et Mikkelsen som hade varit i Josefin Dahlbergs ägo men fortfarande hade lappen kvar?!

Nypris 1800, min för 50 kr – vilket kap ändå!

Sak jag reflekterade över: gud vad dessa bloggare har grejer i överflöd. Det är supersmart att gå på bloppisar för att fynda godbitar; mode-bloggarna sitter på så mycket kläder och kan därför sälja bort riktigt fina grejer till riktigt bra priser.

Därför shoppar jag second hand

För mig finns det flera anledningar. Jag tänker på miljön, min ekonomi, och på att inte vilja vara 100% styrd av ett trend- och konsumtionssamhälle (men det sista är jag förmodligen ändå till stor del). Jag vet att det inte riktigt fungerar så, men eftersom jag reser och flyger mycket behöver jag ju inte också shoppa sönder vår lilla jord? Och att inte handla kläder var och varannan vecka (eller smink/skönhetsprylar som jag inte heller använder) gör såklart att jag har råd till mina resor (och dessutom kan spara pengar varje månad).

Det känns helt enkelt både bra och smart att handla second hand, även om det kräver lite tålamod och man inte alltid hittar sin storlek eller det man är ute efter. Det känns liksom lite som att jag räddar de stackars kläderna som ofta är som nya och inte fått leva ut sin fulla potential! Och att hitta spännande och tjusiga prylar är förstås också kul!

Shoppar du second hand, varför/varför inte?

FÖLJ:

18 svar

 1. Snygg kofta – och till vilket bra pris! Näe, jag brukar inte shoppa second hand men och andra sidan så shoppar jag kläder OERHÖRT sällan, vi snackar en klädbudget på kanske 300-400 kr per år! :-O Så jag känner inte att jag bidrar till så mycket onödigt konsumtion på den fronten i alla fall ;)

  1. Verkligen – ett kap! Och OJ, nu blir jag nyfiken på hur du klarar dig på så lite shopping – sjukt imponerande. Är du bra på att ta hand om typ skor så de håller länge? De kan jag tycka är det som slits kanske mest, det känns som om man alltid är i behov av minst ett par skor.

 2. Jag syr ju själv så jag får ändå helt unika kläder som dessutom är gjorda för min kropp. Men hittade en jeansjacka i somras på loppis för 3 € och för ett tag sen köpte jag ett par fantastiskt sköna sommarskor på Emmaus för 5€. Ser att jag verkar köpa mer kläder på loppis/second hand när jag är i Finland :D

  Fanns en fantastisk serie på SVT play förut som handlade om second hand-shopping, kan bara inte komma på vad den hette…

  1. Så häftigt att kunna sy sina egna kläder. Jag skulle vilja sy upp ett gäng a-linjeformade klänningar som passade mig perfekt och som var i ett tyg av bra kvalité. Älskar nämligen sådana men de enda “perfekta” i modellen som jag hittat är från Zara/Mango och de har kass kvalité tyvärr.

   Du kanske har mer tid för att strosa runt i secondhand-butiker när du är här? ;)

   Kan det ha varit Kobras “Här hamnar dina gamla kläder”, den dök upp när jag googlade – den verkar spännande!

   1. This old thing hette den! Kanske Vintagejakten på svenska? En brittisk tjej, superhärlig!

    Alltså om du har en perfekt klänning som är gammal och trasig, ta med till en skräddare och fråga vad det kostar att sy upp en ny? A-linjeklänningar borde inte vara svindyra, de är ju superenkla. Fråga vad du ska köpa för tyg och så köper du nåt du gillar :D Då kan det ju vara värt lite mer pengar än köpa på Zara.

    1. Jaa Vintagejakten dök också upp, tack för tipset! :)

     Och vilken bra idé. Det borde jag faktiskt göra. Så kan det bli min uniform för all framtid och jag slipper fundera “vad ska jag ha på mig”!

