Om hotellet Grand Hotel i Saltsjöbaden, mina upplevelser av hotellet, omgivningen, hotellrummen, hotellfrukosten och maten i restaurangen Franska matsalen samt spegelsalen – från min vistelse där i slutet av mars när jag var på The Influencer Convention.
Det första jag tänkte var herregud, åh, så lugnt och skönt och gud vad fint. Jag var nästan helt ensam när jag kom ut hit redan på förmiddagen. Och det andra jag tänkte var ungefär ja jag skulle kunna tänka mig att gifta mig här (hur ofta känner man så?). Det kändes som om jag aldrig befunnit mig på ett lyxigare eller finare hotell. Det måste varit en känsla som delvis grundade sig i att det är ett fint hotell, men delvis också för att det känns som om att kliva in i år 1893, det år då hotellet byggdes.
Hotellet & omgivningen
Eftersom det mesta är bevarat sedan då hotellet byggdes i slutet på 1800-talet har det blivit dags för hotellet att fräschas upp och renoveras, något vi fick veta att de relativt nya ägarna kommer ta tag i under de närmsta åren. Därför bads vi även ha överseende med diverse skavanker, som till exempel den marmorbiten som föll av en kant från en pelare när jag råkade dra min handväska förbi den. Jag tycker dock lite skavanker och tecken på att hotellet har en historia är rätt charmigt.
↓ Hotellets otroligt pampiga “bibliotek” där du hittar en flygel, maffiga soffor och fåtöljer, ett biljardbord och ett gigantisk fönster med utsikt mot havet och segelbåtarna.
Här skulle jag gärna jobba fler gånger, jag kände mig lite som en rik och lyxig affärskvinna för cirka hundra år sedan. Egentligen skulle man anordna helger på sånna här ställen och sälja ett helt koncept, där du blir klädd som på 20-talet, lämnar telefonen i någon låda och liksom kliver in i den världen på riktigt.
Det som också gav mig en så bra känsla i kroppen var att alla Stockholmare jag hittills konverserat med (på sträckan finlandsfärjan till buss och sedan Saltsjöbanan ut hit) varit väldigt vänliga. Kommer man till ett hotell strax innan lunchtid är det ofta också väldigt lugnt och det var det här. Tre personer i lobbyn som jobbade, några arbetare en våning upp och så jag som slog mig ner i biblioteket för att jobba och skriva lite. Borde man inte alltid checka in så tidigt som möjligt när man bor på fina hotell som dessa?
Saltsjöbadborna visade sig också vara himla trevliga. Alla jag mötte när jag var ute och gick på eftermiddagen längs med Saltsjöpromenade hälsade glatt.
Utsikt över Saltsjöbaden, längs med vattnet följer gångstigen Saltsjöpromenaden som bjuder på en väldigt vacker promenad förbi slott-liknande hus.
Rummen på Grand Hotel Saltsjöbaden
Att kliva in på hotelletrummet var inte en besvikelse, till min glädje befann sig samma pampiga, lyxiga och antika känsla även här. Mörka färger men fantastiskt ljus, spännande mönster, rustika möbler och en väldigt skön säng. Dessutom hade vårt rum en balkong! När jag kikade på hotellet utifrån senare insåg jag att balkongerna verkade vara ganska få och inte alls en självklarhet i alla rum. Sen får man ju inte jättemycket användning för en balkong såhär på vintern, men man kan ju alltid gå ut och fota!
↓ Utsikten från vår väldigt stora balkong när man gick ut och blickade till höger från den.
↓ Grannrummets betydligt mindre balkong. På vår balkong hade man kunnat duka upp till en mindre sommarfest, typ.
Vad jag saknade i hotellrummet
Hotellrum har oftast åtminstone en helkroppsspegel, men det fattades här och för att få en helhetsbild av dagens outfit fick man ta ett kliv ut i korridoren – där fanns nämligen ingen brist på speglar.
Det kändes möjligen lite tight att bo 2 personer i det här rummet och med resväskor fanns det inte mycket golvutrymme över. Badrummet var dessutom rätt litet. Så ja, lite space skulle inte skada.
Sen undrar jag en grej, vad är det med hotell och att erbjuda duschtvål + schampoo, och ofta även hudkräm, men inte balsam? Vad är det för nissar som tvättar håret utan balsam liksom? Det får bli min feedback till inte bara Grand Hotel i Saltsjöbaden utan till hela hotellbranschen – var är balsamet?!
Hotellfrukosten – betyg *****
Frukosten var verkligen perfekt. Alltså, hotellfrukostar är ju sällan att klaga på (även om jag gjorde det den där gången på Clarion Sign om ni minns), men den här var liksom, ja perfekt. Jag tycker nämligen det kan bli för mycket när det finns jättemånga alternativ och därför föredrar jag att det finns något färre men av hög kvalité. Och så var hotellfrukosten på Grand Hotel i Saltsjöbaden. Därför får den 5 stjärnor av 5 möjliga.
