Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

3 smarta saker du kan göra med gamla kläder.

Under helgen som var rensade jag ut nästan ett helt förråd med grejer. Mycket inredning/köksprylar som jag inte längre behöver och som kommer göra någon annan glad, förhoppningsvis. Men också en hel del kläder rensades. Kläder som gått igenom ett flertal tidigare rensningar på grund av orsaker som jag inte längre ser som accepterade anledningar att behålla kläder. Vissa plagg är till exempel hur fina/mysiga/snygga som helst i teorin, men inte i praktiken. De kläderna går bort! Jag är så tacksam över att jag lyckades behålla mitt rensar-mindset hela helgen och inte föll i någon ååhnej-kan-inte-ge-bort-det-här-grop.

Och jag rekommenderar alla att ta en ordentlig titt i sin garderob – behöver du allt som hänger och ligger där? Eller kan du göra en god gärning för dig själv och någon annan?

Här är mina 3 tips på vad du kan göra med dina gamla kläder som du tröttnat på eller inte kan ha:

1. Byt kläder med vänner!

Detta kräver visserligen att du har vänner med någorlunda samma stil, smak och storlek. Sedan kan ni gå loss och ha en klädbytardag tillsammans! Alternativt bjuder du hem alla till dig och delar ut det du blir av med till högst bjudande (eller skrikande). Jag har haft mestadels klädbyten med min mamma och moster. Det är inte alltid det går vägen, men ibland kan man faktiskt fynda!

Det här eventet på bilden nedan, en klädbytardag Clothes Swap – anordnade vi i ett karriärnätverk på högskolan min sista termin där (våren 2013). Då fick folk komma in med kläder och vi hängde upp allt sen var det bara och plocka det man ville ha.

byt kläder

Bilden var från min lilla färgglada garderob på den tiden. Allt det färgglada ni ser är numera borta, mestadels pga för stort. Förutom den randiga rosa tröjan längst ned, den passar fortfarande att mysa i (och är från Australien så lite speciellt minne). 

One person's trash, is another person's treasure.

Älskar citatet! Det passar så bra. Så det kan också vara en idé om man vill ta en klädbytardag till nästa nivå – att anordna en större typ av sådan i staden där man bor.

2. Ge bort kläder till second hand.

Det nämnde jag förra veckan, att jag alltid ger bort kläder till välgörenhet. Alltså till second hand-kedjor som säljer kläder och prylar till förmån för en välgörenhetsorganisation. Senaste lasset gick till exempel till Erikshjälpen. Det finns några olika kedjor som tacksamt tar emot det mesta du vill bli av med. Det är win-win-win: du får rensat, någon hittar ett billigt plagg och pengarna går till ett gott ändamål!

3. Sälj kläderna! På loppis eller på nätet, eller varför inte loppis på nätet?

Det här är också något jag har gjort förut, anordnat loppis – vi har gjort det hemma en gång i vårt hus i Gällivare där jag vuxit upp men också stått med på allmänna loppisar där man får hyra ett bord. Det här är perfekt för dig som kanske är student eller på annat sätt behöver pengar eller känner för att vara ekonomisk: sälj, sälj, sälj! Och idag behöver du inte ens ta med grejerna till en fysisk loppis, du kan göra det på nätet. Dels finns Tradera som vi alla är bekanta med och en hel del andra alternativ..

Tänk på att ju bättre kvalité produkten har desto lättare är det att sälja den och desto mer kan du få för den. Det är smart att tänka så fast tvärtom också, om du är ute efter något av ett särskilt märke eller något med bra kvalité – kolla efter det på nätet istället för att gå till butik direkt! I och med vårt pågående inrednings-projekt så har vi som sagt funderat på stringhyllor men med tanke på alla olika färger och former – vi vill gärna ha vitt och ljust trä – är det lite knepigt att hitta just det. Det är också lite knepigare när man bor i Finland och skannar nätet på svenska sidor. Så passar på att fråga er nu Finland – finns det någon motsvarande loppis-sida på nätet (utöver Tori som är Blocket i Finland) som är poppis här i Helsingfors?

FÖLJ:

4 svar

  1. Det finns findit.fi (man kan ändra språk till svenska) där man kan välja i vilken del av landet och vilka kategorier man söker. Vet dock inte hur populärt det är i södra Finland men du kan ju testa. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.