Att driva eget företag

Jag startade mitt företag i slutet av 2014. Registrerade mig för F-skatt som sedan skulle behöva ändras till FA-skatt eftersom jag också var anställd. Alltihop var lite snurrigt, minns hur jag stod inne på ICA och hade Skatteverket på telefon som lite lätt irriterat försökte förklara något. Att sedan fakturera de få fakturorna under året var inget problem. Man laddar ner en snygg fakturamall och gör allting manuellt. Det fungerar utmärkt med en liten business.

Men så när det så kallade räkenskapsåret når sitt slut, det är då den verkliga utmaningen med företagandet börjar. Plötsligt ska du upprätta ett årsbokslut baserat på bokföringen under det gångna året, betala in din momsskuld och deklarera innan maj. Du får hem ett brev från Skatteverket som har koll på att du handlat med länder utanför EU och tänker, oh my vad måste jag göra nu?

driva företag

Jag förstår att många företagare outsourcar alltihop till en revisor. Det är nog också lite av en milstolpe jag har på min imaginära vision-board, att en dag driva ett såpass “stort” företag att en revisor är det enda alternativet. Men tills dess känner jag att det är jäkligt klokt att faktiskt lära sig grunderna – och det är dessutom något jag får chansen att jobba med dagligen på jobbet, eftersom vår största målgrupp är just entreprenörer med enskild firma.

Tips för deklarationen till dig som driver eget

På företags-bloggen har vi skrivit ihop ett inlägg med deklarationstips för egenföretagare, om någon av er driver eget och behöver en liten push att faktiskt ta tag i att deklarera nu, om ni inte redan gjort det?

Det är så sjukt osexigt jag vet, jag satt själv och kände paniken härom dagen när jag försökte ta tag i det… Vadå NE-bilaga? Men så med små små steg tar man sig igenom det, och känner hur man växer! Jag är såå tacksam över att jag får chansen att driva ett företag såhär småskaligt, det är nog det bästa sättet att faktiskt lära sig.

driva eget företag

Inget företag men hobbyverksamhet?

Om du inte startat ett företag ännu men driver något som en hobbyverksamhet där du tjänar pengar, då kan jag tips om en annan bloggares inlägg där hon går igenom hur du går tillväga, du hittar det här: Dags att deklarera.


Lycka till!

4 Kommentarer

 1. 20 april, 2016 / 16:43

  Tack för länk-kärleken. :)

  Tycker det är otroligt viktigt att man faktiskt lär sig deklarera själv för vad som än händer är alltid ansvaret ens eget. Dessutom är det inte så svårt, har jag kunnat lära mig det så kan andra också lära sig det. :)

 2. 21 april, 2016 / 15:32

  Intressant! Alltid roligt att läsa om sånt här! Blir lite nyfiken nu – kunde du berätta mer om ditt företag? :)

  • jennifer
   Författare
   11 maj, 2016 / 20:40

   Roligt att du tycker det! Kan försöka göra det framöver jo :)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?