Här fanns gott bröd, färsk frukt, äggröra, yoghurt med lite flingor och müsli, grönsaker och goda skinkor och ostar, chokladcroissanter, äppelmust, småsmå glas med smoothie, och bra kaffe.
Restaurangen där frukosten serveras är dessutom ljuvlig. Den ligger just intill spegelsalen
Min hotellrumskompis och frukostsällskap Amanda / Explore a little more brer sin macka.
Amanda Matti och Emilia Westerström sitter kvar och njuter av kaffet i väntan på att konferensen ska börja.
Middag på Grand Hotel i Franska matsalen & den fantastiska Spegelsalen
Jag bodde två nätter på hotellet och fick alltså avnjuta två frukostar men också två middagar. Det finns nämligen ett begränsat utbud med butiker och restauranger i just den här delen av Saltsjöbaden och därför bör du som gäst på hotellet förbereda dig på att också äta här.
I Franska matsalen serveras alla måltider och Spegelsalen ↓ öppnas upp när utrymmet behövs eller när det till exempel ska anordnas galamiddag. Under fredagskvällen dukades det nämligen upp trerätters och underhållning för oss influencers här!
Och visst är det vackert? Jag tycker dock den häftiga discobelysningen hade kunnat skippas, rummet är liksom så vackert i sig. Men för en lite mer party och kanske också ungdomlig(?) stämning så fungerar det här ljuset, antar jag.
Jag och Amanda innan vi kliver in i på middagen. Hotellet har stora speglar överallt och det är helt underbart, kanske inte främst för att man ser sig själv hela tiden utan för att det är vackert med speglar!
Maten – bra och halvbra
Jag måste säga några ord om maten vi åt under de två dagarna på hotellet. Frukosten var som sagt ljuvlig. Till lunch båda dagarna fick vi en vegetarisk buffé och den var också riktigt bra. Den första kvällen var vi några som åt middag i restaurangen och burgaren för 195 kronor kändes som det mest prisvärda med tanke på att det är lite fancy och allt annat på menyn är rätt lyxigt (och dyrt). Det kan ju vara trevligt om man gillar sånt, men jag är vanligen lite mer relaxed i mina restaurangval. Kyparen var dock en äldre man med bra humor, så ett + för det.
Under fredagskvällen dukades det som sagt upp i Spegelsalen och där fick vi en helt vegansk trerättersmiddag. Spännande, tänkte jag. Och den här rödbetstartaren ↓ som kom in till förrätt var himla god! Huvudrätten som bestod av sparris och jordärtskockspuré föll däremot ganska platt, det var ingen smaksensation eller smakupplevelse, tyvärr Grand Hotel – nästa gång ni serverar vegansk mat hoppas jag ni vässat era skills!
Att fota maten i det lila discoljuset som dessutom skiftade i färg var kanske inte helt optimala förutsättningar, men jag gjorde mitt bästa!
Överlag måste jag säga att det var en toppenfin vistelse och jag skulle rekommendera Grand Hotel Saltsjöbaden för den som vill ha en lyxig getaway från Stockholms stadsbrus eller typ gifta sig. Eller om man är turist utifrån och bara vill bo fint i ett av Stockholms lyxigare områden precis vid havet. Själv hoppas jag på att få anledning att göra ett återbesök om några år efter det planerade renoveringsarbetet och uppleva hotellet igen då!
4 svar
Ser verkligen fantastiskt fint ut :D
Kan rekommendera det om man vill på en liten get-away utanför Stockholms innerstad ;)
Du har då en mycket positivare bild av detta hotell än vad jag har. Jag och min man var där en natt när vi hade bokat ett paket via Secret escape… deras spa avdelning var nästan lite skrattretande. En liiiten bubbelpool där max 6 personer fick sitta och det var kanske 30-40 pers på hela spa avdelningen, en ångbastu för 4 personer och sen en stor pool men alldeles för få sittplatser om man bara ville vara där och koppla av – som man ju gör på SPA. Och vår middag var absolut ingen höjdare…
Hotellet har nog varit fint och lyxigt en gång i tiden, men jag kommer inte åka tillbaka dit iaf ????
Oooj, det lät faktiskt halvbra. Eller liksom inte alls bra med spa-avdelningen. Jag besökte faktiskt inte den så har ingen åsikt där, men det känns som om den borde vara ett viktigt element i hotellets helhet. När var ni där? Kanske är det något de planerar att förändra/förbättra under renovationen också?