 3. Sicket KAP!! Superfin med glittret också, you know I love it 😍 Så himla smart grej att göra, spara in både på pengar och moder jord. Ska bli superhaj på secondhanden här jag med! Så får du komma tillbaka sp drar vi en rejäl runda i stan 😉

  1. Åh ja, du skulle nog rocka den här tröjan du med!! Med alla dina glitterskor och glitterbyxor ;) Ja jag tyckte vi besökte massa guldkorn redan ju i Paris, men där finns nog ännu mer att upptäcka. Ser fram emot den guiden på din blogg sen!!

 4. Jag brukar köpa second hand via en app som heter Zadaa. Där har jag ändå fyndat en del riktigt fina plagg☺️ Det är lite dyrare än vanlig second hand men de är rätt smidigt. Sku dock vilja gå på bloppis så du får gärna hojta till om du vet att det ordnas någon i Helsingforsregionen!

  1. Just det, den låter bekant – tror jag kikade på den för något år sedan. Ohh, det vore kul – vi får hålla våra ögon öppna. Din finska är kanske lite bättre än min så du kan väl hålla ett öga i den finskspråkiga bloggvärlden ;)

 5. Jag försöker köpa så mycket begagnat som möjligt men tycker det är svårt att hitta kläder till mig själv. Köper begagnat till min dotter, både kläder, leksaker och inredning som behövs. Det mesta av vårt bohag är köpt begagnat eller fått från vänner och familj. När det gäller mindre saker som mössor, kort av olika slag, dekorationer till hemmet osv, så tillverkar jag det själv istället för att köpa nytt, om jag har material hemma. För mig handlar det både om ekonomin men även till att återanvända sådant som fortfarande har duglig funktion. De saker som jag själv gör mig av med, kläder som blivit för små eller leksaker som inte leks med, säljer jag eller skänker bort. De kläder som inte längre går att använda lämnar jag till textilåtervinning. Alla kan göra något :)

  1. Tack för din kommentar Annica! Det låter klokt alltihop :) Och jag håller med dig – jag ger också bort sådant som jag inte använder, och sådant som är utslitet till textilåtervinning.

 6. För bara några dagar sedan skrev även jag ett inlägg där jag hissar second hand. Kul att du också är en fan. Fast jag har hållit på lite längre. ;-)

  Din kofta är verkligen ett superfynd. Grattis! :-)

  1. Oj ja, jag gick in och läste det var – vad imponerande. Bra jobbat. Jag vill också bli proffs ;)
   Och tack!

 7. Alltså koftan var ju verkligen så fin! Sätter en guldkant på vardagsoutfiten ;) Tycker också det är perfekt att gå på loppisar för känns lättare att hitta snygga grejer då än på andra second hand butiker, då får en vara lite mer tålmodig och veta lite mer vad en är ute efter ^^ Det värsta en kan höra när någon har ett snyggt plagg är ju att det är ett second hand fynd, för då kan en ju inte hitta ett likadant själv, hehe! Men borde bli bättre själv på att handla mer begagnat!
  Kram

  1. Tack!! Det gör den verkligen, guld- och glitterkant ;)Det är det som är så kul med secondhand, det blir mer unikt. Jag köper en del typ H&M och liknande kedjor på secondhand och brukar alltid undra hur gamla de är. Ibland kanske de är 10 år gamla men som inte har använts liksom??
   Kram!

 8. Vilket fin blogg och vilket fynd du gjort! Själv så handlar jag second hand så ofta jag kan men tycker är så jobbigt att gå i butiker och leta efter något som är i min storlek och min stil – den tiden har man inte. Måste därför tipsa om en butik jag hittade nyligen med bara Second Hand kläder fast här på internet – secondwear.se

  1. Tusen tack Ann! Du har rätt i att det kan vara nice att leta på nätet efter second hand – problemet är ju alltid att man inte riktigt vet hur det passar. Hur brukar du lösa det problemet, chansa eller? Och kul att du tipsar om ett UF-företag, tack!! Ska kika :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.